想問問, 多兔友見到自己的兔子打呵欠嗎?

因為我家兔兔,長期有鼻水,己看過醫生,但目前還是無法治癒
(或有相關情況治癒者,請告訴我去那一定看,謝謝),

而可能我時間太多...每天最少看到他打呵欠及伸懶腰5-8次,
同時在網上查找不到相關資料,雖然他打呵欠的樣子很可愛,

但還是擔心會不會是什麼病的潛在先兆:054:
wesky 2008-7-14 10:36:38 PM
打呵欠正常的
訓醒就打~~
007reborn 2008-7-14 10:56:18 PM
原帖由 花無缺 於 2008-7-14 10:34 PM 發表
想問問, 多兔友見到自己的兔子打呵欠嗎?

因為我家兔兔,長期有鼻水,己看過醫生,但目前還是無法治癒
(或有相關情況治癒者,請告訴我去那一定看,謝謝),

而可能我時間太多...每天最少看到他打呵欠及伸懶腰5-8次,
...

My bunny was also having similar symptoms as you have described - running nose and sneezing, I perscribed him with "Baytril" anti-biotics coupled with Vitamin Complex fluid to strengthen his body's immune system and he finally recovered within 1 month.  While most of the posts will recommend you to bring your bunny to a vet, you may try this alternative method.

Colleen 2008-7-14 11:02:25 PM
我家包包一日伸懶腰應該有2次到la,打呵欠就一日見到一次到la,正常ga~
tiffany 2008-7-14 11:21:14 PM
打呵欠好正常姐~~
我都成日我到我的兔兔打呵欠
唔駛咁擔心喎
你自已都會打呵欠啦
‵小瑩 :])) 2008-7-14 11:23:38 PM
我成日都見到芝麻打XD
次次訓醒起身就伸個懶腰+打呵欠:046:
花無缺 2008-7-14 11:26:26 PM
原帖由 007reborn 於 2008-7-14 10:56 PM 發表

My bunny was also having similar symptoms as you have described - running nose and sneezing, I perscribed him with "Baytril" anti-biotics coupled with Vitamin Complex fluid to strengthen his body ...

鼻水問題有看過醫生,但醫生只是說,很多兔子都有相關問題,
目前情況不太壞,如沒有惡化,甚至叫我不用帶他來覆診(因離我家其實很遠)
而初時有鼻水時,也有試過給維他命C,但效果不明顯,
現在每天早上也會有給少量草粉,希望能提供足夠維他命給他,
而綜合維他命沒試過,如沒其他方法,會試試這方向,謝謝了
lingyan 2008-7-14 11:52:51 PM
我會建議你,帶去見一次 betty / tiger。

miffy起初有病既時候,醫左一個月後,
個醫生都已經話佢好可能一世都會打痴痴同流鼻水,要我接受呢個事實,
最後建議我俾佢聞氣,但因為太貴,我無咁做,反而轉去睇第二個醫生,
雖然個醫生都話鼻水開始入肺,但係唔算係嚴重,仲有得救。
食左一次抗生素,覆診之後,醫生唔滿意個效果,認為太慢唔拖得,
就再換隻勁d既抗生素,食左5日之後再去,醫生話已經好返哂。

如果呢個醫生唔得,我覺得你應該去搵第二個試下,
就當係俾個機會你自己同兔兔,每個獸醫既經驗都唔同。
花無缺 2008-7-15 12:44:43 AM
原帖由 lingyan 於 2008-7-14 11:52 PM 發表
我會建議你,帶去見一次 betty / tiger。

miffy起初有病既時候,醫左一個月後,
個醫生都已經話佢好可能一世都會打痴痴同流鼻水,要我接受呢個事實,
最後建議我俾佢聞氣,但因為太貴,我無咁做,反而轉去睇第二 ...

有時候...不是不想帶他去看醫生, 只是試過於網上查找到略有薄名的醫生時,
打電話去預約指明要想看那位醫生, 可是去到診症室時卻發現是另一位醫生(試過二次),
另外亦怕醫生施針藥會過重, 兔兔會受不住(試過一次),
因為這二個原因, 非不得矣也不想去看,
還好上次去看醫生時, 聽肺及照鼻均沒有異常情況
con 2008-7-15 01:38:36 AM
之之一日都打幾次架!通常會伸埋懶腰添!
chrisyan 2008-7-15 04:57:10 AM
伸懶腰同打喊露真係好正常ga~
lingyan 2008-7-15 11:33:58 AM
你所找既略有薄名的醫生係邊位呢 ?

