上個星期見MoMo雙耳後面有d甩毛... 就決定同佢去睇醫生...
去左北角和富Pet Central睇Dr. Melody...
照完一輪紫光燈之後應該唔關黃金虱事...
之後佢就開左1set 3支既Revolution (杜虱藥)
同埋Baytril 25 Oral per ML(抗生素) 每次餵0.6ML
睇完醫生第二日我次幫佢用Revolution...因為佢睇醫生果日有幫佢用粉沖涼...
今日第五日 餵完佢之後我發覺佢右耳(用Revolution果個位)
甩左d毛同埋有好多頭皮屑...
打左去Pet Central d人話Melody要听日打去搵Dr.Melody Book時間睇...
果個女仔話可能有藥物敏感... 因為有case試過d兔仔/喵仔對Revolution有敏感...
同埋唔知佢會唔會另外再收錢... 要問返佢...
好煩啊!! 我呢排為左MoMo搞到我返工成日失暈...
我今日見到佢耳仔咁... 為左佢流下男兒淚... 唉~~

下面有佢耳仔d相...請解救我!!!

用Revolution之前

用Revolution之後

wesky 2008-9-9 09:47:15 PM
如果佢要收錢既話
你不如轉去睇 Dr Betty 吧
信心保證~
wavyxeion 2008-9-9 09:51:47 PM
Dr.Betty我成日都見你地提開佢~
佢講中文定英文?
想問佢診所響邊架?
有冇電話可以落Booking?
仲有辦公時間幾點架?
因為如果放工時間唔許可 我會請假帶佢睇醫生!
仲有大約洗幾多錢?
用得Visa?
wesky 2008-9-9 09:55:57 PM
講中文啊
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
打電話去問問
vice0926 2008-9-9 10:04:01 PM
甩皮都甩得幾西利喎..><"
可能係敏感..亦都可能係隻藥太勁..拿到d皮膚丫~
都係轉醫生睇睇好d丫~
wavyxeion 2008-9-9 10:37:17 PM
原帖由 vice0926 於 2008-9-9 10:04 PM 發表
甩皮都甩得幾西利喎..>

即係唔帶返佢去睇Dr.Melody
轉睇第個嗎?
betty收費大約幾多?
lunguide 2008-9-9 10:52:13 PM
診費220,針藥另計。但針藥無得預,可以用visa.
dr. betty 及dr.yen 皆非常細心及仔細,詳細解釋病情病理.
不過dr.yen講英文,由護士姐姐翻譯。
wavyxeion 2008-9-9 10:56:14 PM
唔該曬各位兔奴^^"
seefun 2008-9-9 11:50:06 PM
Revolution 係滴在頸後皮膚上,等皮膚吸收入血度,
唔係滴係耳背喎.如果耳背有抓損的傷口就更不應滴在傷口處.
滴了Revolution 後兩至三個鍾後沖涼是不會影響藥效的.
所以如果在vet度已滴了一次,回家後又再滴就可能過量了.
打電話去vet度問下喇.
wavyxeion 2008-9-10 12:00:25 AM
原帖由 seefun 於 2008-9-9 11:50 PM 發表
Revolution 係滴在頸後皮膚上,等皮膚吸收入血度,
唔係滴係耳背喎.如果耳背有抓損的傷口就更不應滴在傷口處.
滴了Revolution 後兩至三個鍾後沖涼是不會影響藥效的.
所以如果在vet度已滴了一次,回家後又再滴就可能過 ...

果個助護又話只要唔好滴落d毛度... 滴落冇乜毛既位,..
佢皮下油脂都會令藥力遇佈全身...
又話滴前後兩三日都唔可以濕or乾沖涼...
我先會第三日滴...
點知家陣又咁樣wo...
我听日晨咁早打去睇下book唔book到betty先...
lingyan 2008-9-10 12:53:55 PM
原帖由 lunguide 於 2008-9-9 10:52 PM 發表
診費220,針藥另計。但針藥無得預,可以用visa.
dr. betty 及dr.yen 皆非常細心及仔細,詳細解釋病情病理.
不過dr.yen講英文,由護士姐姐翻譯。

下~~~~~~~~~~~~
DR YEN 講英文  ga ???

個日佢仲問我,小姐 要唔要收據 :046:
大富翁 2008-9-10 02:33:36 PM
原帖由 wavyxeion 於 2008-9-9 10:37 PM 發表

即係唔帶返佢去睇Dr.Melody
轉睇第個嗎?
betty收費大約幾多?

因為Dr.Melody 個到已經有左你隻兔兔ge 病歷!
如果你要改睇betty...你要打去Dr.Melody到叫佢fax 你隻兔兔d 病歷俾betty 間診所!
所以價錢會有所提高喔!!^^
lingyan 2008-9-10 03:27:40 PM
BETTY 個到如果係轉介CASE 第一次既診金係 350,
之後都會變成180 (唔記得覆診係 180 定係 220 )。

不過你要留意返問 DR MELODY 個到拎病歷駛唔駛要收費,
有D 診所既醫生有權唔俾返病歷你 或者 要收費。
`Shusonbaby||' 2008-9-10 05:30:16 PM
我隻仔仔都好似MOmo用Revolution之前咁ar.
而家都係咁..前幾日帶左佢睇醫生
不過醫生話佢係耳仔入面發炎先抓個個位先甩毛..
可能係第2個case啦..
wavyxeion 2008-9-11 06:21:32 PM
原帖由 大富翁 於 2008-9-10 02:33 PM 發表

因為Dr.Melody 個到已經有左你隻兔兔ge 病歷!
如果你要改睇betty...你要打去Dr.Melody到叫佢fax 你隻兔兔d 病歷俾betty 間診所!
所以價錢會有所提高喔!!^^

咁如果唔拎返佢d病歷得唔得架﹖
可唔可以就咁拎返佢d藥過去俾Dr. Betty睇架﹖
因為我打過去,Dr. Betty果邊話會幫毛毛做body check...
仲叫我拎埋佢d便便過去俾佢地睇tim呀!
話時話,Dr. Betty果邊既護士姐姐好helpful的~very good~

快速發帖