跳蚤

紫貓)) 發表於 2008-06-18 01:57|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我想問狗狗 GE跳蚤會唔會跳係兔兔身上
仲有邊隻蚤水兔兔可以用同埋有用 THX∼!
紫貓)) 2008-6-18 02:50:53 PM

回復 12# 的帖子

哈哈 係 AR .....
:053:
死衰鬼 2008-6-18 02:58:17 PM
你平時係邊到買兔仔d野嫁??:057:
YANJING 2008-6-18 03:34:29 PM
我自己屋企係地毯果種尼...我就會一果月灑d蚤粉落去....有d係可以嘖殺蚤水出尼...不過屋企係地毯濕左好難乾....所以會用粉
wesky 2008-6-19 12:51:27 AM
http://hk.myblog.yahoo.com/sirotan_bb/article?mid=180&suc=1
剛剛搵到的  有關兔蚤的問題
christineo_o 2008-6-19 10:14:28 AM
呢個問題我都問過人啊  若果只係好似胡椒粉咁係兔兔身上既多數都係毛蚤
應該係無咩大問題  只係會有d痕 即係比平時間中抓痕既次數多d 亦唔會皮膚紅晒
甩毛機會更加少 狗蚤比較少會留係兔兔身 <--不過都有機會啊
當然穩陣起見最好睇下vet
d vet大多數都係比一隻叫revolution既杜蚤藥 三樽一盒 分3個月滴 滴頸背
呢隻藥對絕大多數種類既蚤都有效 不過對蚤蛋就意見不一
多數vet都話唔得  所以先要滴三次 基本上第一次滴d蚤都會死晒
而第二次同第三次就係杜埋d蚤蛋 (d蚤蛋一出世就可以杜 令佢地無機會繁殖)
revolution呢隻藥盒面圖都係for貓狗既 分好多唔同份量比唔同size既貓狗
比兔兔基本上會比最低份量個隻 不過vet都會按需要而比
呢隻藥滴完之後某d兔兔滴個位有可能會甩毛 唔駛擔心 遲下會好
有一隻 應該係同一藥廠出 叫frontline既杜蚤藥(都係for貓狗 包裝好似 不過你會好明顯睇到個名唔同) 千萬唔好用落兔兔度 對佢有毒架
不過好似話係一隻比較專業而有效既貓狗蚤藥
frontline同revolution都係for 貓狗 咁有咩分別 都係殺蚤有效
不過frontline藥力強d<--藥力強d係d店鋪say 唔係vet say既
某forum有個兔友佢都係有狗 咁去睇vet 個vet就比左revolution for兔 frontline for狗喇
不過狗仔滴完第一日唔好比兔兔掂 otherwise "lam"左就麻煩
d藥一小時就會落左血管 不過穩陣d一日 一定要滴落皮膚 唔係毛度
可能用粉狀or 噴劑對狗狗都有效 不過就有機會比兔兔"lam"到喇
我諗睇vet時問清楚vet啦 佢會選最合適方法
仲可以問下vet因為有狗 可唔可以定期同佢地杜啊  我諗唔駛掛
dr betty 話一般毛蚤會好難避免 因為原來草都有機會有蚤蛋
仲有若果買兔兔用品既地方係賣埋其他既話機會就更大喇

當然兔兔未必會用revolution 都係vet決定啦
唔好比frontline / Sentinal(對兔兔有毒) 仲有噴既會有機會可吞左落肚囉
上面d野係問人/睇forum/朋友代問vet得出既
祝兔兔健康
coffee 2008-6-23 02:07:07 PM
我呢排都有d驚coffee唔知會唔會生虱,
睇完個心都舒服d。
之前仲聽人講,話兔兔冇去虱水...
仲驚如果萬一生虱點算:077:
∼風玲∼ 2008-6-23 09:49:41 PM
我屋企隻乖乖都野過貓虱....
滴左revolution....(白色+粉紅)...但自己都係唔放心..
去左睇vet....e生話呢隻ok.....會殺埋虱蛋...
醫生叫我千期唔好用個d殺虱粉同殺虱水...個d冇用架..

真係唔安心既...睇下vet呀...^^....
wesky 2008-6-26 01:02:40 AM
有冇圖啊?? 想知係邊一隻可以用係兔兔身上~
christineo_o 2008-6-26 01:23:59 AM
可以睇下佢個網
係類似既圖 不過會唔同色(都係白色底既) 仲有隻狗可能係貓/貓狗一齊
最緊要睇清楚包裝寫既係for幾大 幾重(盒上方) 佢for唔同大小 重量只係文字同顏色有分別
基本上兔仔會用最低用量既
http://www.dogsoftherevolution.com/content.asp?country=US&lang=EN&drug=RV&species=CN&sec=180

網既中間位度有寫住貓狗用量(即係用邊隻)
http://www.revolution4cats.com/display.asp?country=US&lang=EN&drug=RV&species=FL&sec=120

我見過一個地方賣 最低用量都要$150以上 睇醫生可能都唔係加好多醫生費咋
christineo_o 2008-6-26 01:27:25 AM
差d唔記得 你住元朗 可以去個間唔記得係咪叫"公x行"睇 間野係元朗去大埔小巴站個度
好似係放近入面 右邊個唔知係咪收銀位 係牆上既

快速發帖