因發現有小量會員及兔主人對於糧同草份量不太清楚,故開此post希望幫到各位

幼兔(約1個月-7個月)
應以苜蓿草為主,即Alfalfa Hay(一般稱為A草)
糧以最多每日早晚餵一次,每次一平匙為上限
而草就無限量供應
一般情況下這時候的兔兔都係以A草糧為主,但不一定所有兔兔都可以
例如食完肚痾等等,所以主人需要留意

步入成兔期(8個月-1歲)
這個時候,可以為兔兔減小苜蓿草份量~開始慢慢混入提摩西牧草,即Timothy Hay(一般稱為T草)
建議兔兔8-9個月大先開始轉糧同草的,因為希望兔兔能夠於幼年期吸收多點養份,只要在一歲前成功轉到就可
開始時兔兔多數都不會食T草,但不要太擔心~狠下心腸吧
記住一開始不要過急,以一份T草混九份A草~再慢慢增加T草份量直到完全食T草為止
轉糧做法一樣

成兔(1歲以上)
應以提摩西牧草為主,即Timothy Hay(一般稱為T草)
糧以最多每日早晚餵一次,每次一平匙為上限(這而是餵糧極限,請緊記)如能改為每日只餵一平匙較好
最佳做法係兔兔可以唔食糧,剩食草~所以糧係可以唔比~請各主人留意這點

如能做到唔食糧,緊記要比3種不同種類的新鮮蔬菜
而草就無限量供應

已有 1 人評分P 點 收起 理由
Colleen + 1 精品文章 希望多d兔友睇呢個post la!!

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

kwaikwai 2008-7-13 01:22:47 AM
而家食緊apd 既mountain grass...
比起佢之前o個d已經香好多同軟身好多....

但其實7歲仔仔係唔係唔應該食mountain??
我睇到r記個網寫4歲以上唔應該再食d多鈣既草...
但mountain 又好似多鈣既...

有冇什麼好提議呢??
因為佢呢個月食既草仲少過佢以前1日食草既份量...

thxx
lunguide 2008-7-13 01:34:19 AM
兔協及betty嗰度嘅護士教我六至七個月前每日可俾兩餐a草個仔食,每餐一手執的a草
其他時間t草
另外每日三膠湯匙的糧.
但我見「家有寶貝兔」又寫無限量a草,少量t草
其實我都好confuse.
kwaikwai 2008-7-13 02:40:20 AM
betty 真係叫你比糧??
因為我同didi 去睇....佢極度反對食糧~
仲叫我即刻同佢停左佢....

唔同兔b同成兔唔同??
lofuns 2008-7-13 07:53:14 AM
APD Gold (2nd cut Timothy) 多葉喎,Didi 食唔食架?
牙仔唔好,可以試下剪碎d葉,整d草粉加碎草的草球或者蔬菜草球俾佢會吸引d,
亦可以試下滴的新鮮菠蘿汁落d草度,用果香吸引佢食。
Didi打籠就多放佢出黎玩,你跑下,佢想羅野食就會跟住你跑,
運動多些會肚餓,可能食多些草。
kwaikwai 2008-7-13 12:26:10 PM
我隻仔..我都唔知讚佢叻仔好定點~
我之前試過點橙汁餵佢食~
佢一開始都會食...食食下........
唔知做咩...佢竟然含住條草 (我一條條餵佢)...
"lum" 住d橙汁同我回吐出黎....... :027:
我見到之後再餵....佢一樣係咁做....

剪碎溝草餅仲勁....明明草已經痴住d草餅....
佢慢慢揀...食完d草餅~唔要草.....
如果分佢唔開...佢寧願唔食......... :008:

對住佢~真係又愛又恨....
下星期要睇醫生啦....
唔知剪唔剪牙仔好.....

請問gold 草香唔香??因為我覺得mountain 已經好香啦~~
但佢都唔係好肯食...
lofuns 2008-7-13 10:21:53 PM
APD Gold Hay 都是Timothy, 味道就好似一般APD timothy草,不過Gold hay係2nd cut,會多葉同d葉嫩d. 想搵香d的草可選擇Oxbow 的Botanical Hay,係timothy草混入香草,都幾香同埋d草多數是葉。
Didi可能的牙唔好冇力呀,所以將d草cut碎d,揀起d枝.會好d,
Didi食的量又不多.Mountain Grass長期俾都問題不大的,最緊要佢肯食,俾Alfalfa葉都可以呀,食番草身體好d的牙好d再換草. 鼓勵佢郁多d,唔郁肚仔唔餓就更加揀野食la.
kwaikwai 2008-7-15 01:28:49 AM
嗯嗯~~~
等我試下先~~

真係唔該晒你地~~~ :021:

快速發帖