死啦~佢係咪真係生腳瘡呀~
會唔會係我在toilet 上面加返個網格所以變成咁呀
有咩辦法解決呀~請求各位可以教下我~

wesky 2008-7-3 12:22:40 AM
如果有甩毛就要特別注意啦
移走個底網,
最好買返張 vet bed ~~可以預防腳瘡~~
Colleen 2008-7-3 12:23:19 AM
有少少甩毛既情況,未算係腳瘡,腳瘡真係一大粒瘡黎ga.......你而家比兔兔踩d 林治治既野,開始查凡士林,好彩既話D毛會生番出黎
SheR_bb 2008-7-3 12:26:31 AM
THX~ 我見佢好似有少少甩毛, 尤其是右腳
係咪要睇醫生喇
因為夜晚先會開冷氣
咁中午時間, 用vet bed 可以嗎?
大富翁 2008-7-3 12:27:04 AM
就咁睇......應該唔係好嚴重!~
可以做ge 野...同colleen 講ge 都一樣.!!~
SheR_bb 2008-7-3 12:28:30 AM
好呀~明天buy vaseline,
that mean睇定d有大瘡瘡先要睇醫生ma??
wesky 2008-7-3 12:31:18 AM
vetbed 唔駛全部鋪晒, 留少少位 加一塊散熱墊或雲石
佢熱的話應該會走上散熱墊或雲石 吧~~
SheR_bb 2008-7-3 12:32:27 AM
ok, 明白, 多謝大家~ :020:
chrisyan 2008-7-3 12:36:26 AM
原帖由 SheR_bb 於 2008-7-3 12:26 AM 發表
THX~ 我見佢好似有少少甩毛, 尤其是右腳
係咪要睇醫生喇
因為夜晚先會開冷氣
咁中午時間, 用vet bed 可以嗎?

唔使睇醫生住ge..
你中午唔開冷氣..用風扇遠距離吹向兔兔都得ge~
vice0926 2008-7-3 12:53:51 AM
未算..呢種叫腳皮發炎ja ma~
未見到有膿/成瘡/流血都未算係腳瘡ga~~

買vet bed啦~我用緊又唔覺得會好熱好熱..
vet bed冇想像中咁吸熱..
散熱能力都幾好~
不過我冇拎走廁所個鐵網..
因為之前拎走左..佢地成日企起d貓砂上面搞到d指甲好污漕好污漕..
睇下你自己鍾意啦~如果腳板唔乾淨有細菌都會引起腳瘡ga~
SheR_bb 2008-7-3 01:14:27 AM
係啦~因為剛剛轉左用木粒
買左先知木粒濕左水會變木碎
所以就加左個網格俾佢,
平時我有用濕毛巾幫佢抹腳仔~
點樣可以乾淨D, 佢一時時係toilet 尿尿
未完全識去toilet~因為我養左佢唔係好耐ja
wesky 2008-7-3 01:19:05 AM
想當初小丸仲係三四個月大果陣,  個籠都係有底網
不過我去買左兩塊ab 膠腳墊,
佢話可以防止腳瘡, 雖然未必真,
不過有總好過無,  
佢地用左一個月左右就移走晒lu~~
依家個籠底乜都無鋪架~~

教佢去廁所需要用醋, 當佢痾左出黎, 就即刻抹乾淨, 用醋抹走陣味,
再用水洗一洗~~
呢度都有成功例子架~

vice0926 2008-7-3 01:32:18 AM
我自己就會用for baby use果d濕紙巾幫佢地抹腳仔囉..
濕抹一次再用乾抹..
之後梳一梳腳板底毛..跟住就搽凡士林..

其實最緊要係一見到佢地踩到尿尿就幫佢地抹..
唔好等..唔可以懶..
如果唔係d腳毛好快就會黃會臭..到時點抹都冇用lu~~
SheR_bb 2008-7-3 01:37:12 AM
ab 膠腳墊係咩樣架
移走左係咪快d識去toilet呢
我都係用醋洗籠的,
佢依家已經好左~其他地方尿尿的範圍已經小左
我諗可能係時間問題...同埋我覺得佢係懶~
因為我見佢成日攤長個頭貼地 (訓覺姿勢) , 然後食草~
SheR_bb 2008-7-3 01:40:36 AM
係呀~佢隻腳仔好黃呀 >.<
手手仲嚴重, 已經日日抹,