我想買部2千左右的數碼相機, 大家有無好介紹呢? cannon機好像不俗.

最想要防手震功能, 其他無乜所謂~
wesky 2008-7-16 01:58:48 PM
你想影動態定靜態?
Canon IXUS 系列捕捉唔到動態~ 我用緊860IS~
PowerShot 系列可以較光圈, 可以影到動態~ 手動功能多D~~

http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... =6&series_id=28
阿度 2008-7-16 02:08:08 PM
除左canon~可以考慮nikon~
COOLPIX P5100 , 價錢2千3百幾左右啦
功能好齊,都唔錯架~個樣又唔太差(雖然我都係用緊canon,但呢部的確都係唔錯既選擇黎)
http://www.nikon.com.hk/productitem.php?pid=1203-985ad59bcd
jennytyy 2008-7-16 02:16:28 PM
我用緊fujifilm,有face dedection,防手震都幾好,係直銷中心買最平~
leokobejack 2008-7-16 02:24:41 PM
如果你想影野夠wide
可以用樂聲牌
vice0926 2008-7-16 02:47:14 PM
你想買大大部專業單眼仔定係細小纖巧dc仔先~~

dc仔ge話我覺得panasonic lumix series d機防震最好~
雖然我自己宜家用緊"sony cyber shot粉紅色得個靚字"機..XD個名幾長

lingyan 2008-7-16 03:26:23 PM
我自己個部係DC仔,PANASONIC既FX55 (型號好似係呢個 XD),
都算係OK方便,影完相拎去舖頭哂出黎都OK,
我買個陣除左有一粒原裝電,仲有一粒後備電。
(我第一部相機買CANNON,點知粒電差完電之後斷斷續續咁影3個鐘就無電 >3<)
但係DC仔就只係FOR亂影 XD :040:

要影到好似其他兔友個D相咁PRO,
DC仔比較難做到  :077:
leokobejack 2008-7-16 04:27:45 PM
原帖由 lingyan 於 2008-7-16 03:26 PM 發表
我自己個部係DC仔,PANASONIC既FX55 (型號好似係呢個 XD),
都算係OK方便,影完相拎去舖頭哂出黎都OK,
我買個陣除左有一粒原裝電,仲有一粒後備電。
(我第一部相機買CANNON,點知粒電差完電之後斷斷續續咁影3個鐘 ...

如果要2千幾既話,就買唔到單鏡反光既機喇
入門既話都要5,6千以上
lingyan 2008-7-16 05:23:12 PM
如果2千蚊左右,買部亂影既,大把選擇,
加上而家都有好多防手震,像素高又未必有用,
好似我部有800萬像,但係實際上我好少會用到咁高。
當然影出黎唔夠多多先生佢地個D咁令 。

我地女仔買機,都係睇個MON夠唔夠大、個款同色,
最LIKE粉紅色 :040:
‵小瑩 :])) 2008-7-16 05:24:28 PM
@@我而家自己用緊panasonic既fx-01~
有wide鏡..影野夠闊...我自己就夠用XD

相機野我都唔係好識-v-""
nievedith 2008-7-16 05:34:09 PM
原帖由 lingyan 於 16-7-2008 17:23 發表
如果2千蚊左右,買部亂影既,大把選擇,
加上而家都有好多防手震,像素高又未必有用,
好似我部有800萬像,但係實際上我好少會用到咁高。
當然影出黎唔夠多多先生佢地個D咁令 。

我地女仔買機,都係睇個MON夠唔 ...

我地女仔買機,都係睇個MON夠唔夠大、個款同色,
>>> support~ 中曬呀!
nievedith 2008-7-16 05:42:36 PM
我打算買普通DC仔, 方便攜帶MA~ 單眼仔好貴呢, 想玩時都係問朋友借好了 ! (不過仲未學識用微距映啊....)

其實買來都是想映對仔女, 咁係咪Wesky說的canon ixus 系列好d? 可以捕捉到動態.

我見朋友的sony cyber shot系列的機拍出來相成日震左, 所以唔會買sony 機了
lingyan 2008-7-16 06:06:29 PM
你可以問下而家CANNON D 機仲係唔係咁食電 /_\
二年前我買個部,食電食到暈  :056:
wesky 2008-7-16 06:15:20 PM
唔會好食電,  個人覺得幾耐用~~860IS
出外就帶多舊後備電~~
leokobejack 2008-7-16 06:41:18 PM
panasonic同CANNON
兩部我都有
個人比較覺得panasonic好d
不過要睇你所選擇既型號
你唔急的話,可以比你想選既比我地分析下:051:

快速發帖