我今日比Luffy嫁叫聲叫醒左,

見到肥妹呼吸沈重,我摸下佢…
過左一陣我見到Luffy係度咬肥妹,我立即整開Luffy,見到肥妹彊硬左…

肥妹沉日都訓多左,但仲有食野有飲水…
我都無去搞過佢…比佢休息下
估唔到佢咁快離開我…好希望佢只係冬眠左…

我點同佢做身後事…好? 應該點做好?
我現在去洗籠先,怕有病菌係個籠度…影響到Luffy
肥妹入伙了剛好一個星期,妹妹會唔會一買果時已經係病鼠?

我仲有好掛著你…肥妹

我一直係度想緊…我有無做錯左d咩 . . .

wesky 2008-7-3 01:14:20 PM
有機會架~~ 寵物店同一箱內, 只要有一隻倉鼠病左,  其它都可能會感染到
只係你買果陣未有任何病徵, 養養下先至發病

你最好將佢接觸過既所有物品消毒
不要太傷心~ rest in peace~~
洛明Rockming 2008-7-3 01:19:20 PM
這現在…我最好怎樣安息肥妹好…
wesky 2008-7-3 01:22:06 PM
先用一個密封既盒裝住佢
如果有錢, 可以考慮火葬
如果冇, 就搵地方埋左佢吧~
feifeifei 2008-7-3 01:47:54 PM
牠在另一個世界也想你快樂的~~~~~節哀順變...
洛明Rockming 2008-7-3 02:13:15 PM
火葬係會未好貴嫁???

同埋Luffy仔好似仲有咳"唔知佢叫定咳,我有d膽心肥妹傳染左比Luffy /''\
wesky 2008-7-3 02:15:25 PM
我諗都要幾百蚊
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=1046&extra=page%3D1
你可以打電話去問下架~~
andy616 2008-7-3 02:26:40 PM
原帖由 wesky 於 2008-7-3 02:15 PM 發表
我諗都要幾百蚊
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=1046&extra=page%3D1
你可以打電話去問下架~~

希望肥妹可以係另一個世界過得快樂....
洛明Rockming 2008-7-3 07:57:45 PM
:054: 多謝大家,但好唔捨得佢…無諗過會咁突然
我要照顧好d Luffy的!膽心Luffy都有事…

kentammy 2008-7-3 11:08:23 PM
唔好太傷心啦!!知嗎?:041: :041: :041: :041: :041: :041: :041: :041: :041: :041: :041:
snowtiff 2008-7-4 02:39:20 AM
I feel so sorry about it!
不過你真係要將所有野用熱水洗一次~
同埋盡量將肥妹D味洗走~
我以前試過有一隻鼠鼠見另一隻走左,自殺..... ><"
如果可以既話,盡量換左一D細件既用品同玩具~
一方面以免細菌傳染,另一方面冇肥妹既氣味,對LUFFY都好D~
唔好太傷心喇,LUFFY需要你呀!加油!
我以前聽過如果想知鼠鼠係咪病死睇佢死左之後D牙就知道。
如果D牙仔申晒出黎,呈橙黃色就一定係病死~
不過唔知真定假,我冇考究過~
吃不到的蘋果 2008-7-4 03:40:31 AM
請節哀.....

你還有Luffy陪著你啊...
洛明Rockming 2008-7-4 10:38:39 PM
多謝!吃不到的蘋果 ,snowtiff ,kentammy

自殺?更膽心了:056:
咁我洗唔洗張個籠裡面嫁野放置改變一下?
我見到Luffy好似之前低落左咁
snowtiff 2008-7-5 01:04:45 AM
其實位置應該唔係咁重要~ 比較重要係氣味~
當然你轉下位置都可能有幫助~
最重要係D氣味~
就好似你養養下拎多隻番黎係同一個籠養度,係要洗到冇晒味先好放2隻BABE入去~
因為佢地有地盤觀念~ ^^
同埋我驚LUFFY成日聞下佢D味會掛住佢~
所以你最好都係睇緊D~ 尤其係頭幾日~
希望你一切順利,快D收拾心情~
chrisyan 2008-7-5 01:11:02 AM
只要你永遠記得佢...佢就會好開心架喇^^

快速發帖