死啦~佢係咪真係生腳瘡呀~
會唔會係我在toilet 上面加返個網格所以變成咁呀
有咩辦法解決呀~請求各位可以教下我~

wesky 2008-7-3 01:41:07 AM

這款~~
我覺得你可以試下拎起個底網
佢好快就習慣架啦~~
阿度 2008-7-3 03:05:38 AM
我想講既其他兔友都講得差唔多了~
睇相唔覺好大問題~不過都要注意下喇
記住唔好剪腳板底d毛,同埋平時梳毛要梳埋腳板
如果出現甩毛情況,就要查凡士林了
佢宜家唔識去廁所,睇怕暫時都要用住豬仔板或者ab 膠腳墊隔一隔先
等教到佢識去廁所就唔好再用喇,總好過日日對腳都掂到尿尿嘛
至於換毛,唔關3個月大時架,只要天氣有有改變
兔兔就會有換毛情況,換毛期間記住勤力d梳毛
要比多d草佢食(呢個平時都要,糧可以比小d都得,好似早晚一匙咁)
SheR_bb 2008-7-3 01:37:58 PM
個ab腳墊係for個籠定toilet 呀?
因為我用緊橙色個個Q兔籠~
若果唔用會有一條野係中間~

原來腳板都要梳毛~真係依家先知~
好彩尋晚望到腳仔有d甩毛咋~遲d嚴重d就慘喇~
尋晚落OK, 7仔買vaseline都買唔到,
幸好OK個阿姐私人俾左d我地, 所以幫到佢查
今日放工就去買vaseline同vetbed
再次唔該哂大家~~
wesky 2008-7-3 01:40:17 PM
個腳墊係 for 籠架~~~
SheR_bb 2008-7-4 09:33:23 PM
死喇~今日發現佢腳背都好似甩毛咁~
幫佢搽vaseline, 但係佢成日"lum"隻腳,
我都有用紙巾濕水抹腳,
仲book 左星期一睇betty,
點解腳背都甩毛呢? 又擔心多一樣喇~
crystal_xd)) 2009-9-3 01:31:26 PM
飛飛而家有成大粒蒼,點算呀?
珊迪小姐 2009-9-3 03:30:20 PM
當初我從兔協抱charcoal仔番屋企果時
佢都係有腳瘡的...仲要有d紅 不過就無流血既
甘我每次清籠時都會keep起d比較干淨
但仔仔吾肯再食既草 用來舖籠地
其實vetbed都得 不過我估用草就無甘熱 干爽d 當然用幾日都要換啦
甘如是姐 過左一排就無甘紅 再過一排就無左瘡瘡了
所以我試過其實吾搽野都得....

快速發帖