前排我去兔協
有隻兔仔,原來佢就係PANCAKE...
見到佢離開左,個心有D UP

http://hk.myblog.yahoo.com/hkrabbit_org/article?mid=1415

都唔知佢主人點可以咁對佢
我見佢果時,佢企唔到,又好似有D痾咁
‵小瑩 :])) 2008-7-12 01:07:55 AM
真係睇到好心痛........
個主人有冇搞錯!!!
咁樣對pancake都得既!!
呢d人真係等天收!!!
鬼唔望佢都係成世癱瘓!!!
希望pancake去到一個無痛苦既地方, 可以開開心心咁生活啦!
luckygirl1025 2008-7-12 01:11:12 AM
我上次上去買野見過PANCAKE..好慘呀..點解D人可以咁架!!!!
casey 2008-7-12 01:13:38 AM
上次我上去買vet bed都見到佢呀
佢都好精神,不過就見佢係唔郁得囉
估唔到..........
冽! 2008-7-12 01:13:39 AM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-12 01:07 AM 發表
真係睇到好心痛........
個主人有冇搞錯!!!
咁樣對pancake都得既!!
呢d人真係等天收!!!
鬼唔望佢都係成世癱瘓!!!
希望pancake去到一個無痛苦既地方, 可以開開心心咁生活啦!

我見pancake果時,佢腳yong yong咁,個眼神仲話比我地聽,佢想生存架
我忘記唔到佢眼神......
冽! 2008-7-12 01:14:35 AM
原帖由 casey 於 2008-7-12 01:13 AM 發表
上次我上去買vet bed都見到佢呀
佢都好精神,不過就見佢係唔郁得囉
估唔到..........

我見佢果時,應該係佢去兔協冇耐
果陣水都唔飲多滴咁...唉
‵小瑩 :])) 2008-7-12 01:22:07 AM
原帖由 冽! 於 2008-7-12 01:13 AM 發表

我見pancake果時,佢腳yong yong咁,個眼神仲話比我地聽,佢想生存架
我忘記唔到佢眼神......

好多時俾人虐待同遺棄過既兔兔..
生命力都特別強!!
因為佢地感受到新既生活..好想繼續開心咁生存落去..
但係就係之前俾人搞到佢咁...想生存都唔得..
之前個主人點解要咁樣對隻兔兔...
唔通用少少時間打理佢都唔可以咩?
養得佢..就要承諾會鍚兔兔一世..
真係好憎d人咁對d小生命...
當寵物係玩具...一d都唔會珍惜生命..
得閒時就拎佢地出黎玩, 唔鐘意就掉埋一邊..
唔識養就唔好學人養!!唔好害左d兔兔!
佢地都有生存既權利...點解要將佢地條命攞走.......

呢排真係好多兔兔或者其他寵物俾人遺棄..
見到真係好心痛.....好唔開心....
好想去幫佢地..但係自己又冇咁既能力...
有時去d寵物店見到d人買佢地返屋企..
真係好驚o個d人遲d又會變成遺棄佢地既人..
有d小朋友..見到佢地同d大人一齊去買..
d大人又咩都唔識..淨係見到個小朋友好開心咁'玩'隻寵物..
真係好驚佢地返到屋企唔識養..
最後又決定唔要佢地......

唉....真係...一路打呢段野一路喊....真係心痛..
冽! 2008-7-12 01:27:57 AM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-12 01:22 AM 發表

好多時俾人虐待同遺棄過既兔兔..
生命力都特別強!!
因為佢地感受到新既生活..好想繼續開心咁生存落去..
但係就係之前俾人搞到佢咁...想生存都唔得..
之前個主人點解要咁樣對隻兔兔...
唔通用少少時間打理佢 ...

唉...
上網睇d領養區,1個月點都有至少一單領養兔既
比d識養既人還好,如果唔識養既,咪又係害左隻兔
點解d人可以咁自私...
幫佢換水洗籠換砂餵野食
其實做起上黎,有心做,好快姐
有好多人,養之前又唔去學
到養到唔對路啦,就上網四圍求救
求救完,又唔捨得帶佢地睇醫生
養得佢地,就應該當佢地係家中既一份子
佢地病左,醫佢地都好正常
佢地比左好多歡樂我地,比左好多回憶我地。

見到果句"脊骨曾受傷,可能是由於曾經趺倒令下肢神經受損而導致癱瘓"
我真係覺得個主人好過份
受左傷,點都帶佢去睇醫生啦下話?
仲有佢冇睇住兔兔架咩?!
‵小瑩 :])) 2008-7-12 01:31:29 AM
原帖由 冽! 於 2008-7-12 01:27 AM 發表

唉...
上網睇d領養區,1個月點都有至少一單領養兔既
比d識養既人還好,如果唔識養既,咪又係害左隻兔
點解d人可以咁自私...
幫佢換水洗籠換砂餵野食
其實做起上黎,有心做,好快姐
有好多人,養之前又唔去學
到養 ...

佢唔要得隻兔兔...都唔會有心帶佢去睇醫生..
皆因d人既心態係...睇醫生又貴又麻煩~隻兔自己會好嫁啦!
就係咁樣諗...可能隻兔兔一開頭唔係好嚴重..
但係佢呢d諗法就害左隻兔兔...可能發炎..惡化..

講到尾..唔識養咪去學囉!唔會點學都唔識掛..
其實做既野好簡單姐真係..
俾糧俾草..仲有水..呢d好基本!!
都係要每日俾少少時間出黎執下屎屎同籠..
再加埋陪佢玩姐..
無時間陪佢玩都可以執下個籠掛..

最憎d人唔識又亂咁黎~又唔去學!!!搞到隻兔生不如死!!
冽! 2008-7-12 01:37:22 AM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-12 01:31 AM 發表

佢唔要得隻兔兔...都唔會有心帶佢去睇醫生..
皆因d人既心態係...睇醫生又貴又麻煩~隻兔自己會好嫁啦!
就係咁樣諗...可能隻兔兔一開頭唔係好嚴重..
但係佢呢d諗法就害左隻兔兔...可能發炎..惡化..

講到尾.. ...

我個人就最憎d人當d動物係禮物,送比人。
自己好,估佢地真係神仙咩。
人有病唔醫都會惡化啦。

希望pancake去到另1個地方冇病冇痛,開開心心
同其他兔兔玩。
‵小瑩 :])) 2008-7-12 01:43:24 AM
原帖由 冽! 於 2008-7-12 01:37 AM 發表

我個人就最憎d人當d動物係禮物,送比人。
自己好,估佢地真係神仙咩。
人有病唔醫都會惡化啦。

希望pancake去到另1個地方冇病冇痛,開開心心
同其他兔兔玩。

送禮物o個d直頭就過份..
咪即係當佢地係玩具...
以為買得起隻寵物就得嫁喇咩!!
仲要付出好多好多野嫁嘛!!!:052:

pancake而家一定好開心..因為唔洗再受痛痛既折磨!!
佢天上有靈!實會好好'保佑'個主人嫁!!
chrisyan 2008-7-12 02:08:42 AM
pancake以後一定會好開心幸福~! ^^
jimmy)) 2008-7-12 02:25:41 AM
:069: 個D咩人嚟架5識養5好學人養啦,我覺得pancake好冇姑
lingyan 2008-7-12 12:13:30 PM
pancake 真係好可愛,點解可以搞成咁 ga  :029:
small_tra 2008-7-12 02:38:22 PM
我上星期6見到佢訓左sofa~!
睇到都心痛~!
佢果主人~一定有報應架~!
:050:

快速發帖