兔兔飲食須知仲有好多新兔友問兔糧比例...所以特登打左好耐...用點列形式..希望大家容易睇d...
資料來源: 香港兔友協會 - 訓練課程內容

- 餐單比例
  70% 乾草 : 20% 蔬菜 : 10% 兔糧 ( 可減少兔糧比例 及 給予兔兔少量生果 )

- 兔兔牙齒會不斷生長,啃食乾草時,可把牙齒磨短,減少牙患問題

- 乾草的纎維素有助兔兔腸子蠕動

- 適合兔兔的蔬菜種類
  適合   : 菜心、白菜、西洋菜、小堂菜、唐生菜、油麥菜、
           莞茜、紹菜、菠菜、通菜、莧菜、番茄、青椒、甘荀等
  不適合 : 椰菜、玉米、洋蔥、蒜頭、辣椒等刺激性食物
           多碳水化合物的如花生、馬鈴薯;豆類食品等

- 適合兔兔的水果種類
  適合   : 蘋果、香蕉、梨、菠籮、木瓜等
  不適合 : 提子、西瓜,檸檬等

- 兔糧成份
  蛋白質 : 12%-16%   脂肪 : 少於2%   纎維 : 20-25%   鈣質 : 0.4%-0.6%   磷質 : 0.22%-0.5%

- 零食
  水果和零食含有很高糖份、脂肪及卡路里,只可偶爾給予兔兔作小食
  切勿過量,因很容易令兔兔腸胃不適,肥胖及其他健康問題
  多用水果代替街外的兔兔零食

- 要用煲過的白開水予兔兔,避免用自來水或礦泉水
已有 1 人評分P 點 收起 理由
DaDa_B + 10 辛苦你啦~~ 謝謝你啊~~

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

ssc314 2010-2-12 12:17:22 PM
如果係fb,我會禁like this
千千 2010-2-12 12:25:11 PM
thz~~~~~
辛苦 你 la
d infor 好 有 用
ymhuig)) 2010-3-3 01:00:50 AM
謝謝提供有用資料~ 我會抄下來^^作小筆記 隨時拿來看~

sheena 2010-3-3 02:50:49 AM
rabbit仔既獸醫建議4個月就開始俾蔬菜佢,
但係要注意, 剛開始俾蔬菜時, 每次只好俾一款, 而且每次都要留意返兔兔食完之後有冇唔舒服, 便便有冇變細, 有冇食完菜就唔肯食草, 如果有咁既情況既就要試另一款菜。有D兔兔可能腸胃好敏感, 咁就唔適宜俾菜啦。另外, 剛開始餵菜時唔好俾太密, 一星期2,3次, 之後慣左先好俾多D。

水果可以唔使俾
ymhuig)) 2010-3-3 03:41:48 AM
謝謝sheena詳細解釋^^
我的兔兔超喜歡吃的
草一直給他一直吃-.-
飼料超愛吃~~吃得超快~好像瘋了一樣 我每餐給一湯匙 他吃完會一直找@@
如果我用草把飼料蓋住 他都會挑飼料先吃 之後會跑東跑西找還有沒有 最後也會把所有草都吃掉 不過我覺得他吃這麼多還是沒有肥 還有點瘦 而且最近便便都有出現玉米粒狀一串串 不知是不是生病了
otola 2010-3-3 12:14:03 PM
一湯匙 ... 太多了 ... 所以有 "玉米粒狀一串串" , 即軟便
一茶匙就夠 ,  :048:
HiN乂軒 2010-6-14 05:48:46 PM
兔兔食唔食得雪凍左既水果架!?
otola 2010-6-14 05:56:01 PM
原帖由 HiN乂軒 於 2010-6-14 05:48 PM 發表
兔兔食唔食得雪凍左既水果架!?

no, 不可以, 攤凍左先好比兔仔吃
samsamyan 2010-8-10 10:12:39 AM

Tinky飲食

我隻兔兔一日食3個身型的草,真是服左佢
乾糧我一日分開餵兩次,一共食2湯匙
柔柔 2011-2-8 07:14:52 PM
哈哈,我抄低左:023:
sonic 2011-2-9 08:57:04 PM
我想問兔糧係A糧定 T 糧呀?  因為A糧由細食到大, 依家都6個月大啦...仲未轉糧,
每次都係早/晚各一匙, 係咪要轉T 糧啦?? 仲有不半包WOR~
wesky 2011-2-9 09:07:14 PM
六個月大可以慢慢轉 T 糧啦~  轉到食晒包 A 糧就差唔多
sonic 2011-2-9 09:20:34 PM
哦!! 唔該晒~:002:
緣小夢 2011-6-9 10:35:55 PM
草莓可以食嗎????

快速發帖