兔兔近日唔食糧糧
我今日帶左小莉睇黎昌生vet
兔書介紹的..
佢照左莉莉隻牙我睇
佢話佢d牙生得唔好..整到佢條利痛
所以先唔食野
要磨牙/cut牙..
400 ma醉藥,800剪牙...
...我有2隻b...
我真係付唔起T_T
佢依家開左止痛藥比bb...頂住
wesky 2008-7-8 10:12:07 PM
平時係咪食得乾草少啊??
最好儘快去剪吧
一係你打電話去 Betty 度, 睇下剪牙要幾錢~~
唔知會唔會平d~

黑蚊蚊之前都整過牙仔
不過佢係因為崩牙導致生得唔齊
囡囡)) 2008-7-8 10:16:04 PM
佢就係生得唔齊..
vet話兔兔其實唔洗食糧,草已經ok
我就掉轉
casey 2008-7-8 10:28:52 PM
兔兔幾大呀
如果去betty到價錢都差不多
但係兔兔既牙唔理係唔得0家
佢地食唔到野or (吉)番自己個口都會死0家:022:
wesky 2008-7-8 10:28:59 PM
咁唔怪得啦 = =
幾時都話,  草 先係兔兔既主食
vice0926 2008-7-8 10:36:18 PM
嘩..兩隻加埋2400..
咁點算呀..屋企人幫唔幫到手呀??
兔兔牙有事可以好大獲同埋手尾好長ga wor~><
lingling 2008-7-8 10:37:05 PM
草同糧比例9比1先岩,糧唔食都得,草一定要食架! 
百厭星_BB 2008-7-8 10:42:06 PM
:056:
嘩...冇啦啦又要洗咁多錢....!!
有冇屋企人會幫輕下你牙!?
有咩消息,,,開心唔開心都開post講下啦!
阿度 2008-7-8 10:48:05 PM
都唔知可以講d咩好喇......
希望你能夠說服你家人幫你今次~
你平時有冇儲開錢?例如利是等等~
kwaikwai 2008-7-8 11:29:34 PM
我個仔d牙仔都有d問題...
但因為佢已經7歲....betty 醫生擔心佢頂唔順麻醉藥..
怕佢醒唔返...

所以開左10日止痛藥比佢...
睇下佢肯唔肯食返草...
如果都係唔肯.....betty 話就算剪左都冇用...

所以而家好擔心....
就算佢食返又唔知好唔好去做.......
真係唔知點好.... :008:

我上星期去左betty度~
臨走前問左剪牙仔個價~
可以比大家參考下~

GA (麻醉)   $350
Dental (剪牙仔) $ 400-600 (應該係視乎剪幾多隻牙仔~(我估))
Meds (藥) $300-400
I.V. drop (吊鹽水) $250 (呢個姑娘就話做完手術吊鹽水既話兔兔會好得快d)
X-ray (照x光) $ 250 (好似話睇下d牙"根")
驗血 $1000 (姑娘就話驗左血就可以睇下兔兔適唔適合做手術, 如果check唔適合既話, 可以唔駛諗~諗下其他方法好過~不過由於都唔平~所以姑娘都話可以再諗下先~)

希望大家既仔仔女女健健康康~ :038:
hh0 2008-7-9 12:22:21 AM
養到7歲已經好難得~
wong906 2008-7-9 06:56:08 AM

回復 7# 的帖子

Really... I will feed more straw to the rabbit form  today!

Thx for the advices here
囡囡)) 2008-7-9 12:52:04 PM
獸醫話糧其實比實驗室d兔,3歲就唔要..
佢話我隻兔6歲都算出奇..
總之依家比小d糧,大量草同菜,睇下情況有冇好d...
個vet話其實佢問題好小,但最好cut牙..
阿度 2008-7-9 01:06:57 PM
但我聽醫生講話如果牙仔有問題~
就算全力食草都冇用,只有剪牙才可...
囡囡)) 2008-7-9 01:21:48 PM
但我冇咁多錢.............
而且屋企財政有困難,,我一出糧d錢都比曬家人啦

快速發帖