請問你地會用d咩方法同d兔兔換d污租野ga
睇下點樣會方便d牙ma
nievedith佢用袋包住個次次所...
我都學緊...

重有牙~~

我隻兔兔5係好識去次所
佢都有去下次所o既...[得閒o既話=='']
我一個禮拜就會同佢洗house ga la
不過次次都有好多尿尿你d角落度...
好難搞
等我仲想拎走塊木板
但係佢係一時時先用次所ga 炸~
想請大家幫幫手牙!!!
orz

‵小瑩 :])) 2008-9-13 01:25:39 PM
你可以將d墊材鋪o係4隻角~
就可以拎走d木板~
如果驚佢掂到尿尿既..可以鋪多d墊材~
我之前都係咁做~
光之天使)) 2008-9-13 02:07:42 PM
木板?係籠底隔住墊材果塊?
其實兔仔都唔會蠢到食墊材~你塊木板浸晒尿仲衰~
所以拎走佢都得架喇~

你將草架放係廁所上面,再抱兔兔去廁所度,教佢"果度有草食架"
兔仔鍾意邊食邊痾,佢係果度放低得愈多,好快就記得要去果度痾架喇~
如果有好多尿漬,你可以用白醋/果醋/檸水...等等浸下個底盤,
浸一陣就好易清洗架喇~

一個星期先洗一次?你既意思係咪成個籠洗呀?
其實好多兔奴都係日日清架,因為兔仔唔鍾意去污糟既廁所,
依家佢未識去廁所之前,你可以每日用鏟鏟走污糟左既墊材,再換少少新既落去,
起碼keep住唔太污糟先~
到兔仔識得去廁所,唔洗再成個籠鋪墊材既時候,再日日換廁所入面既墊料~
ffei_1012 2008-10-6 10:35:45 PM
我係日日換廁所入面既墊料~
一個星期先洗一次成個籠
洗個時塊木板好多尿尿..
點算><"
同埋佢有時吾系食草草但系就系咁蚊d草草出泥..
係吾係好多兔兔麵系咁ga?!
wesky 2008-10-6 10:41:45 PM
木板得閒要放出去, 俾大陽晒下殺下菌先得
hh0 2008-10-6 11:07:35 PM
木板好索尿同吸味
陣味又會令兔兔再all係四週而唔去廁所
一路循環甘, 兔兔好難學識去廁所架
好似小瑩所講拎走木板, 改放墊料係4隻角
一係改用膠板或豬仔板, 易洗唔索味
jennytyy 2008-10-7 02:20:05 PM
我家sasa仲未完全識去toilet,我就鋪尿片係籠底的,方便d
通常換籠的時候會趕兔兔出口,關左度門唔俾佢入去
墊料用紙粒最方便

快速發帖