好耐之前整落既朱古力鬆餅*

{以上過程係用左預拌粉的,,,XD因為本人太懶=v=}

材料:
半甜朱古力    170g
牛油  60g
酸忌廉 / 淡忌廉  60ml
蛋  兩隻
黃糖  50g
低筋麵粉  60g
蘇打粉  1/4茶匙  
鹽  少量
朱古力粒  隨意

步驟:
1.  朱古力切碎,放入大碗中 ,和牛油一同隔水座溶;
2.  加入酸忌廉 / 淡忌廉,拌勻至溶 ,待用;  
3.  蛋和黃糖座熱水,打至杰身;
4.  篩入粉類,輕手拌勻,加鹽,再加入朱古力漿;
5.  分進紙杯 / muffin模內,放上朱古力粒;
6.  以185-190度焗20-25分鐘至熟。

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 5 原創內容

總評分: P 點 + 5   查看全部評分

阿度 2008-9-4 11:16:28 PM
好想食呀~~~~~~:029: :029:
hh0 2008-9-4 11:37:08 PM
係咪用預伴粉就唔使跟menu逐樣執呢
‵小瑩 :])) 2008-9-4 11:45:23 PM
原帖由 hh0 於 2008-9-4 11:37 PM 發表
係咪用預伴粉就唔使跟menu逐樣執呢

用預伴分方便到暈~.~
加蛋加水...之後攪暈佢..再落d朱古力粒~搞掂-v-!

(通常d預拌粉會有埋食譜@@)
阿度 2008-9-4 11:52:12 PM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-9-4 11:45 PM 發表

用預伴分方便到暈~.~
加蛋加水...之後攪暈佢..再落d朱古力粒~搞掂-v-!

(通常d預拌粉會有埋食譜@@)

咁似我以前整過既蛋糕........
又係剩加蛋同水搞掂.....
lingyan 2008-9-4 11:54:11 PM
乜野叫預伴粉丫 ?
係唔係一盒搞掂哂個隻 ?

仲有無其他關於朱古力既小食丫,我好鐘意   >3<
wesky 2008-9-4 11:55:02 PM
預伴粉, 我都係第一次聽咋 :073:
chrisyan 2008-9-5 12:01:27 AM
我鍾意整朱古力藍莓鬆餅~超正架~~
nievedith 2008-9-5 12:02:31 AM
原帖由 wesky 於 4-9-2008 23:55 發表
預伴粉, 我都係第一次聽咋 :073:

me too~
小瑩好多朱古力食譜咁呢, 睇完引到我好想食tim :014:
karen195 2008-9-5 12:06:44 AM
我覺得預拌粉既穩定值比高D,所以跟住做基本上唔會失敗....

最近係SOXO度連忌廉粉都見到....真係100%成功.....

‵小瑩 :])) 2008-9-5 12:17:16 AM
原帖由 karen195 於 2008-9-5 12:06 AM 發表
我覺得預拌粉既穩定值比高D,所以跟住做基本上唔會失敗....

最近係SOXO度連忌廉粉都見到....真係100%成功.....

但係有d地方賣既預拌粉未必好食..
我上次試過買一包朱古力海綿蛋糕...整出黎好難食..
‵小瑩 :])) 2008-9-5 12:18:20 AM
原帖由 lingyan 於 2008-9-4 11:54 PM 發表
乜野叫預伴粉丫 ?
係唔係一盒搞掂哂個隻 ?

仲有無其他關於朱古力既小食丫,我好鐘意   >3

預拌粉好多賣蛋糕材料既鋪頭都有嫁@@
即係佢已經預先整好哂麵粉,糖o個d..
通常買返黎自己加水加蛋就得~
有一包包有一盒盒!
Colleen 2008-9-5 01:35:54 AM
原帖由 chrisyan 於 2008-9-5 12:01 AM 發表
我鍾意整朱古力藍莓鬆餅~超正架~~

不如你都post 下你整果d muffin 丫......

我成個8月都係muffin 月 :037:

小ying, d muffin 好似好好味bor.......勁多朱古力!

‵小瑩 :])) 2008-9-5 10:17:25 AM
原帖由 Colleen 於 2008-9-5 01:35 AM 發表

不如你都post 下你整果d muffin 丫......

我成個8月都係muffin 月 :037:

小ying, d muffin 好似好好味bor.......勁多朱古力!

無計啦XD我超鐘意朱古力:060: :060:
lingyan 2008-9-5 11:08:19 AM
哦,咁我知道係乜囉,不過一直都唔知道叫做預拌粉。

最衰屋企無地方放焗爐啦,如果唔係會試整好多野食 *0*

快速發帖