箱 OXBOW 既草尋晚終於返左屋企,
一打開,唔知點解草唔係好香 (相比 APD ),
跟住我一手放落去拎草,就俾D草 "慘" 到流血。
望落去 ... 見到好多一枝枝好似 "丫差" 既野,
好似樹枝仔咁黃黃地色,都幾硬。

揀左面頭個D,已經有一堆。

D草同枝都比較硬,自己 FILL 草球既時候都覺得比之前難合返埋個草球。

咁究竟 OXBOW 草質係唔係咁樣既呢 ?
係唔係我黑仔,咁O岩係差唔期草就買左呢 ><

一打開個箱應該係好香草味,個時食 APD 就算差唔多食哂,
都有一陣草香味。

我自己都心急左,見到 MIFFY 就快食完就諗住叫一箱俾佢,
又唔記得佢未試過,無買袋裝既佢食住先。

唔通真係一分錢一分貨 ?
阿度 2008-6-26 08:47:51 PM
原帖由 lingyan 於 2008-6-26 07:27 PM 發表
你地望下,究竟包草係唔係好差呢 ?

我真係唔知乜鬼野黎,我只知衰仔唔肯食,
頭先我逐枝黎餵佢,佢好似撞聾咁 ...
另開一面唔理我   :063:

同apd完全係兩種草黎:027:
seefun 2008-6-26 08:55:04 PM
果d黃草唔係timothy黎.
其實d草成日混左其它的草.
好似我有包 Oxbow 的oat hay 混左好多Alfalfa.
我個箱momi又混左好多葛蘭草.
你果箱Oxbow不太綠, 但已經唔算太差喇
唔算碎亦都唔算啡,對於Oxbow來說算OK.
Oxbow差起上來可以1/3箱枯草,
但我亦見過APD一箱裡面又碎又好多枯草.
大富翁 2008-6-26 09:06:03 PM
係咪所謂ge一分錢一分貨..:034:
christineo_o 2008-6-26 09:20:40 PM
今期我買左momi 5.5lb  ok呀 靚返好多 我仲唁覺有d超幼枝
早幾日我post左出黎同大家講呢
lingyan 2008-6-26 09:24:53 PM
今次教訓…話俾聽…
寧願貴D買隻STABLE D 既草,
都唔好貪平買D 唔多STABLE 既草 ....

枝太硬,MIFFY 唔肯食 ...
christineo_o 2008-6-26 09:28:57 PM
不過聽人過oxbow算軟 可能只係呢排草唔靚
momi 同apd有時都會差呀 所以都好難講
lingyan 2008-6-26 09:54:49 PM
MOMI 聽講係多枝,OXBOW 不嬲都已經聽人講係一水水,
一時得一時就好唔得,前陣聽人講 OXBOW 今期唔錯,
咪諗住試下 LOR,平好多 GA MA ><

MIFFY 唔算太揀黎食,唔係算硬既枝都會照食。
今次佢唔肯食,都知係咩事 :063:
HazukiYada 2008-6-26 10:49:33 PM
係呀.. MOMI 都幾多枝..
不過我魚魚鍾意食枝.. 食到jakjak聲好過癮咁.. ^^;

Christineo~~ 係呀, 我都聽講今期MOMI 22lbs靚呀..
所以都諗住訂喇差唔多.. 22lbs同朋友兩份分抵好多...
christineo_o 2008-6-26 10:57:04 PM
若果佢唔肯食硬枝 咁其實都已經無咩選擇
唔怕麻煩一係試下拎起d黃枝比佢睇下點

我三隻都比bu bu試過 講真 最唔鍾意買既係oxbow
好似差既時期多過好既好多 好碎 又黃
apd同momi差唔多 咁梗係買momi啦
bu bu佢幾鍾意食硬些少既 我買過唔係好多次
最近好差 好多幼枝我買過幾次 我計過最初一箱到岩岩前一箱前後大概3個多月度
我估計可能係季節問題  所以都無打算轉 因為草始終季節性
只要唔係太枯 雜質唔係太離譜都無法

不過if miffy唔係真係好揀食 不如試下溝草比佢食
若果成功咁一隻草唔好都唔駛咁頭痕
或者仲可以慳d 買隻平d唔差既草比佢

p.s. d 草基本上我係親身去買架 因為始終可以睇左先買
太差就寧願行多幾間會唔會好
wesky 2008-6-26 11:00:21 PM
我上次買果箱oxbow, 初初食果陣好靚
依家...食到中間,  幾差下~  
有好多碎,  同埋d草好 "吉" 手~~
hh0 2008-6-26 11:55:25 PM
apd太貴啦食唔起呀
我比oxbow同momi, 都無得揀草食架
唔好太縱容巨地揀草食
大富翁 2008-6-27 12:02:58 AM
我想問下....兔兔係咪食多d 枝比食葉好.???..
因為caca 佢次次都係食曬d 葉..!~
d 枝唔多中意.
阿度 2008-6-27 12:12:37 AM
原帖由 大富翁 於 2008-6-27 12:02 AM 發表
我想問下....兔兔係咪食多d 枝比食葉好.???..
因為caca 佢次次都係食曬d 葉..!~
d 枝唔多中意.

係呀,食枝對牙仔好好多
lingyan 2008-6-27 12:44:23 AM
下次都係買包細既 MOMI 俾佢試下,
試完先買 ~"~

再好似今次咁,都幾頭痕。
阿度 2008-6-27 01:16:52 AM
原帖由 lingyan 於 2008-6-27 12:44 AM 發表
下次都係買包細既 MOMI 俾佢試下,
試完先買 ~"~

再好似今次咁,都幾頭痕。

揀草揀到傻:046:
都幾辛苦架

快速發帖