今次自己整左呢個薑汁撞奶梨試下`味道唔錯

材料(每碗份量)

鮮奶 220  毫升  (維記高鈣奶)

薑汁 1 湯匙    (我自己就落左2 湯匙因為中意多d薑味`-3-)

糖 1 茶匙    (中意甜既可以落多小小~")

1..磨薑,隔渣成薑汁,放入碗中備用。

2. ...用細火煲鮮奶,直至有少少泡升上來(但不要煲滾,否則撞不成)`跟住熄火...落糖,
煲奶時記得1路煲1路不時輕力搞下個煲

3...將熱奶倒落另一個,煲內,這為之第一次,然後又將煲內的奶倒回熱煲內
這為之第二次,重複做10次,最後一次應該在熱煲內。

4..將奶倒入薑汁碗內,不能攪動,不要移動碗,三分鐘可吃了。

..完成品:055:
chrisyan 2008-9-2 06:30:12 PM
I am lovin it~~~
wesky 2008-9-2 06:31:48 PM
睇落好滑喎
好肚餓tim :073:
ivy﹍* 2008-9-2 06:34:39 PM
原帖由 wesky 於 2008-9-2 06:31 PM 發表
睇落好滑喎
好肚餓tim :073:

嘿..整出梨真係幾滑`:040: :040:
lingling 2008-9-2 07:34:07 PM
望落好似豆腐花甘滑喎:023:
pinwheelfish 2008-9-2 08:09:04 PM
三分鐘後會唔會唔熱ga>??? 我之前都整過, 同你嘅方法差唔多

1..磨薑,隔渣成薑汁,放入碗中備用。

2. ...先落糖,用細火煲鮮奶,直至有少少泡升上來(但不要煲滾,否則撞不成)`跟住熄火...
    之後响個煲度不停攪, 心數200吓度..

3. 將奶倒入薑汁碗內,就OK啦~~

呢個方法有度唔好, 如果用十字高鈣低脂奶成功率會高D, 其他牌子就差D, 同好似冇你整嗰個咁 "TING"....

好, 我下次試吓先....THANKS~~
hh0 2008-9-2 11:33:16 PM
好滑甘wor.....
下次上R-channel前整定碗先

p.s .唔用高鈣用全脂可以嗎?
tiffany 2008-9-2 11:46:53 PM
真係好似好好味咁喎~~
等我下次都整黎試下先得
Colleen 2008-9-3 02:16:44 AM
原帖由 hh0 於 2008-9-2 11:33 PM 發表
好滑甘wor.....

整定等channel 果時有得食丫?:037:

我未食過薑汁撞奶ga:024:
ivy﹍* 2008-9-3 10:17:33 AM
原帖由 hh0 於 2008-9-2 11:33 PM 發表
好滑甘wor.....

我上惘睇話用全脂整..可以滑d`
lingyan 2008-9-7 05:12:08 PM
今日我自己整左一次黎食,
我由細到大都未食過ga,
整完之後,雖然佢係凝結成好似豆腐花咁,
但係就無豆腐花咁硬,好似大力d都會整散佢咁,
其實係唔係正常ga ?
定係我自己整得唔好咋 ?
大富翁 2008-9-7 05:16:47 PM
原帖由 lingyan 於 2008-9-7 05:12 PM 發表
今日我自己整左一次黎食,
我由細到大都未食過ga,
整完之後,雖然佢係凝結成好似豆腐花咁,
但係就無豆腐花咁硬,好似大力d都會整散佢咁,
其實係唔係正常ga ?
定係我自己整得唔好咋 ?

係咁咖..好正常!!
因為我都成日整!!
只係得薑同奶...可以凝結!!我覺得已經好好!!
係冇可能好似豆腐花咁咖!!
覲塘有一間專門食薑汁撞奶咖...好好味!
kellyyip0203 2008-9-7 05:47:35 PM
勁到呢.....無野講:055:
lingyan 2008-9-7 11:54:01 PM
原帖由 大富翁 於 2008-9-7 05:16 PM 發表

係咁咖..好正常!!
因為我都成日整!!
只係得薑同奶...可以凝結!!我覺得已經好好!!
係冇可能好似豆腐花咁咖!!
覲塘有一間專門食薑汁撞奶咖...好好味!

今日第一次整完後,兔爸食左覺得好辣,好大陣薑味,唔多鐘意,
之後再整多一碗,諗住少D薑汁,但係發現少D薑汁,反而凝固唔到。

我都覺得好神奇,薑汁同奶就可以凝固得到。

zipzip 2008-9-8 12:13:29 AM
撞左2次都唔成..好失落 :050:
我用左十字純牛奶架~~~

(不過唔記得落糖............唔知有冇關係)

快速發帖