真正識醫兔既唔多,唔知你睇既醫生係唔係識,
比較多兔友首先選擇既都多數係 BETTY 同 TIGER,
大圍個間,你要BOOK既時候一定指明要 TIGER (好似仲有幾個識),
因為呢間診所入面都至少都成4-5位醫生係到,
不過 TIGER 都比較 FULL (唔知而家仲係唔係..呢)。
好似逢星期四TIGER都係手術日,唔會睇兔仔。

九龍動物診所,佢個到只有2個醫生,一個 DR BETTY 另一個 DR YAN,
二個都識醫兔仔,而且好 NICE,你預約既時候指明係邊個醫生就已經係 OK,
但係好似逢星期三定星期四係休息,會係其他獸醫註診,
因為個醫生唔識醫兔仔,所以個日唔睇兔兔。
係個到好多時都見到唔少兔仔GA。

如果真正識醫兔既醫生,係會衝量到兔兔既體質而用藥,唔會亂用藥。
如果會用藥過重既,可能跟本唔多識醫兔,將兔變成貓狗咁醫,
同一種菌係唔同動物身上都會唔同既病,
個時 MIFFY 種菌完出黎既菌,巴氏德桿菌 係兔兔身上就叫做呼吸感染,
但係係狗狗身上就會變成狗房咳。

我會覺得,你帶哂所有兔兔之前食緊既藥,
診症既報告,拎去呢2間試下。

自己個經歷,本來無希望,最後再去試,試成功左。
大富翁 2008-7-15 12:58:24 PM
原帖由 lingyan 於 2008-7-15 11:33 AM 發表
你所找既略有薄名的醫生係邊位呢 ?

真正識醫兔既唔多,唔知你睇既醫生係唔係識,
比較多兔友首先選擇既都多數係 BETTY 同 TIGER,
大圍個間,你要BOOK既時候一定指明要 TIGER (好似仲有幾個識),
因為呢間診所 ...

我可以補充一點..!!
其實可以唔洗拎曬之前食開ge 藥!
只要你同想睇個間講..之前係睇邊間!
佢地就會叫你打電話去!..佢地就會sd 返d 資料俾你想睇個間!!
而且兔兔d 病歷都會全部係曬到...!!
你睇左幾多間!...咩資料都有曬!!!!
可以令到其他vet 完全了解兔兔ge 情況!
但係咁樣整..好似要加d 錢!
lingyan 2008-7-15 01:56:17 PM
唔帶都得呱,我唔清楚,因為個時VA叫我帶埋佢食緊既。

有一次我見到BETTY個到D VA一直追舊病歷但一直追唔到。
可能個次係我即時係診所決定,SO 個次大圍係即時 PRINT 俾我。
同埋有D診所問佢拎病歷係會收費,要先問清楚。

BETTY個到如果接手舊CASE 睇返舊病歷,第一次診金係 $350,
之後覆診都好似係170蚊。

呢二間診所一定係會睇返自己指定個醫生,
佢地信譽都係唔錯。
vice0926 2008-7-15 01:57:38 PM
我家mio初初都係咁..
帶左佢去睇元朗dr gerry..
個幾禮拜覆左兩次診拎左大約10日藥到就已經好返晒啦..
其實Baytril已經係醫呼吸道感染最好ge藥..
食藥之餘..你都要經常幫佢抹鼻鼻..
留左起鼻度ge鼻水有好多細菌..
一定要成日用暖水濕棉花球(其他棉花濕水會起絲..最好用棉花球)幫佢抹..
抹走d鼻水再用乾紙巾幫佢抹返乾..
仲有沖涼果時沖熱水涼..擺佢入個盤或者寵物袋度..
等佢聞d蒸氣..如果宜家天氣熱你唔會沖熱水涼..又唔怕晒水ge話..
都可以起浴室開住熱水..山左個窗..但係要開抽氣..擺兔兔入去焗一焗..
等佢呼吸下d蒸氣..有助舒緩佢呼吸果時ge唔舒服..
放心啦~悉心照顧佢就會好得好快ga la~~

快速發帖