因發現有小量會員及兔主人對於糧同草份量不太清楚,故開此post希望幫到各位

幼兔(約1個月-7個月)
應以苜蓿草為主,即Alfalfa Hay(一般稱為A草)
糧以最多每日早晚餵一次,每次一平匙為上限
而草就無限量供應
一般情況下這時候的兔兔都係以A草糧為主,但不一定所有兔兔都可以
例如食完肚痾等等,所以主人需要留意

步入成兔期(8個月-1歲)
這個時候,可以為兔兔減小苜蓿草份量~開始慢慢混入提摩西牧草,即Timothy Hay(一般稱為T草)
建議兔兔8-9個月大先開始轉糧同草的,因為希望兔兔能夠於幼年期吸收多點養份,只要在一歲前成功轉到就可
開始時兔兔多數都不會食T草,但不要太擔心~狠下心腸吧
記住一開始不要過急,以一份T草混九份A草~再慢慢增加T草份量直到完全食T草為止
轉糧做法一樣

成兔(1歲以上)
應以提摩西牧草為主,即Timothy Hay(一般稱為T草)
糧以最多每日早晚餵一次,每次一平匙為上限(這而是餵糧極限,請緊記)如能改為每日只餵一平匙較好
最佳做法係兔兔可以唔食糧,剩食草~所以糧係可以唔比~請各主人留意這點

如能做到唔食糧,緊記要比3種不同種類的新鮮蔬菜
而草就無限量供應

已有 1 人評分P 點 收起 理由
Colleen + 1 精品文章 希望多d兔友睇呢個post la!!

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

vice0926 2008-7-9 11:23:36 PM
我個人認為幼兔期都要食timothy hay~
等佢地早日可以適應到食t草..
大個唔會揀食~
wesky 2008-7-9 11:25:42 PM
都要以 A 草為主~~ T 草為輔~~
冽! 2008-7-9 11:30:50 PM
宜家係主要A草,然後比少少T草佢食
阿度 2008-7-10 12:26:24 AM
所以寫係以a草為主~~但都可以食t草
問題唔大的~~
Colleen 2008-7-10 08:52:59 PM
好多人都真係唔知兔兔細個要食a 草:056:

比d sales 呃左買d 日本唔知乜草
seefun 2008-7-11 01:06:30 AM
要唔俾糧,就要每天供應最少3種不同種類的新鮮蔬菜,
否則只淨食Timothy草會得不到均衡的營養哦.
阿度 2008-7-11 01:20:39 AM
原帖由 seefun 於 2008-7-11 01:06 AM 發表
要唔俾糧,就要每天供應最少3種不同種類的新鮮蔬菜,
否則只淨食Timothy草會得不到均衡的營養哦.

而加了,多謝提點
因一心只希望各兔主唔好比過量主糧而打小這一項
‵小瑩 :])) 2008-7-11 01:25:54 AM
我一開頭已經錯左...而家返唔到轉頭..
芝麻唔食糧就會發火....-____-.....
佢起碼一日食我4匙糧...
我想減佢都減唔到....唉....
不過上次睇醫生佢又健健康康..
就咁算啦-v-"
williamaaaa 2008-7-11 01:27:06 AM
我餵好少糧
迷路小貓咪 2008-7-11 04:09:55 AM
同兔店教我的不一樣耶

可加點東西 已斷奶幼兔(一個半月至四個月):
牧草(無限量供應):以一半的苜蓿草+一半的提摩西或果園草,即苜蓿草:提摩西或果園草的量為 1:1。

若你想給兔兔多適應別種品種的牧草的話,可以用以下的比例給予,苜蓿草:提摩西或果園草:其他牧草,為2:1:1。

飼料:幼兔飼料的選擇重點為「粗纖維 15%以上 愈高愈好」、「粗蛋白 12~15% 不要超過 15%」、「鈣質 1%以下」。餵食的時間在早、晚,一樣10分鐘以內就能吃完的量。或是幼兔體重的3~5%為其一天的「總食量」。舉例,如幼兔的體重是500公克,則一天可餵食的飼料為15~25公克,則一餐的用量為7.5~12.5公克。

幼兔因為還在發育,體重會變化,所以要每隔一週量一次,調整食量。

水:乾淨飲用水無限量供應,一至兩天要換一次水。

副食品:不建議給予,蔬果、零食、酵素丸等副食品,建議四個月以上再給予少量。

kwaikwai 2008-7-11 10:14:58 PM
睇完d post.....其實我想請問下大家.....

之前其實didi 每餐一直都係開糧(一匙半)同菜既.....

上年睇完betty...佢已經叫我唔好再比糧啦...
但我見佢又咁餓咁....
就改左1匙糧同菜啦......

但今年再睇....
betty 已經再講一定唔可以再比糧....
我冇再比糧啦...
不過didi 好似食極都唔飽咁....
係咁抓籠叫我比我佢食.....
個樣好慘呀...... :050:

同埋呢...佢牙仔唔得所以食得好少好少好少草...
d便便呢.................細粒到唔細咁....
好擔心呢....................................... ><""

咁我好唔好再比返少少少糧佢呢....???
因為我好怕佢係咁抓籠....遲早整斷d指甲...
(有一隻好似已經怪怪地了...)
阿度 2008-7-12 12:15:59 AM
原帖由 kwaikwai 於 2008-7-11 10:14 PM 發表
睇完d post.....其實我想請問下大家.....

之前其實didi 每餐一直都係開糧(一匙半)同菜既.....

上年睇完betty...佢已經叫我唔好再比糧啦...
但我見佢又咁餓咁....
就改左1匙糧同菜啦......

但今年再睇.... ...

食慣左糧,開頭唔比糧佢係會唔點食架
你最緊要有草放係度,而呢隻草佢又係鍾意係
咁佢餓就會食架喇,開頭會食得小
但慢慢會快多返~不過記住,每日都要比菜呀
kwaikwai 2008-7-12 12:00:55 PM
佢真係唔係肯....
放左草成個星期草架都可以唔駛加草....
佢寧願抓籠叫我比野佢食佢都唔肯草...
要撒d草粉落去又或者混d草粉糊佢先肯願意揀下黎食...

佢以前好鐘意食草嫁...
我已經買左3包草比佢試....
佢都係唔食...

真係唔知點好.... :024:
阿度 2008-7-12 01:53:24 PM
係咪d草唔香呀
你食邊隻~~

快速發帖