波子星期四早上兔爸同佢去做絕育手術, 昨天收工回家後, 根據兔爸說, 佢近乎無食過野&無乜點郁. 聽到後, 立即去兔協買兔粉比佢, 個時係八點三十分後, 到兔協時佢地仲有五分鐘便關門, 好彩趕得到. 佢地好好人, 埋左數都比我買野, 但係在對話中我唔覺佢地好專業(我直覺佢地應好pro.), 唔知佢地係咪義工呢!? 回家後, 馬上餵佢食, 照顧佢到三點左右先瞓.

今日反工時完全無心機做野, 怕佢無人睇住唔食野, 擔心到眼紅紅. 十二點幾時決定同阿姐說下午有事要先走. 回家前買了些新鮮菜同水果比波子食, 好在佢今日胃口好左, 但好像大小姐咁, 要放到佢口邊先肯食. 到現在都係要把水放到佢口中先飲不過肯自己食乾草. 忙左呢兩日, 見波子現在肯食野, 生猛左, 有大小二便才放心. 晚餐也是剛才夜晚十二點幾先食, 依家才得閒上來.

先前都睇左好多絕育的info. 但估唔到波子要做時都咁手忙腳亂....以前從無想過自己會為左隻兔咁worry&逃工, 養佢咁耐, 今次感覺自己係"兔媽"最深刻的一次.

p.s. wesky, 多謝你係我最不安時回覆了一些問題, 令我安心左, thanks!

lingyan 2008-6-21 02:40:50 AM
逃工,我個d都唔知算唔算係逃工,
個時 miffy 返到屋企,頻頻要睇醫生,搞到我成日都要遲返工,
好彩老闆娘知道,佢咩都無講,當我返到公司,佢仲問我兔仔有無事tim,
我有一次趕返工趕到連miffy都帶埋返工。

你已經當左波子係你既寶貝,自己寶貝要做手術,做媽咪既當然擔心。
我好記得當時miffy做手術要我簽名,
我諗o個個簽名係我呢世人最深刻既一個簽名,
個一刻真係好怕 miffy 唔再返黎 。

而家波子好返d未ar ?!
如果見佢all左盲腸便,記得幫佢執返俾佢食,對佢有幫助ga。
nievedith 2008-6-21 02:55:01 AM
你BOSS 好好啊, 我都係同阿姐說有事先走, 無話為隻兔, 費事比人話.

個名係兔爸簽, 我估佢無咁深感受. 波子回家後佢都無乜理佢, 好失望...
反而兔爸係佢接波子後用3G比我睇波子眼仔碌碌個樣, 我開心到傻左. 因為之前都擔心過會不會一去無回頭, 更估不到兔爸會用3G比波子個樣我睇 (我同佢個PLAN包3G, 但一向唔用. )

佢好反好多, 最少自己肯食野, 走動多左, 唔會好像昨天咁剩係縮埋自己同唔食野. 因為佢無用頭罩, 所以我估佢有盲腸便的話都已經自己食反.
nievedith 2008-6-21 03:16:27 AM
剛剛波子係度自己食草, 我試下餵兔糧比佢, 佢終於肯今了!!
可以放心瞓覺了呢 :045:
lingyan 2008-6-21 03:31:44 AM
咦,咁你係邊個獸醫做ga?

o岩o岩做完 miffy ,二個月後就到妹妹 ...
又要開始搵獸醫 ...

我老闆娘自己都有3隻狗狗,所以佢都係愛動物之人,
我話要帶兔兔睇醫生,佢都無出咩聲,就咁話好。
其實我個排真係幾唔好意思,三日唔埋就要話帶兔兔睇醫生。
起初我都怕咁樣講,唔知老闆信唔信,但係最後都照樣講左,
老闆都信我,咁我咪老實同老闆講囉。

個簽名,我真係簽到手震,我想兔爸代我簽,但係佢話一句 " 我唔簽,費時miffy仔嬲左我",
逼住我自己簽返。miffy 絕育之前個一晚,我真係抱住佢坐係地下喊 ... 個時真係好擔心。

波子自己肯食返野就好。

波子要快d好返,唔好再令人擔心囉。
你睇你媽咪幾錫你,你要加油 !! :053:

Colleen 2008-6-21 04:40:32 AM
唔駛咁擔心la,波子好快會好ga la~

兔媽兔奴一手包辦,掂!
wesky 2008-6-21 09:26:29 AM
波子真叻~ 咁快肯食乾草~
我小丸第三日先至開始肯食少少咋~
唔知係咪食菜食上癮 :073:
hh0 2008-6-21 02:10:28 PM
通常都係手術後1-3天最擔心既
呢d 經歷好難忘
vice0926 2008-6-21 02:37:51 PM
養左兔兔之後..真係好似做左媽媽咁..
當正兔兔係自己ge親生bb..
我錫佢仲多過錫我自己..
我地真係一班好有好有愛心ge人呀!
nievedith 2008-6-23 01:40:50 AM
原帖由 lingyan 於 21-6-2008 03:31 發表
咦,咁你係邊個獸醫做ga?

o岩o岩做完 miffy ,二個月後就到妹妹 ...
又要開始搵獸醫 ...

我老闆娘自己都有3隻狗狗,所以佢都係愛動物之人,
我話要帶兔兔睇醫生,佢都無出咩聲,就咁話好。
其實我個排真係幾 ...

spca - dr james
我估好多兔友會奇怪點解會選spca, 唔選betty/ tiger, 所以都講下點解找他,
1. 見有兔友做過, 找dr. james的兔兔都好平安無事 (但一定要指定係佢, 其他人唔得)
2. 技術同儀器上, 私家同spca其實都係用緊同一樣野.
3. 在spca的web site上睇過dr. james的簡介, 他比較起其他spca的醫生是較在行小動物.
4. 自己覺得絕育在小動物界是較大路的一個手術, 相比其他手術是會較做得多. 但亦覺得spca醫兔較不在行, 所以兔有病的話, 我會選私家醫生.
5. 絕育是即日可帶兔兔走的, 如果兔要住院的話, 首選私家醫生, 因為衛生環境同對兔照顧會較好.

題外話
- 波子原來得1.04kgs, 都唔係好肥姐, 呵~ :060:
- spca免費同波子剪指甲, "坑"左三十蚊不用比錢人剪 :031:
- 兔婆婆呷波子醋, 話佢病左我都無咁好照顧 :026:

wesky 2008-6-23 01:42:22 AM
波子咁slim 既
小九2.1kg啊  :046:
nievedith 2008-6-23 01:46:32 AM
原帖由 wesky 於 21-6-2008 09:26 發表
波子真叻~ 咁快肯食乾草~
我小丸第三日先至開始肯食少少咋~
唔知係咪食菜食上癮 :073:

但佢現在唔肯自己飲水, 最少我未見過, 所以我係用針筒比水佢飲, 不過佢都有食菜的

但點知今晚兔爸話: 緊係啦, 有專人餵飲水! 我見過佢自己飲過水架, 不過有人餵梗係比人餵啦!
聽完後, 立即諗起2個字 - 兔奴...... :029: :036: :016: :047:
casey 2008-6-23 01:46:51 AM
睇唔出波子得1.04kg咁少
黑蚊蚊都有1,1kg喎
nievedith 2008-6-23 01:49:20 AM
係woh, 見佢個pat咁大又成粒波咁, 真係估佢唔到咁輕! 可能因為佢係小型兔啦 !

快速發帖