今次自己整左呢個薑汁撞奶梨試下`味道唔錯

材料(每碗份量)

鮮奶 220  毫升  (維記高鈣奶)

薑汁 1 湯匙    (我自己就落左2 湯匙因為中意多d薑味`-3-)

糖 1 茶匙    (中意甜既可以落多小小~")

1..磨薑,隔渣成薑汁,放入碗中備用。

2. ...用細火煲鮮奶,直至有少少泡升上來(但不要煲滾,否則撞不成)`跟住熄火...落糖,
煲奶時記得1路煲1路不時輕力搞下個煲

3...將熱奶倒落另一個,煲內,這為之第一次,然後又將煲內的奶倒回熱煲內
這為之第二次,重複做10次,最後一次應該在熱煲內。

4..將奶倒入薑汁碗內,不能攪動,不要移動碗,三分鐘可吃了。

..完成品:055:
大富翁 2008-9-8 01:54:50 AM
原帖由 zipzip 於 2008-9-8 12:13 AM 發表
撞左2次都唔成..好失落 :050:
我用左十字純牛奶架~~~

(不過唔記得落糖............唔知有冇關係)

冇關係咖...我上次係用維記!!
都冇加糖...好成功呀!
lingyan 2008-9-8 01:59:23 AM
今日我試過撞2次,
第一次就撞成左,第二次唔成,
二次既分別就係個薑汁既多少。

第一次,一隻湯匙既薑汁,撞得成。
第二次,半湯匙既薑汁,撞唔成。

所以我覺得係關於薑汁既多少。

我係用 十字牌既高鈣低脂。
hh0 2008-9-8 02:08:59 AM
薑汁以外, 奶既溫度好重要
太熱同太暖都撞唔到架
所以撞之前要來回倒十幾轉降溫
大富翁 2008-9-8 02:19:00 AM
原帖由 hh0 於 2008-9-8 02:08 AM 發表
太熱同太暖都撞唔到架

係呀....溫度好重要!!
要見到奶好似有DD 泡出...!但又唔係好明顯!!
就差唔多80度左右!咁樣先會成功!!
P.S:如果薑汁放耐左..最好先攪攪佢..因為會有D 白色GE 野沉"電"物...個D 先係最重要!!!
lingyan 2008-9-8 11:53:53 AM
原帖由 hh0 於 2008-9-8 02:08 AM 發表
太熱同太暖都撞唔到架

尋日拎住二個煲,俾人笑我耍雜技 =3=
hh0 2008-9-8 01:01:18 PM
原帖由 lingyan 於 2008-9-8 11:53 AM 發表

尋日拎住二個煲,俾人笑我耍雜技 =3=

哈哈~ 我仲倒到週圍都係:043:
下次會小心d
Colleen 2008-9-8 05:51:51 PM
個個都整,咁我聽日去買ginger 先,整比兔爸食都好丫~
lingyan 2008-9-8 05:53:06 PM
原帖由 Colleen 於 2008-9-8 05:51 PM 發表
個個都整,咁我聽日去買ginger 先,整比兔爸食都好丫~

落多d薑汁,整蠱兔爸 XD

(我整蠱成功 XD 仲迫佢食哂成碗 :040: )
small_tra 2008-9-8 07:29:08 PM
食薑好~可以"區"風~!

我都好想整~
但我想問點整d薑汁出黎?

lingyan 2008-9-8 09:19:27 PM
我自己就係用磨蓉既野囉,
好似個d刨皮既刨手柄位有d洞洞,就一直係到磨,
磨完之後就會有d汁出黎....
zipzip 2008-9-8 11:12:41 PM
係呀....溫度好重要!!
要見到奶好似有DD 泡出...!但又唔係好明顯!!
就差唔多80度左右!咁樣先會成功!!
P.S:如果薑汁放耐左..最好先攪攪佢..因為會有D 白色GE 野沉"電"物...個D 先係最重要!!!

遲d 再試, 希望下次成功啦...

快速發帖