聽說要做2工,又要做'平鼓',家訪,
然後又要等十個工作天
還有,如果5中,o米需要再做2工,做'平鼓',家訪??
如果幾次刀5中,o米等幾個月刀味養得??:050:
zipzip 2008-8-1 06:18:43 PM
我唔使家訪..電話訪問咋
不過成個process 都幾耐下
‵小瑩 :])) 2008-8-1 06:53:54 PM
如果真係有心想養兔兔, 做多幾個程序又有咩所謂~
未必一定會家訪~通常都只係電話..
wesky 2008-8-1 06:55:38 PM
你試下 search 一下~
之前有兔友分享過領養的事~~
amykyn 2008-8-1 07:15:25 PM

回復 2# 的帖子

電話訪問會問你什麼??:017:
wesky 2008-8-1 07:18:08 PM
http://mini-house.info/search.ph ... mp;searchsubmit=yes

check check 有好多相關帖子可以睇下∼∼
lingyan 2008-8-1 07:41:34 PM
其實真係好難講,

我自己個次就係 SEND E-MAIL過去,跟住就等一日,
佢地就會SD信黎話已經收到申請,
之後就等佢地電話打俾你同你傾,
問下你有無養兔兔,又叫你介紹下屋企養緊既兔兔之類,
傾完之後如果佢最後揀你既咪會通知你囉,
但係過左好耐都無打俾你,就等於你失敗左囉。

去兔協領養,你想要個隻未必一定俾到你,所以最好係用平常心去申請。
冽! 2008-8-1 10:33:31 PM
以我個經驗
1.上兔協/佢地個網度睇,有冇合眼緣既兔
2.有既可以email比佢地或者上佢地度填表
3.如果pass左,就會call你做義工 (2weeks內有回覆)
*我就係等左差唔多2個星期*
4.去做義工,我個人就做左2次
5,如果你發覺自己真係想養,唔介意做兔奴就繼續。
6.上堂 (可以即時帶兔走)

簡單黎講:
填表--->等回覆--->做義工--->上堂--->恭喜!

我個人就只係用左1個月左右
大富翁 2008-8-1 10:54:03 PM
我一開始未有caca個時...都有去過填表..
就係等回覆呢個step....我就等左2個星期..
見佢冇回覆..就係網上領養左caca...
之後差唔再過多2個星期...兔協先打電話黎
但我領養左caca...so冇覆到兔協

chrisyan 2008-8-2 05:05:34 AM
唔係好麻煩姐~都係有耐性咁等..做義工可以同自己兔兔玩..好開心架~
同埋事前一定要search養兔資料~咁成功率大幅提升~
等佢話你聽你成功唔知要等1星期,2,3星期都會有架~最緊要係有耐性喇~
kittyz 2008-8-2 01:04:15 PM
我就係去兔協暫養既

我第一就係sd email過去~

之後就等等等..

做評估~

再等等等..

做義工

等.....

做家訪~

又再等等....

上堂..

等..

之後兔兔就來了!

呢段時間.....大約差吾多有幾個月!

真係等死人呢....:050:

hh0 2008-8-2 06:24:22 PM
係兔協領養最多人唔中意既係要等...等...等...
聽講落選左又唔會通知人
巨地話人手問題全部靠義工去做訪問評估
所以唔介意等既就無問題, 仲保證健康tim
亦有人因為嫌煩又唔知再等幾耐而去買
有心領養既都可以考慮下愛協

快速發帖