*我已經睇過兔兔寶典同其他網上資料
我想知有無野可以再做好d

1. 廁所有兔兔自己的便便
2. 有放沾左尿的紙巾
3. 每日清兩次籠,每次用白醋擦一擦非廁所位置
4. 有俾兔兔聞一聞便便,先再放返入廁所

兩個問題...
1. 我知將草架放近廁所邊食邊去會好d
但將草架放廁所對面 (ensure一定要企係廁所食草),個籠就唔夠兔兔拉長晒身黎訓(佢超鐘意),個籠係Q兔個隻,大約64 cm x 46 cm
2. 兔兔好多時係右下角尿尿,但如果將個廁所搬左去右下角,就會擋坐1/3至 1/2 個門口,兔兔出入好麻煩

有無人指點迷津 :054:
vice0926 2008-8-1 03:35:54 PM
其實真係好睇佢習慣性痾邊個角落頭..
如果佢一旦痾慣左..
就點改都改唔到..
真係唯有就佢..

我冇用草架或者食物兜擺近廁所個方法..
反而係將水樽掛起廁所上面..
等佢每次飲水都要企上去飲..
lingyan 2008-8-1 03:52:29 PM
1. 一係你換草架。
草架換外置個隻或者草球吊係籠頂。
改一改草架,再將廁所打橫同打直改一改,應該可以空到位置出黎俾佢伸長訓。

2. 或者你都係暫時放係右下角,等佢知道要去廁所尿尿,麻煩幾個月,等佢習慣左認廁所,
你就可以隨你放去邊到。

‵小瑩 :])) 2008-8-1 04:08:54 PM
可唔可以影張相黎睇下你而家個擺設?
你用緊邊隻草架同廁所?
你可以試下買個草球,,吊o係個廁所上面..等佢跳上廁所度食~
Cwk 2008-8-1 05:33:35 PM
download左image resizer, right click按左smaller, 但整唔細張圖
Window XP
有無人可以救下我 :050:
jennytyy 2008-8-1 05:40:34 PM
如果你見佢想呵尿,推佢去廁所度丫

反而唔好成日搬個廁所

佢會唔會上個廁所度架?
Cwk 2008-8-1 05:45:22 PM
佢有時食草同飲水都會企上去,草架、廁所、同水樽係一個L字型
|   草架   |  | 廁所 |
                         |水|
                         |樽|

*我影左相,resize度會放上黎

*佢唔肯食枝,有無辦法唔准佢偏食 / . \

一個無用o既兔奴上 -.-
Cwk 2008-8-1 06:07:19 PM
download左另一個software...

** D木糠係暫時性,因為尿墊俾佢咬爛晒

CIMG1272 [320x200].JPG (63.78 KB, 下載次數: 0)

CIMG1272 [320x200].JPG

CIMG1273 [320x200].JPG (60.83 KB, 下載次數: 0)

CIMG1273 [320x200].JPG

CIMG1274 [320x200].JPG (62.54 KB, 下載次數: 0)

CIMG1274 [320x200].JPG

lingyan 2008-8-1 07:48:34 PM
哦...

如果佢係去右下角就將個廁所搬去先,
首要既係教識佢去廁所,出入麻煩少少都問題唔大,
因為兔兔要出黎要係點阻都阻唔到佢。

或者你真係怕,試下將水樽放係廁所上面,
而裝草個籃睇下可唔可以點樣 DIY 令到佢係打直放,咁樣應該可以空多少少空出黎呱。
‵小瑩 :])) 2008-8-1 08:09:52 PM
原帖由 Cwk 於 2008-8-1 06:07 PM 發表
download左另一個software...

** D木糠係暫時性,因為尿墊俾佢咬爛晒

你而家個水樽都o係右下角, 可以放埋個廁所去個右下角!
個草架可以交去廁所隔離..或者可以考慮換過個草架-3-"
Cwk 2008-8-1 10:19:11 PM
唔知點解,佢今晚又係左上角去廁所
我試下可唔可以打直個草架
依隻小兔b俾上一手縱壞晒...
我今日成日同佢係『食枝』的問題上拉鋸 =.=
好多壞習慣要改 ><

Thanks all

快速發帖