之後提及過鬆餅唔食野~
今日忍唔住請左下午假帶左佢去睇醫生
因為今朝聽到佢有d呼吸唔暢順的聲音
打到電話去, 原來betty今日唔睇症的
唯有睇dr yen啦, 去到先發現dr yen係男人, 仲要講英文
檢查完,醫生話佢喉嚨痛, 仲有痰 and 咳~
但係條腸就冇事~開左5隻葯, 要停糧食草粉

睇醫生期間~佢不停走來走去~
個醫生同護士都話佢唔似有病, 好百厭, 好活躍
就係咁冇左$900~:022:

我想問一日要餵120支草粉, 但係我要返工唔可以成日餵
我可唔可以朝早餵佢食多d, 放工再餵呢~
SheR_bb 2008-9-17 07:35:04 PM
佢就係個鼻濕濕地都唔知佢係咪有鼻水
昨天醫生又冇話佢有流鼻水, 不過有鼻水漬,
佢又係無論開唔開冷氣佢都有d鼻水的~
所以我成日掃地~因為我都好易流鼻水的~
佢d屎屎都多返d, 但係冇以前咁多, 仲有呀,
我返到黎, 仲有好多草淨, 菜就冇哂, 草粉又冇食
見到我地就不停食

re cwk : 耳仔問題引致多過傷風, 即係點解? 耳仔有味??
              anyways, 大家要加油呢~
Cwk 2008-9-17 09:45:22 PM
耳仔問題我係指中耳炎
因為我隻兔細個個陣搖頭好嚴重,大大下先無咁搖
betty話可能中耳炎引致流鼻水
花無缺 2008-9-17 09:54:41 PM
原帖由 SheR_bb 於 2008-9-17 01:37 PM 發表
其實佢應該有6個月了, 我都養左佢4個月~
昨晚佢已經開始自己食草, 不過唔多, 間中會食下草粉
到今朝起身見到佢食哂D草, 臨訓前俾的~
我地起身佢就一直望住我地, 要我地俾草草, 俾左佢之後, 佢又再食
草粉就冇食過 ...

咁鬆餅應該同toffee 差唔多大, 唔知會唔會係同一胎兄弟姊妹來既呢(toffee 係男, 8/5/08從寵物店帶返來) :057:  
如果草粉波佢無乜點食, 可以試下整濕少少, 好似泥漿咁上下, 我見toffee 有時咁樣會開胃d
SheR_bb 2008-9-17 11:09:13 PM
鬆餅都係男仔, 係5月14, 15號寵物店buy架,
一星期後先帶佢返屋企~
TOFFEE係咪都係頸d毛毛長d架~
e~~可能佢地係兄弟都唔奇~你係邊間帶佢返黎架
我係最大個間帶佢返黎架~

係啦~今朝太杰佢唔食, 剛剛開返稀d佢就自己食喇
我仲餵左佢10幾支, 都易餵過今朝~不過餵完成咀都好dirty
抹唔到, 點算呀

SheR_bb 2008-9-17 11:12:07 PM

回復 17# 的帖子

原來中耳炎會引致流鼻水的??
係咪長期都係咁架~
我仲以為只係個頭會咩tim~
花無缺 2008-9-18 09:03:31 AM
原帖由 SheR_bb 於 2008-9-17 11:09 PM 發表
鬆餅都係男仔, 係5月14, 15號寵物店buy架,
一星期後先帶佢返屋企~
TOFFEE係咪都係頸d毛毛長d架~
e~~可能佢地係兄弟都唔奇~你係邊間帶佢返黎架
我係最大個間帶佢返黎架~

係啦~今朝太杰佢唔食, 剛剛開返稀d佢就 ...

我係荃灣廣場旁邊O個間帶佢返來的, 應該係同一集團的, 咁似乎佢地好可能係兄弟了

佢都係頸部d 毛長d(除左頸背),

試下再調教下草粉波個濕度丫, 我通常整到濕但唔會痴底,
亦可以整細粒d, 等佢易咬d,
我就無用針筒餵過佢食草粉, 所以toffee 未試過食到成嘴都係,
不過清理鼻水時, 我有幫佢抹過, 用化妝綿沾水會好抹d,
不過濕抹完再快手再用紙巾幫佢抹乾d 水, 唔係我怕佢傷風
SheR_bb 2008-9-18 04:09:30 PM
係呀~佢頸下面d毛好大汁的
尤其2邊的毛特別長, patpat尾巴2邊又係特別有2汁長的
好~等我再試下整好d草粉波先~
因為d草粉入面有益生菌~想佢食多d
thanks a lot~~
花無缺 2008-9-19 12:46:52 AM
原帖由 SheR_bb 於 2008-9-18 04:09 PM 發表
係呀~佢頸下面d毛好大汁的
尤其2邊的毛特別長, patpat尾巴2邊又係特別有2汁長的
好~等我再試下整好d草粉波先~
因為d草粉入面有益生菌~想佢食多d
thanks a lot~~

照咁睇...鬆餅同toffee 特徵完全一樣 @@"
俾佢地重遇唔知認唔認得返呢

如果草粉食晒, 可以係診所買就ok, 可以慳返睇醫生既錢
不過如果佢開始食返多d 草, 草粉量可以慢慢減少d
因為我見toffee 有草粉波未食完, 會走去咬幾條草
SheR_bb 2008-9-19 01:11:55 PM
佢曳唔曳架~
鬆餅超曳~係籠附近既野都會俾佢消滅~
我地會用毛巾包住冰墊放籠頂,
返到屋企會俾佢咬左落黎~籠內的擺設會俾佢大兜亂的~

鬆餅就係寧願食草都唔食草粉呢~
佢好醒, 次次我落左益生菌既草粉佢都唔食, 冇落的話就食哂
不過耐唔耐會行去咬草~
花無缺 2008-9-19 02:34:04 PM
初時佢比較
活潑(四圍亂痾屎痾尿) 、好奇心重(亂咬電線紙皮傢俬) 、對飲食有要求(挑食)、
古惑(唔鐘意食既野就丟入籠底、係廁所以外既地方痾完尿就用食物碗遮住...)

而家就好乖, 除左成日咬籠想出來玩之外, 都唔會好似以前咁任性, 而且仲好痴人,
好鐘意係我身上跳上跳落, 跟住人行出行入

試下有益生菌既草粉, 係你訓醒後先俾佢, 佢餓左一陣可能會食都唔定,
或者放係籠入面, 佢隔2~3個鐘都有可能會走去食埋,
初時幾次佢可能會踩扁粒草粉, 但試多二次應該會食的

係呢, 有無多d 鬆餅既相呀, 我昨晚打blog 時,
見toffee 望住鬆餅張相若有所思咁,
唔知係咪認得鬆餅呢(同埋我借左你頭像鬆餅張相來用~:078: )
http://hk.myblog.yahoo.com/rabbitoffee/article?mid=179
SheR_bb 2008-9-19 09:05:43 PM
鬆鬆都好八掛架~成日企起身周圍望~
又唔驚陌生地方~連睇醫生都要走黎走去~
反而野食佢又冇咩唔食~佢太為食了~
講起古惑佢真係超級古惑
當初我買左張膠墊俾佢出圍欄玩既時候用~
佢係度咬~我地唔俾, 佢就用個咬咬木遮住個咀
然後咬邊個位~佢都會擔埋舊木走~
又好鐘意咬起張vet bed自己整個山洞俾自己捐
佢好曳, 但係又好可愛, 笑死我地~~

咁得意,toffee係咪覺得好有親切既感覺呢
定係諗緊點解自己有新相呢~