我之前係mk果間i love rabbit買左包oxbow既Alfalfa Hay草(苜蓿草)..個sales話呢隻係補充品..每日餵1次每次少量就ok..
但我見個包裝就寫住無限制添加..而且囡囡都幾鐘意食..咁其實餵幾多到先岩..?過量食有無問題/.\?
wesky 2008-6-27 10:06:57 PM
你隻兔兔三個月大
點會係補充品!!!!!!! 間野點做架!!

六個月以下要無限量提供 Alfalfa Hay草
六個月以上要轉 Timonthy 草

咁basic既野都唔知, 點做sales, 豈有此理~~!
Colleen 2008-6-27 10:54:01 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-27 10:06 PM 發表
你隻兔兔三個月大
點會係補充品!!!!!!! 間野點做架!!

六個月以下要無限量提供 Alfalfa Hay草
六個月以上要轉 Timonthy 草

咁basic既野都唔知, 點做sales, 豈有此理~~!

又一証明旺角多左一間黑店:011:
阿度 2008-6-27 11:40:13 PM
6個月以下要無限餵,6個月後可以轉~唔轉住都得
個人覺得8個月左右轉好d,當然都要睇返兔兔本身體質係點啦

仲有,個間鋪賣既oxbow是否水貨?
死衰鬼 2008-6-28 12:41:10 AM
=          =真係呃人呃到
如果唔識養ge真係比少少兔仔食  停腸就真係死啦:052:
chrisyan 2008-6-28 12:55:06 AM
太可怕喇~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:004:
好想搵個sales出黎bing爆佢~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

呀...不過講開又講...其實你有無話俾佢聽你隻兔得3個月:015:
莫非佢誤會左你隻係成兔?
蚊_荷蘭垂耳兔 2008-6-28 01:12:02 AM

回復 4# 的帖子

佢間鋪d oxbow貨就應該唔係水貨...貨無問題..但d sales就無乜知識=,=
蚊_荷蘭垂耳兔 2008-6-28 01:13:38 AM
/.\ 佢話bb兔要餵2隻草wo..T草就比多d..a草就少量=.=......
hh0 2008-6-28 01:16:22 AM
甘巨又唔錯得晒
但要多a 少 t
死衰鬼 2008-6-28 01:20:40 AM
邊洗咁快t=   =  等4~5月先慢慢轉都未遲:056:
蚊_荷蘭垂耳兔 2008-6-28 02:49:04 AM

回復 6# 的帖子

我隻兔係佢度買:024:
lingyan 2008-6-28 11:18:50 AM
A 草比 T 草香口,兔兔通常都鐘意食 A 草。

6 個月大以下既,只需要食 A 草,但係只食 A 草可能會出現一個情況,
就係會有軟便,如果留意到佢 ALL 軟便,就要停一停 A 草,
食 T 草。直到佢便便正常返,就可以食返 A 草。
如果食 T 草都仲會 ALL 軟便,就最好帶佢去搵獸醫 CHECK 一下。

(我執妹妹返屋企個時,佢長期ALL軟便,個屁屁好大陣CC味 ..:046:  )

俾佢食 T 草既原因只係怕佢6個月大之後,
只係專食 T 草佢唔肯食,先慢慢培養食 T 草既習慣,
就算一D都唔俾T草都得ga。

曾經見過一個post話獸醫提議兔仔仔係6-7個月大就要轉哂T草T糧,
好似話係因為 A 草蛋白質太多,會令到兔兔容易有尿道結石,
兔仔仔尿道比兔女窄,所以兔女可以食到8-9個月,而兔仔就要6-7個月。
wesky 2008-6-28 01:28:14 PM
原帖由 蚊_荷蘭垂耳兔 於 2008-6-28 02:49 AM 發表
我隻兔係佢度買:024:

下次過去教返佢
今次又唔知有幾多兔受害啦
百厭星_BB 2008-6-28 02:08:02 PM
:056: 咁簡單o既野都唔識
仲話係兔仔店o既salez
我睇到都呢個pozt都笑左出黎
呢間野d salez同未養過兔兔o既人有咩分別呢.....
有小小分別既:057: salez起碼知道兔兔要食草囉...其他野就一知半解
都唔明d人點解要幫mk呢d pet shop買兔..
附近環境又唔係好喎..多車,多灰塵,多人..d兔又唔係好有生氣咁樣 ..又唔係好精神( 俗稱: 死下死下)
請一班完成冇咩養兔知識o既人做salez..賣到d貨出去就算..有錢搵就萬事得..佢xx個xxxxxx........
今次又唔知有幾多人同兔又要受害喇:054:

PS (其實買兔之前真係要做好多資料搜集就最好啦):015:

快速發帖