睇到我好心痛...點解d人可以養到隻兔咁樣..
真係希望各位初養兔既朋友們~睇多d資料~
認識兔兔多d先帶兔兔返屋企...

立秋個樣第一眼睇落好似胖胖...好得意..
點解會有咁慘既遭遇...
希望佢可以快d生番d毛毛..搵個好主人啦!

[轉自兔協blog]
2008年8月7日,北京奧運開幕前的一天,是日立秋。有一位申請棄養兔子的主人在本會的安排下帶了兔兔到本中心辦理棄養手續,職員接收兔兔後,隨即替牠檢查,發現兔兔的身驅很瘦弱,就像俗語的“皮包骨”,全身的毛都差不多掉光了,只剩下一個大大的頭,樣子十分可憐。職員便向該名主人查詢有關兔兔的健康狀況以便跟進,她說是因為朋友不能飼養,於是領回家中,她養了兔兔大約3個月,給牠乾草和乾糧,但不知為什麼兔兔越來越瘦,覺得自己不懂飼養,於是找我們協助,將兔兔交由我們照顧,之後我們為牠取名為立秋。

詳盡的細節及圖片可到以下網址:
http://hk.myblog.yahoo.com/hkrabbit_org/article?mid=1624

vice0926 2008-8-21 09:08:59 PM
好可憐呀....
點解要幫佢剃成咁..
知唔知佢會好辛苦ga....><!!

佢其實好可愛ga~
等到佢再食肥d..d毛生返晒出黎..
佢肯定大把人排住隊領養佢ga!!!
‵小瑩 :])) 2008-8-21 09:12:09 PM
原帖由 vice0926 於 2008-8-21 09:08 PM 發表
好可憐呀....
點解要幫佢剃成咁..
知唔知佢會好辛苦ga....>

我諗唔係剃出黎的..
應該係唔夠營養..換毛既時間d毛又唔生番..
wesky 2008-8-21 09:25:51 PM
唉.. 真係皮包骨
希望佢快d 食多d野, 變返靚仔啦
cloudcloudgrace 2008-8-21 09:31:50 PM
我都有見過佢呀~~~第一眼見到佢就好心痛!!!心諗點解有人可以養兔養成咁:056:
但好彩那主人將佢給了兔協,救了立秋一命!聽兔協的職員說,立秋已經有進步,比之前肥了和生了d毛~~~我心想咁之前咪好瘦小!!!
之後幾天,我間唔中都會上兔協,我見立秋都好活潑呀!成日企起身...希望佢早日康復,等待一位好的主人同佢一起生活!
[小懶] 2008-8-21 11:48:17 PM
唉.....
睇到真係好心痛.....
希望立秋早日康復!!
chrisyan 2008-8-22 12:14:36 AM
我都見過佢2次呀~其實佢真係好得意架~即使佢無毛毛但係都超可愛~
可能佢好返之後我會帶佢返屋企都唔定:039:
nievedith 2008-8-22 12:47:45 AM
原帖由 chrisyan 於 22-8-2008 00:14 發表
我都見過佢2次呀~其實佢真係好得意架~即使佢無毛毛但係都超可愛~
可能佢好返之後我會帶佢返屋企都唔定:039:

再養你便有四隻兔兔law :026:
alaneva 2008-8-22 01:07:17 AM
點解可以棲涼成咁...睇到人好唔開心...希望佢會有個飽暖既家.
cloudcloudgrace 2008-8-22 01:20:50 AM

回復 7# 的帖子

我都想~~~呵呵:057:
jennytyy 2008-8-22 01:33:34 PM
睇完真係好心酸,希望立秋快d出番d毛,變得肥肥白白
timiu 2008-8-22 01:37:16 PM
好心up.
睇到眼濕濕...
其實這可能只是冰山一角的事件.
我相信缺乏基本養兔知識的人大有人在.
我要更加愛惜自己的兔兔\口/!
chrisyan 2008-8-22 04:57:05 PM
原帖由 nievedith 於 2008-8-22 12:47 AM 發表

再養你便有四隻兔兔law :026:

哈哈~一定會好開心:033: 我間房會變成兔兔ge世界~~哈哈~
chrisyan 2008-8-22 04:58:45 PM
原帖由 cloudcloudgrace 於 2008-8-22 01:20 AM 發表
我都想~~~呵呵:057:

真的嗎??:033: 立秋真係好多人錫呀~~
TaMMy 2008-8-26 04:45:23 PM
睇見佢隻手仔都心up,點會瘦到咁架:022:

快速發帖