轉草草

kkyan01 發表於 2008-09-18 14:34|只看該作者|倒序瀏覽|打印
想幫家中兩小兔轉草草
想要多d莖,綠d, and 唔好甘碎
請問有d咩好推介 ?

1 APD Timothy High Fiber Hay
2 APD Timothy Gold Hay
4 Momi American Timothy Hay
5 Oxbow  Timothy Grass Hay

1-5 邊隻好d?  因為我想透過 r記訂 and 送貨 :039:
chrisyan 2008-9-18 03:03:29 PM
APD / Momi
kkyan01 2008-9-18 03:16:53 PM
原帖由 chrisyan 於 2008-9-18 03:03 PM 發表
APD / Momi

1 APD Timothy High Fiber Hay
2 APD Timothy Gold Hay

有咩分別 ?
lingyan 2008-9-18 03:45:13 PM
1st cut 同 2nd cut 既分別。
我記憶中就係 1st cut 就係 gold,2nd cut 就係 high fiber。

timothy gold 主要係葉,而 high fiber 就係有莖。
我記得我第一次買 apd,我拎左包 gold 既,
個女仔問我係唔係俾兔仔長期食,
如果係長期食就食 high fiber。

如果想要多莖就係 momi > oxbow > high fiber >gold

草綠唔綠,買箱裝真係靠運氣同其他兔友報料 ...
無一隻牌子既草一定會綠 ...

以我買過個幾箱草黎睇, apd 無 oxbow 咁碎。
ki*∼ 2008-9-18 11:42:04 PM
1st cut 係high fiber = 有枝有葉有花,2nd cut 係gold = 淨葉
kkyan01 2008-9-19 09:32:58 AM
其實有點想買兩隻牌子混埋一齊俾雪糕同芭啡食啊,
因為佢地好識食嫁:011: , 特別係雪糕:036:

請問有冇兔友係混兩隻牌子草嫁 ?
勞煩指點下 ~~~~~ :020:
lingyan 2008-9-19 11:23:18 AM
原帖由 ki*∼ 於 2008-9-18 11:42 PM 發表
1st cut 係high fiber = 有枝有葉有花,2nd cut 係gold = 淨葉

哈,我又將二個撈亂左 XD
seefun 2008-9-19 07:20:58 PM
我混兩種Timothy草(Oxbow + Momi)俾兔兔食的,
兩隻草是一起放,一層Oxbow一層Momi.
全日供應兩種Timothy草.
Oxbow就多葉和碎d,而Momi就多枝硬d,
兩隻混埋就有枝又有葉喇,仲可以調教枝葉的份量.
不過換草都要睇兔兔口味,俾新草有可能唔食架,
所以唔好一次過轉晒,新同舊混埋慢慢轉會穩陣d.
要多莖綠d,APD High Fiber會係個選擇,
Momi多莖但唔夠APD綠,
而Oxbow就多葉同碎.
芝士媽 2008-9-19 09:15:24 PM
我以前買oxbow,但有時d草比較黃,轉左apd 2nd cut,佢地食多好多 :070:
大富翁 2008-9-19 10:22:01 PM
原帖由 芝士媽 於 2008-9-19 09:15 PM 發表
我以前買oxbow,但有時d草比較黃,轉左apd 2nd cut,佢地食多好多 :070:

apd 2nd cut太多葉....兔兔唔可以只係葉!!!
所以你應該買返1 cut..比較好喔!
食枝少...磨牙仔都會比較差!!!
kkyan01 2008-9-20 10:47:54 AM
我打算APD High Fiber + Momi 俾佢地試下:015:

如果以後我訂一箱返黎, 好不幸地, 個箱好黃, :004:
佢地都有第兩種可以食啊
kkyan01 2008-9-20 10:19:15 PM
今日試俾佢地食Momi的草, 佢地好似唔食啊
Momi 花and葉佢地就食, 但莖佢地就食返舊草囉 ~ :050:
‵小瑩 :])) 2008-9-20 10:20:16 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-9-20 10:19 PM 發表
今日試俾佢地食Momi的草, 佢地好似唔食啊
Momi 花and葉佢地就食, 但莖佢地就食返舊草囉 ~ :050:

如果佢地鐘意食莖,,你可以去埋q兔買佢d 1st cut~
之前芝麻都好鐘意食!
kkyan01 2008-9-20 10:41:41 PM
甘佢地係咪唔鍾意Momi
‵小瑩 :])) 2008-9-20 10:44:55 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-9-20 10:41 PM 發表
甘佢地係咪唔鍾意Momi

@@呢樣野好難講,,要你自己講得啵~~
比起之前隻草,,你覺得佢邊隻食得多d丫~

快速發帖