我隻兔兔又沉日開始,佢就間5中會好大聲噴一下氣OR 2下,噴果時中搖一搖頭..5係好識講><(幾個鐘前用粉沖過涼)
但佢都係食好多野,成日玩,冇咩5妥,但就成日噴氣囉....
點解會咁架?會5會係打噴嚏呀....?
lingyan 2008-7-28 03:29:28 PM
兔兔唔駛沖涼 ........... !!

打乞痴同噴氣好大分別 ....

兔兔打乞痴好似人咁樣 .... 係會聽到 "痴痴" 聲 ~"~
‵小瑩 :])) 2008-7-28 04:30:11 PM
兔仔係唔需要沖涼~
佢地自己日日都會清潔身體嫁!:039:
唔好再用粉幫佢沖涼喇,,如果佢lam左d粉落肚..
會對身體有害嫁!!

打乞痴會唔會因為d草碎?
定係周圍環境污遭??
你用咩墊材鋪籠底??

兔兔個鼻有冇鼻水呀?
如果有鼻水就要即刻去睇醫生喇!
vice0926 2008-7-28 04:59:23 PM
我諗果幾下應該係打黑痴..
留意返有冇d咩野令到佢打黑痴啦~
如果只係打左一兩下就唔洗咁擔心ge~

雖然真係唔建議用沖涼粉呢d不明ge化學物品..
不過如果真係要用ge..
你將粉倒上身ge時候應該用手掩住兔兔ge鼻..
然後盡快用梳梳走多餘ge粉..
可能會令到d粉周圍飛..
咁你用口向住兔兔ge鼻子吹氣..
以免佢地吸入沖涼粉~
兔兔ge鼻鼻其實好敏感ga~~
ka@+ 2008-7-28 05:10:43 PM
佢有冇出聲先??
如果好似人咁打左一兩下乞痴就冇咩事嘅..
如果係咕咕聲咁叫..你小心佢發緊脾氣丫..
TINA...TWT 2008-7-28 07:05:49 PM
佢有聲架(好似好大聲咁噴氣),2日都係咁....不過係間5中先有
我兒家用紙沙既....
NOSE就好似有少少污漕左,不過5似NOSE水,好似食野整污漕戈D咁,D毛少少硬左......(但好貪玩,拿棉花棒整走佢NOSE D野,一店佢就走呀走'整5到'...,再整就比佢咬左淡- -'
不過遲D念住帶佢去兔協清潔一下...
small_tra 2008-7-28 07:37:59 PM
你睇多d養兔兔o既資料啦~

咁基本o既野你都唔識~!

兔兔係唔洗沖涼~!

唉........
jasmineyth)) 2008-7-28 07:42:20 PM
不如你睇哂兔兔寶典個d資料先啦...
如果真係污糟..幫佢用濕毛巾抹下就ok啦
用粉既,,一定要幫佢梳走哂呀
Colleen 2008-7-28 09:02:59 PM
原帖由 vice0926 於 2008-7-28 04:59 PM 發表
我諗果幾下應該係打黑痴..
留意返有冇d咩野令到佢打黑痴啦~
如果只係打左一兩下就唔洗咁擔心ge~

雖然真係唔建議用沖涼粉呢d不明ge化學物品..
不過如果真係要用ge..
你將粉倒上身ge時候應該用手掩住兔兔ge鼻.. ...

vivi 我諗...........係冇任何情況下真係要用
wesky 2008-7-28 09:32:57 PM
YA~  無必要用~
阿度 2008-7-28 09:35:00 PM
原帖由 Colleen 於 2008-7-28 09:02 PM 發表

vivi 我諗...........係冇任何情況下真係要用

colleen你講左我想講既野
我都覺得係無任何情況下真係要用
vice0926 2008-7-28 10:33:41 PM
no~i mean if some ppl dont want to listen to us..
n sometimes they thk it's necessary to use this..
they'd better use this method..to avoid the powder sucked by rabbit~

but..u r right~:012:
we thk it's NOT necessary to use the powder on everytime..
大富翁 2008-7-28 11:55:59 PM
一早就叫左你睇多d 關於兔兔ge 野!!!
但係你就唔聽...之前個隻可能係意外!!
但係你已經買左依隻兔兔....都請你係依幾日睇下d 資料先丫...好唔好呀??
當我求下你啦!!
你連兔兔唔洗用沖涼粉你都唔知道!!
你點做一個好主人呀???..
希望你隻兔兔可以冇事!!
sorry!!.....語氣重左d...但都係為左兔兔好!
alaneva 2008-7-29 01:18:14 AM
兔兔生命脆弱,請小心照顧!你已經失去過一次,今次要好好珍惜啊!知道嗎?有咩問題就問咗(我地)兔友們先.
chrisyan 2008-7-29 02:05:32 AM
原帖由 TINA...TWT 於 2008-7-28 07:05 PM 發表
佢有聲架(好似好大聲咁噴氣),2日都係咁....不過係間5中先有
我兒家用紙沙既....
NOSE就好似有少少污漕左,不過5似NOSE水,好似食野整污漕戈D咁,D毛少少硬左......(但好貪玩,拿棉花棒整走佢NOSE D野,一店佢就走呀走'整 ...

你想佢地點幫你清潔呀~~~~:024:

快速發帖