5個月大既賓尼兔應該食咩牌子既糧??
係咪要食BB糧?邊隻?
咁~~幾時要轉糧?
轉邊隻?
wesky 2008-8-19 02:07:50 PM
建議你買 Oxbow 或 Apd 的幼兔糧
到6個月大時, 可以慢慢加成兔糧俾佢,
7個月大左右, 要轉晒做成兔糧
阿度 2008-8-19 02:32:11 PM
原帖由 wesky 於 2008-8-19 02:07 PM 發表
建議你買 Oxbow 或 Apd 的幼兔糧
到6個月大時, 可以慢慢加成兔糧俾佢,
7個月大左右, 要轉晒做成兔糧

不一定7個月大就一定要轉哂成兔糧
如果兔兔本身對a糧(即幼兔糧)冇吸收問題,好似食完痾軟便等
係可以食到約8個月先開始慢慢轉成兔糧,只要於一歲前成功轉到就可以
當然啦,你可以一直以小量成兔糧混幼兔糧~
草都一樣
chole)) 2008-8-19 03:23:25 PM
Oxbow 係咪有分成兔同幼兔??
草....係咪都有分成兔幼兔?都係叫oxbow ?
佢主人話佢食開T草...
lingyan 2008-8-19 03:34:33 PM
OXBOW 係牌子名。

兔糧有分幼兔同成兔糧。

草 有分 T 同 A 草,
幼兔主要食 A 草 ,再混少少 T 草,
但要因為兔兔既身體狀況而+/- A草份量。

兔兔5個月大,OXBOW 個隻幼兔糧細包可能2個月都食唔哂,
或者可以買 APD 個隻細包幼兔糧。

TIPS : 草先係主要食物,糧係次要,俾少少佢食就OK ga la。
阿度 2008-8-19 03:34:42 PM
原帖由 chole 於 2008-8-19 03:23 PM 發表
Oxbow 係咪有分成兔同幼兔??
草....係咪都有分成兔幼兔?都係叫oxbow ?
佢主人話佢食開T草...

oxbow係牌子名黎,apd都係牌子名
呢兩隻牌子都有分成兔及幼兔糧同草
t草既意思就係timothy hay,即係提摩西牧草~主要係比成兔食
a草就係alfalfa hay,即係苜蓿草~主要係比幼兔或需要大量營養既兔食

而oxbow同apd價錢及質量都有分別(特別係價錢:056: )
當然都要以兔兔食唔食為大前提,一般係以apd較貴
詳情質量你可以參考下舊post,都有唔小的
chole)) 2008-8-19 04:44:47 PM
咁呢....
我係咪應該全日都放d糧係佢面前??
定係分早一餐,晚一餐?
食幾多?
lingyan 2008-8-19 04:53:05 PM
通常都係早一餐晚一餐,
大約半隻外賣匙咁多囉。

食多 D 草草有益丫 :021:
糧唔可以食太多 GA :014:
chole)) 2008-8-19 08:19:21 PM

回復 8# 的帖子

ok!!~~~
一歲就可以唔食糧啦~~??

lingyan 2008-8-19 08:29:40 PM