聽講大部分鼠鼠都超愛mazuri, 所以我前日買了一包, 希望鼠鼠有營養d~
我先比一粒佢地, 佢地好好奇咁咬左2啖, 就扔低粒糧走人T.T
我覺得可能太大粒, 就整到細細粒, 混埋原本既ps糧一齊, 放係食物兜到~
第二朝我睇下個食物兜,ps糧食得7788, 不過d mazuri就冇少過= =""

不過冇理由2隻都唔中意食呀??? 佢地唔同年紀唔同品種, 口味都好唔同~
其實係咪因為佢地食開ps糧, 食開好野, 所以對mazuri冇興趣??
有咩辦法可以令佢地食下mazuri?? 因為mazuri既營養真係唔錯~~
wesky 2008-6-28 01:14:38 PM
口味唔同瓜 =  =
慢慢撈落去俾佢地食~  
過一排應該會食既~~
通常頭幾日都唔會點食架~~
檸啡 2008-6-28 04:13:11 PM
我D鼠鼠都係咁...食開PS....
但PS入面D餅糧都唔中意食....
話想同佢地轉糧?餓瓜都未必肯食:046:

因為我試過淨係俾餅糧佢,逼佢地食...
佢地醒左...跟住就咬碎哂閃埋1邊吐出黎..扮食左:068:
我換木糠..1睇就睇到佢地扮哂野:013:
跟住加返D細細粒既俾佢地...
佢地即刻衝入去食....(睇得出都餓過下)

所以自此之後就隨緣了...食少少好過冇...
食唔哂,D餅糧就俾龜龜食....:059:
吃不到的蘋果 2008-6-28 06:11:34 PM
在診所的售買區....我曾想過買的....
不過到最後都沒買
因為怕唯唯不吃= =
甜品糕 2008-6-28 06:37:26 PM
原帖由 檸啡 於 2008-6-28 04:13 PM 發表
我D鼠鼠都係咁...食開PS....
但PS入面D餅糧都唔中意食....
話想同佢地轉糧?餓瓜都未必肯食:046:

因為我試過淨係俾餅糧佢,逼佢地食...
佢地醒左...跟住就咬碎哂閃埋1邊吐出黎..扮食左:068:
我換木糠..1睇就睇 ...

你隻鼠鼠好醒喎:073:

唉, 唔通一食過ps就冇得番轉頭??:067:
吃不到的蘋果 2008-6-28 06:43:46 PM
不會吧??:011:
我還打算轉糧....
不過OXBOW的鼠糧....
是不是一定要出旺角~"~
我看過鼠友說它的不錯
想買來試~可是鄰近的寵物店沒入貨
但可以預訂~但一來便要2磅.....:024:
檸啡 2008-6-28 06:57:26 PM
如果佢地肯食d餅糧or大粒糧...
我都不用出讓Bunny啦......
甜品糕 2008-6-28 07:24:52 PM
原帖由 吃不到的蘋果 於 2008-6-28 06:43 PM 發表
不會吧??:011:
我還打算轉糧....
不過OXBOW的鼠糧....
是不是一定要出旺角~"~
我看過鼠友說它的不錯
想買來試~可是鄰近的寵物店沒入貨
但可以預訂~但一來便要2磅.....:024:

荃灣應該都有既

我之前諗轉糧都徘徊係mazuri同oxbow之間,
見好多鼠鼠都超愛mazuri, oxbow就一半一半, 就買左mazuri~

不過我而家有d後悔呢:061:
因為我隻鼠鼠口味好特別的, 新鮮既蔬菜唔中意食, 好大陣茶葉味既marukan碎草就超中意,
佢而家食碎草仲多過食鼠糧:070:
oxbow佢應該會比較中意?? 聽講oxbow都係茶葉味??:017:

如果d糧有細細包既試食裝就好喇:063:
檸啡 2008-6-28 07:30:26 PM
狗糧就知道1定有試食裝...........
但鼠糧就...........
其實賣鼠鼠野既寵物店都好少.......
有鼠糧試食裝既機會真係...........:044:
吃不到的蘋果 2008-6-28 11:45:57 PM
其實我覺得就算試食版
都不會比正常SIZE便宜幾多@@
檸啡 2008-6-29 12:02:35 AM
試食裝,通常都係唔洗$/只需幾蚊
不過鼠糧係咪真係有試食裝就真係....不得而知喇
甜品糕 2008-6-29 12:38:20 AM
原帖由 檸啡 於 2008-6-29 12:02 AM 發表
試食裝,通常都係唔洗$/只需幾蚊
不過鼠糧係咪真係有試食裝就真係....不得而知喇

如果有就好喇, 我有好多糧想比鼠鼠試呢
e.g.bunny nature, oxbow, ps高級果隻, 星星糧等等...
因為ps mini好似唔夠營養
冇理由全部買包大糧比佢試呀:063:
檸啡 2008-6-29 12:59:09 AM
我突然有個低b諗法.....我地自制細細包交換糧食試味 = =||
吃不到的蘋果 2008-6-29 01:12:29 AM
OXBOW我也在找.....元朗買到~
不過要訂貨~$58兩磅(折左五十四吧!)
算回來....便宜過PS~PS大包800G都正價38了~
BUNNY....你想試的折衷方法是和有這糧的鼠友見見面
即場看看鼠鼠吃不吃~搞個鼠糧交流會如何?
星星糧我有
要自製小包來交換一點也不低B
問題是...要見到人才能交換吧?
難不成郵寄啊= =||

另....我想問.....PS的高級糧是什麼樣子的@@?
價錢又差幾多@@?
剛逛過它的公司網頁~一堆英文看不懂
但用古狗的話...那些分類顯示不出來~"~
http://www.versele-laga.com/NUTR ... Products/result.jsp
一直沒留意糧的出產公司
原來都是同一牌子呢@@

檸啡 2008-6-29 01:28:12 AM
自己約出黎交換啊,,
交流會是可以的,但鼠鼠都在夜間活動啊
我既小露寶更是會走佬的 = =||
自制小包可以慢慢觀察佢地食唔食....

高級糧啊...我都想知@_@
因為我都係俾中間果隻佢地咋.....

快速發帖