好耐之前整落既朱古力鬆餅*

{以上過程係用左預拌粉的,,,XD因為本人太懶=v=}

材料:
半甜朱古力    170g
牛油  60g
酸忌廉 / 淡忌廉  60ml
蛋  兩隻
黃糖  50g
低筋麵粉  60g
蘇打粉  1/4茶匙  
鹽  少量
朱古力粒  隨意

步驟:
1.  朱古力切碎,放入大碗中 ,和牛油一同隔水座溶;
2.  加入酸忌廉 / 淡忌廉,拌勻至溶 ,待用;  
3.  蛋和黃糖座熱水,打至杰身;
4.  篩入粉類,輕手拌勻,加鹽,再加入朱古力漿;
5.  分進紙杯 / muffin模內,放上朱古力粒;
6.  以185-190度焗20-25分鐘至熟。

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 5 原創內容

總評分: P 點 + 5   查看全部評分

chrisyan 2008-9-5 03:57:45 PM
原帖由 lingyan 於 2008-9-5 11:08 AM 發表
哦,咁我知道係乜囉,不過一直都唔知道叫做預拌粉。

最衰屋企無地方放焗爐啦,如果唔係會試整好多野食 *0*

實惠d焗爐200幾咋嘛~
lingyan 2008-9-5 05:21:31 PM
無地方放先係問題,買都唔係問題 . . .
買左返去放又會俾人話 >3<
kellyyip0203 2008-9-7 05:54:00 PM
我最鐘意既朱古力呀∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼:046:
小晴兒 2009-7-28 09:28:53 AM
睇見你整得咁靚又咁好味"
小晴兒 2009-7-29 12:01:23 PM
睇見到好想食牙1!!~~
已有 1 人評分P 點 收起 理由
ADMINISTRATOR -5 重複發帖

總評分: P 點 -5   查看全部評分

快速發帖