今日帶鬆餅去剪指甲, 幫佢剪指甲個女仔話佢個肚仔好脹
好彩佢話我地知ja, 跟住返屋企幫佢按摩肚仔
但係我想知咩原因會令佢肚仔有gas, 有冇得預防?
其實係咪耐唔耐要幫佢按摩下肚仔呢~
有gas時, 你地通常會唔會俾infacol兔兔食呢

至於流鼻水, 係咪一定代表著佢病?
定係太熱 or 太凍, 緊張 都會呢
(即係好似人咁唔一定病都有鼻水)
‵小瑩 :])) 2008-7-31 11:32:09 PM
流鼻水有機會係關墊材事,
不過通常用木糠先會令兔兔個鼻敏感~
凍親都有機會流鼻水呀,,
如果有鼻水的話都係睇醫生穩陣d!
jasmineyth)) 2008-7-31 11:33:17 PM
GAS...消化時一定會產生氣體..
肚仔漲,,應該係食得過量既糧而引起既..
又或者係佢岩岩食飽糧

流鼻水..你係指個鼻仔濕哂定真係有野流出黎?
濕哂有可能係佢自己整到,如..飲水
但亦有可能係病
其實一般情況下,,兔兔都唔會個鼻濕哂
SheR_bb 2008-7-31 11:40:30 PM
我係剛剛餵完糧先出去的
不過佢都食唔哂d糧,
會食野不過食少左~

我唔知佢係鼻仔濕定係流出黎
只知道佢鼻窿d毛毛濕左
d 水係透明的

唔記得問~按摩應該由邊度表起,
因為我摸佢肚仔中間位置比較硬,係咪胃黎架
後少少近pat pat位置會林d
佢個心臟係咩位置, 我驚按錯地方, thx~

vice0926 2008-8-1 12:38:13 AM
鼻仔正常係應該乾ge~

肚仔有胃氣可能係因為食左d容易導致胃氣脹ge蔬菜..例如椰菜,芽菜..
多d按摩肚仔係有幫助..
佢地對前腳開始落..肚側至肚底都按得~
個手勢係由頭按落尾..順住咁按..輕輕力~
不過要留意返佢有冇痾少左便便~
肚仔硬又痾少左屎有可能係腸道停滯..可致命的..
jasmineyth)) 2008-8-1 12:49:14 AM
其實佢既構造同人差唔多
你應該摸到個位係硬既(手夾住個個位),,個個係肋骨籃既位置(心臟就係肋骨籃入面)
呢個下面就係胃喇,,
我平時會用..手指公,中指同無名指整個圈圈住佢,,食指同尾指就幫手hold住佢
用陰力..打圈按摩,,我唔會用手指頭按(因為驚錐度佢同指甲整到佢)

如果佢個胃摸到d硬既野,,咁就係食多左糧
同埋睇便便,,屎屎愈大粒代表兔兔既腸愈好
otistou 2008-8-1 08:34:33 AM
唔係話兔仔個肚唔dim得ga咩>>>????
lingyan 2008-8-1 11:47:32 AM
鼻水如果係透明既唔駛怕,可能係轉天氣、墊材、草草 呢d問題。

如果係黃色既就要留意一下囉。
SheR_bb 2008-8-1 01:20:07 PM
尋晚開左冷氣之後, 鬆餅已經冇鼻水喇
可能因為攬住佢係張床度, 一路睇電視一路按摩,
跟住有d焗所以有鼻水

另外, 佢個肚仔已經唔硬喇
我估佢食完糧頂住左個胃, 臨訓前仲見到佢食草草
草兜上亦有好多屎屎

感謝各位的指導~:054:
嚇死我呀, 昨天俾人讚完佢健康, 夜晚就流鼻水, 以為佢真係咁小氣tim~
chrisyan 2008-8-1 04:24:32 PM
你每日餵幾多糧俾佢食呀?
SheR_bb 2008-8-1 07:59:02 PM
以前一日半匙~
依家通常都係一日一匙~
放工返屋企就俾lor~
俾多少少佢都會痾提子的~
花無缺 2008-8-6 04:04:45 AM
除左病, 熱係有機會有鼻水, 兔仔全身只有鼻旁有汗線,
但見到鼻水都唔係好現像, 證明佢頂唔順先出汗

快速發帖