didi今年7歲, 佢6月中d腸停左,
帶左佢去dr betty 度睇醫生~
之後肯食返菜, 飲返水, 唯獨唔肯食草...

到7月頭...佢食既草少之又少...
再帶佢去睇醫生...
betty 話佢d牙仔唔好~整到佢痛~
所以就唔肯食草...

本來可以剪牙仔...但betty 話佢年紀有返咁上下..
如果打麻醉針有一定風險...
叫我好好諗下...
之後比左d止痛藥我, 睇下didi 止左痛之後肯唔肯食草..
但都係咁...只係肯食幾條...

今日, 我再帶佢去睇..betty 話佢d牙仔都係咁...
話又未去到非做手術不可既地步...
但佢而家呢個情況會整到會成日陰d陰d痛..(好似人牙痛咁)
佢叫我自己決定....

我自己都唔知點...我想同佢做手術...
但又怕佢一睡不起....同埋如果剪左一次牙仔..
佢都係唔肯食...d牙仔又會長返..到時佢又未必能承受多次麻醉藥...

見到佢咁...我真係好心痛...
可以給我意見嗎??
lingling 2008-7-21 01:00:27 AM
sorry ar!我好眼淺,一講到呢d問題,都好難做決定,希望佢乖乖地食返多d草,唔駛做手術就最好喇!
kwaikwai 2008-7-21 01:09:01 AM
betty 話可以等到佢真係非做不可既時候做都得...
不過佢就會一直陰陰痛咁...
我又唔捨得見到佢咁...

好似好冇精神咁...
同埋呢2日好似見佢磨得多左牙..
今日問過betty....佢話磨到"咯咯"聲先叫大力...
我岩岩好仔細聽.....真係聽到"咯咯"聲..不過就好埋好埋先聽到..
所以我都唔知佢係痛所以磨定係點....

好煩惱好煩惱...
有冇野可以代替咬草呢?
冽! 2008-7-21 01:22:14 AM
原帖由 kwaikwai 於 2008-7-21 01:09 AM 發表
betty 話可以等到佢真係非做不可既時候做都得...
不過佢就會一直陰陰痛咁...
我又唔捨得見到佢咁...

好似好冇精神咁...
同埋呢2日好似見佢磨得多左牙..
今日問過betty....佢話磨到"咯咯"聲先叫大力...
我岩岩 ...

你有冇試過自己用草整d小食,好似牧草餅果d咁?
可能會引起佢食慾呢

講到做手術,didi呢個年紀都真係好難揀
Cwk 2008-7-21 01:24:04 AM
如果俾舊草磚佢,佢肯唔肯自己磨番短d牙仔?

好似聽過有d兔知自己d牙太長,會咬d硬野黎磨黎短
casey 2008-7-21 01:40:56 AM
好驚呀!!!!
一講起牙就..........
之前黑蚊蚊d牙有事擔心到我死

didi而家咁既年紀又真係好難決定做唔做好
唉.....好怕兔兔第日年紀大
kwaikwai 2008-7-21 02:04:37 AM
原帖由 冽! 於 2008-7-21 01:22 AM 發表

你有冇試過自己用草整d小食,好似牧草餅果d咁?
可能會引起佢食慾呢

講到做手術,didi呢個年紀都真係好難揀

我有試過用草粉做草餅之後剪碎d草..
但佢淨係揀d草餅黎食~
d草整開晒佢~

又試過掂橙汁......一開頭得~
慢慢...佢就舔完d橙汁...吐返d草出黎....

仲有冇其他好提議??

thxx
kwaikwai 2008-7-21 02:05:46 AM
原帖由 Cwk 於 2008-7-21 01:24 AM 發表
如果俾舊草磚佢,佢肯唔肯自己磨番短d牙仔?

好似聽過有d兔知自己d牙太長,會咬d硬野黎磨黎短

草磚可以磨短牙仔嗎???
咁我去買比佢試下先~

謝謝你~~ :061:
kwaikwai 2008-7-21 02:06:19 AM
原帖由 casey 於 2008-7-21 01:40 AM 發表
好驚呀!!!!
一講起牙就..........
之前黑蚊蚊d牙有事擔心到我死

didi而家咁既年紀又真係好難決定做唔做好
唉.....好怕兔兔第日年紀大

黑蚊蚊d牙仔之前也有問題嗎??
是什麼問題??
解決了嗎???
冽! 2008-7-21 02:09:06 AM
原帖由 kwaikwai 於 2008-7-21 02:04 AM 發表

我有試過用草粉做草餅之後剪碎d草..
但佢淨係揀d草餅黎食~
d草整開晒佢~

又試過掂橙汁......一開頭得~
慢慢...佢就舔完d橙汁...吐返d草出黎....

仲有冇其他好提議??

thxx

不如目前黎講你做多少少草餅比佢? 至少等佢肯咬下草
好似pineapple juice 都0k?
kwaikwai 2008-7-21 02:20:59 AM
一大匙既草粉混成糊仔咁~
之後就剪碎d草混埋整實佢~~~
不過因為成效冇乜, 所以已經冇餵了.....

菠蘿汁吸引過橙汁嗎??
我試試先~~

thxx ^^
williamaaaa 2008-7-21 02:41:03 AM
原帖由 kwaikwai 於 2008-7-21 02:05 AM 發表

咁我去買比佢試下先~

最好買a草磚,
好味好多^^
花無缺 2008-7-21 07:53:04 AM
原帖由 kwaikwai 於 2008-7-21 02:20 AM 發表
一大匙既草粉混成糊仔咁~
之後就剪碎d草混埋整實佢~~~
不過因為成效冇乜, 所以已經冇餵了.....

菠蘿汁吸引過橙汁嗎??
我試試先~~

thxx ^^

草粉開少d 水可以整成草粉波架喎.....可以唔駛加草碎
阿度 2008-7-21 10:18:39 AM
原帖由 kwaikwai 於 2008-7-21 02:05 AM 發表

咁我去買比佢試下先~

草磚磨到門牙,磨唔到大牙的
kwaikwai 2008-7-21 11:40:41 AM
原帖由 花無缺 於 2008-7-21 07:53 AM 發表

草粉開少d 水可以整成草粉波架喎.....可以唔駛加草碎

這樣他會用入面d牙仔黎咬嗎???

快速發帖