請問有無人知邊度有得賣薄荷葉...既種子?
kwaikwai 2008-7-24 03:01:23 PM
花墟好似有得買~~~
薄荷葉對兔兔好嗎???

可否分享一下??? ^^
karen195 2008-7-24 03:08:16 PM
薄荷葉只可以當小食食
我屋企都有種薄荷
兔兔對香草反應唔錯,但都唔可以當菜食
花無缺 2008-7-24 03:08:33 PM
有聽過薄荷葉對兔仔有消炎作用, 但唔知真定假
不過薄荷葉兔仔係可以食既, 份量一日最多幾多就唔知 @_@"
花無缺 2008-7-24 03:14:08 PM
薄荷葉含有較高的微量元素鉀,過度攝取對心臟及腎臟負擔大,建議適量給予, 若是造成下痢或軟便症狀則請暫停給飼.
↑似乎無咩野唔好俾佢食好d @_@
Colleen 2008-7-24 05:35:15 PM
包包好鬼鐘意食香草ga~ mint 係佢其中最愛:073:
alaneva 2008-7-24 05:38:46 PM
我都有咁既感覺.來來去去都係...小堂菜,油麥菜,白菜,菜心(走莖),..........係呢..我想問,如果菜葉有( 燶燶 / 洞 ),你地會唔會cut走去比兔兔食????
kwaikwai 2008-7-24 05:41:03 PM
其實係唔係所有香草都可以比兔兔食呢???
我有時o係city'super見到d好新鮮既香草好吸引~~
但又唔知didi食唔食得~又唔敢買....

可以磨到入面d牙仔嗎???
每日食少少ok嗎????

變左問題少女添~~~ :009:
Colleen 2008-7-24 05:44:10 PM
磨唔到入面d牙ga,只有草可以磨到入面d牙......

當零食ga ja,就好似香蕉咁 ^^
kwaikwai 2008-7-24 05:46:18 PM
我睇下爛唔爛得"西"利~
如果太勁就會掉~如果唔係就通常洗乾淨d比佢~~~

菜心唔駛走莖~~~寵壞了他呢~~~
佢地通常會先食葉~最後先食佢唔鐘意既莖~
或者佢地等一陣就會再食~ (不過如果放左成晚佢都唔食~我諗佢真係好唔鐘意~)
didi都係~好鬼衰~食晒所有葉淨晒d莖~我唔理佢~
佢又會乖乖食晒~
兔兔們專蝦我地d兔奴比好野佢地食~ :018:

花無缺 2008-7-24 07:23:24 PM
薄荷葉   檸檬香草 <~ 呢二種可以俾兔仔食

今日出街唔見有薄荷葉種子賣,
花舖個老闆話間唔中有一盆盆既返(好細盆的)
檸檬香草我反而見到有賣15蚊一盆仔,
不過我本來係諗住買薄荷葉驅下蚊蟲,
所以都係無買

快速發帖