我的兔兔成日打噴嚏,食草有打,平時有打,一次連續打有成約30次,有有鼻水,但冇眼垢,鼻水比以前多左,是否有問題????
先感謝各位回答的兔友 ^^
vice0926 2008-10-1 11:53:33 AM
鼻水係黃色定透明ga??
黃色ge鼻水即係有細菌..
要去睇醫生ga la~~
‵小瑩 :])) 2008-10-1 11:54:16 AM
你係用緊咩墊材??
係鋪哂成個籠定淨係廁所?
會唔會太凍呢?

有鼻水就要去睇vet喇~~
jadis 2008-10-1 01:10:38 PM
鼻水係透明ga  
用緊猫沙,淨係鋪係廁所
hh0 2008-10-1 01:24:21 PM
有無開冷氣呢
依家涼左都唔使啦
jadis 2008-10-1 01:30:02 PM
無開冷氣呀,現在唔開冷氣都好涼啦,但佢都有鼻水....
hh0 2008-10-1 01:47:14 PM
甘都要去睇醫生啦
以免拖得太耐
jadis 2008-10-1 01:57:51 PM
知道,我安排一個時間同佢去睇獸醫,我想問如果11月先去睇獸醫會唔會太遲?如果得5個月大的兔兔睇獸醫,獸醫會唔會話太細唔睇得嫁?
wesky 2008-10-1 01:59:49 PM
依家你要同時間爭
遲一分佢就多一分危險
我怕佢未到11月就已經.....
Panda)) 2008-10-1 02:18:15 PM
我隻之前情況都同你一樣...佢得差不多兩個月大ja~
vet幫佢打左針...食 5 日Baytril...噴嚏係少左..冇連續打咁多...
不過都仲未好返...一時時打一兩個咁...
快點帶兔兔去睇vet啦~唔好tall喇~~~~
希望你兔兔快點好吧...!! :002:

明月 2008-10-1 02:20:33 PM

我的兔兔唔開心,可以教我點幫她

我的兔兔叫豆腐花,3個月大,係之前她的媽媽所生的遺腹囡,唔知係唔係知道佢媽媽已經走了,成日伏在個廁所上面,用返之前教她媽媽的方法教她去廁所,她點都唔肯去,時常四周圍便便和尿尿,我真係唔知點算好,可以教吓我嗎?
jadis 2008-10-1 02:32:22 PM
wesky,唔好咁講,我好驚呀.....:011:
我得星期日得閒,我要快d安排他命先得:030:
lingyan 2008-10-1 06:54:07 PM
安排他命 ?
你意思係俾維他命佢食 ?

有鼻水,如果透明既你唔駛咁驚住,
(首先係一定係要 confirm 係透明,因為以你頭像隻兔兔,
係黑色鼻仔,所以唔知你有無睇錯)
你先處理下周圍環境先,睇下有無改善。
例如清潔風扇、冷氣機隔塵網,
你用貓砂,貓砂有無味道既 ? 邊種貓砂 ? 水晶貓砂 定係 其他呢 ?
之後就係草,入草既時候用洗衫袋先隔一隔草碎。

如果做哂呢 d 野,都得唔到改善,
最好盡快帶佢睇醫生,如果你要等到11月先睇既話,
而家先10月頭,仲有成個月,
咁你成個月入面就要擔驚受怕 ...
如果有病唔醫,真係唔知一個月內會發生乜野事。
wesky 講得無錯 ga,唔係嚇你,
兔兔生命好脆弱,加上其實兔兔可以用既藥唔夠貓狗多,
所以盡早醫就最好。

講 miffy 個例子你知,以前 miffy 仔一買返黎就打乞痴,
可以連續一打就30幾個,流黃色鼻水,眼仔有眼垢,
係大圍醫唔好,去 betty 到醫,betty 睇住大圍個化驗報告講,
好多藥都唔俾兔兔用得,得返幾隻藥,如果係貓狗就比較多選擇。

如果可以,影張兔兔環境既相俾大家睇下,或者可以俾點意見你。
riva.)) 2008-10-1 08:05:58 PM
如果真係懷疑  真係盡早see doctor
病呢d 野好難講...
看一看醫生係要錢 , 但看病都係$200度
總好過佢死左..  買過隻都要$300 la
唔好好似我咁.... 我本來book 左明日同佢see doctor..
我隻阿b 今日下午就死左la....
生命係獨一既. 我咁就錯過左我愛既bb la..
jadis 2008-10-1 10:09:55 PM
愛護動物協會的獸醫好唔好嫁??
我住小西灣,係香港區有冇好的獸醫診所??

快速發帖