樂樂有事~

oil 發表於 2008-09-16 00:11|只看該作者|倒序瀏覽|打印
好耐沒見了, 你地有沒有掛住樂樂啊~
我同樂樂而家打緊一場好硬既仗啊~

話說前個星期, 我同媽媽覺得樂樂好似沒有點食草, 糧又唔食..
到佢唔多食野既第3日, 我就打左去天后的夏利維睇~
個個dr. micheal 睇樂樂的~
樂樂全程都好乖, 沒有發脾氣~

當到樂樂睇個陣, 醫生說摸到樂樂有一舊好硬既野~
說要同佢用x光照...
佢照左一舊有2.47cm 既圓形物體~
說好有可能係cancer...

我同我男朋友即刻心一沈 :不會吧~ 點會發生0的咁既事~
個個dr. 跟我地說可能係cancer, 可能係水瘤...
仲叫我地留低樂樂係度住, 要同佢吊鹽水∼
仲說同佢開刀做手術, 係腸lo 個舊野出來..
不過答唔到我要住幾多日..
跟住仲說要食抗生素~
開始同我地計要用幾多$$
都嚇我地樂樂唔係得番好多日子...

跟住我係一0的好小心用$$既人, 每一蚊都會計過度過先用..
最後我地唔知信唔信佢講好~
我養左樂樂2個月多0的, 點會有cancer 上一手唔會唔知..
要兔協一早都說佢healthy~ 唔會有事~
點會有cancer..

最後我同我男朋友決定唔住佢個度, 只係買左草粉同埋抗生素番來~
帶樂樂番home..過下0的開心既日子..
因為我地就算相信真的有cancer, 我都唔會俾樂樂開刀,
我都想佢開開心心, 快快樂樂地走..而唔係痛苦地走...

我同我男朋友係呢3日假期什麼人都推左, 留係home陪樂樂多0的~
樂樂好乖, 自己食番草... 又肯食草粉...
0的抗生素原本1日要食2次, 我地1日俾1次佢食, 因為0的抗生素說會殺死佢好既細胞同埋壞既細胞..
唔敢俾咁多佢食...

你地覺得樂樂係唔係真的有病, 真的有cancer?!
如果真係有cancer, 你地會唔會俾佢做手術lo 個瘤出來~
同埋夏利維得唔得?!
好唔好去睇多一次其他既醫生...

p.s. 呢一篇野好似打得長左...希望你地唔好介意~
‵小瑩 :])) 2008-9-16 12:16:25 AM
我個人認為帶樂樂去睇多次醫生好d~
去大圍或者睇betty~~有信心保證...
睇多個醫生既話記住問番之前間診所拎病歷..
睇多一個醫生安全安心d~
wesky 2008-9-16 12:25:09 AM
穩陣起健, 睇返 TIGER 或 BETTY
而且越快越好, 避免病情惡化
hh0 2008-9-16 12:39:18 AM
聽多個醫生既意見好D既
阿度 2008-9-16 12:41:48 AM
情況比較特殊, 可以睇多個醫生再作決定
揀一個醫兔經驗豐富既醫生會好好多~
如tiger
oil 2008-9-16 12:45:43 AM
但係而家樂樂食得, 飲得, 訓得~
仲去唔去睇多一次好?!
其實唔知係唔係仲好...

betty 真的有咁好嗎?!
對我來說, betty 同tiger 都好遠
我住柴灣
阿度 2008-9-16 12:54:49 AM
有時現實係需要接受的~
逃避並唔係最好方法~
個人啦, 我就比較鍾意tiger多d~
感覺佢經驗好好多
不過都有唔小兔友睇betty~所以考慮下都得~
SheR_bb 2008-9-16 01:05:50 AM
其實去betty度~柴灣搭106一程車都到
不過時間係耐d, 大約1個鐘, 落左車過小馬路就到左~
方便過tiger個度
[小懶] 2008-9-16 01:11:26 AM
樂樂要加油呀!!!
我想講一件事,希望大家唔好介意,
我kobi都係晌兔協領養既,領養kobi既同時我亦都領養左另一隻兔女,
佢叫butsy,晌兔協見佢時真係好乖好嗲,所以好想領養埋佢,
但起初兔協話佢已經俾人領養左, 一星期後兔協竟然打俾我話果個人放棄養butsy,
當時已經好奇怪,butsy咁乖,果個人點解會放棄養佢哩?
直到我帶左butsy返屋企先知原因, 原來佢唔識去廁所,搞到周圍都好污糟,我用盡方法都教唔識佢,
兔協一直都無同我講過butsy會咁,
另外,兔協話butsy得2歲,但我一直都覺得佢唔只2歲,
我養左butsy4個月,本來一切都好正常,
但突然一日我返屋企就見到butsy撻左晌度,我抱起佢,佢掙扎左幾下就離開左喇,
我真係好傷心, 直至火化完之後我先知原來butsy有cancer,仲唔只一粒....
我諗,點解兔協會唔知butsy有cancer? 連我哩個新手都睇得出butsy已經好老,點解兔協會睇唔出?
兔協又完全無講過butsy唔識去廁所等等.... 我真係唔明...
成個過程就好似兔協為左送走butsy而掩飾左某d野咁.....
希望大家明白我並唔係想講兔協既不是,我只是將我既經歷講出黎,
我只希望butsy晌天國開開心心.kobi健健康康....
hh0 2008-9-16 01:18:17 AM
會唔會無病徵, 好似有d人甘, 無病無痛做body check先知有, 仲係末期果隻
cloudcloudgrace 2008-9-16 01:52:44 AM
我都同意參考多個醫生意見會好d~~~雖然現在樂樂食得, 飲得, 訓得,而你又未必要佢做手術,但攪清楚樂樂係唔係真係有cancer都好呀!!!
leokobejack 2008-9-16 03:21:20 AM
睇多個醫生,攞多個專業既意見
好過係到窮擔心....
而家又唔知病情如何,一拖再拖可能更嚴重
如果做手術係可以好得返既話
多多錢都會做(如果係我)

樂樂唔想你唔開心,所以好努力咁食野
你亦都唔好咁灰心,你有個堅強既戰士陪住你
oil 2008-9-16 08:31:34 AM
多謝大家既留言啊~ 樂樂佢昨天已經唔食抗生素, 佢已經怕左陣味..
仲出兔仔手打我~:029:

我想問betty 星期日開唔開~
因為我同我男朋友得星期日先得閒,,,

至於兔協既事, 我都有同感樂樂沒有2歲那麼少...
因為成日一副牛脾氣!
光之天使)) 2008-9-16 08:53:33 AM
如果你想睇星期日,你最好快d打電話去book~
就算你到時唔得閒,都好過到星期日真係要睇冇位~
但係...捱唔捱到星期日??
kkyan01 2008-9-16 10:15:48 AM
睇多個醫生,攞多個專業既意見

快速發帖