兔兔俾寵壞...苦的係小人
兔兔有d恃寵生驕...日日可以放出黎成十個鐘
依家唔肯返入籠,會dum腳
返左入籠會瀨尿抗議,一朝訓醒張尿墊瀨左最少3-4篤
持續左兩星期...有惡化趨勢
9成肯定係發皮四先瀨尿,之前只會好偶爾先失手一次
考慮緊困籠幾日,等佢知自己唔乖,唔知咁有無用 :050:
lingyan 2008-10-2 03:28:20 AM
其實佢唔肯返入籠係因為籠無安全感定係唔鐘意個籠呢 ?
個籠位置唔好,所以佢唔鐘意 ?
係唔係個籠附近太光,兔兔唔多鐘意呢 ?

我會建議你鬧佢 .... 一 dum 腳就好惡咁講 "打死",
或者而家唔好放咁耐,例如放半小時,就要佢入籠 5分鐘左右。

我個隻而家都好自由出入,但就無話唔肯返入籠既情況,
好多時候都係佢自己要入返籠到休息一陣,再出黎玩。

好多時候兔兔都應該一返屋企就開始要教,
唔知你個隻絕育未,絕育左個 d 係會聽話少少。
低b仔v33333v)) 2008-10-2 07:52:23 AM
我個隻係出得梨多
吾肯出梨
kkyan01 2008-10-2 08:30:32 AM
唔知係咪因為成日出黎, (我放工先會放出黎)
我個芭啡都會自己返去休息, 食野, and 去尿尿,
之後先再出黎
雪糕想去搶草食, 就會出黎
不過, 佢地曳曳, 我食抱住佢 + 惡死d話佢
光之天使)) 2008-10-2 08:42:54 AM
我隻女....係大牌到開晒門都唔so我....:044:
自己係入面訓~唔出黎

你有冇試過洗籠呀?你試下成個籠好切底咁洗一次~
佢冇晒自己d味,又會想入去留耐d架~可能:057:
jennytyy 2008-10-2 10:02:32 AM
係sasa未黎之前,jobe都係24小時放養的

sasa黎左之後,jobe就要係留番係籠,我地番屋企先可以出黎,佢初時都有咬籠的,但係佢咬就同佢say "no",依家無咁多咬籠勒﹗

可能之前寵慣左,一下子唔俾佢地出黎,佢地就會咁架勒,等時間耐d,可能會有改善
‵小瑩 :])) 2008-10-2 10:59:54 AM
芝麻以前都有咬籠既情況,,
但係而家改善左,,因為佢知道話事權o係我度唔係佢度..
我話放佢出黎玩~佢先有得出黎玩...
不過佢都依舊好有性格咁,,鐘意出就出..唔出就唔出.
有時悶就自己返入籠訓覺...真係彩我都傻=0=
seefun 2008-10-2 02:04:35 PM
處罰從來都不是有效的教兔方法.
兔兔亂尿尿是在半夜,困籠是第二日,佢根本唔明白困籠是因為佢亂尿尿.
長期困籠仲會多d情緒行為問題呀.
亂尿尿有可能是發脾氣,但亦有可能是因為體內賀爾蒙影響.
另外,如果張墊有尿唔換,d尿味會令佢繼續尿下去.
如果你覺得佢是因為被困籠而發脾氣,
就要想下辦法令佢覺得番籠不是一件苦事喇.
譬如要睇下佢的作息習慣,兔兔會玩下訓下,
係佢想訓的時候趕佢番去就冇咁大反抗,
還有就是要定時定候,不要今天十點明天半夜,
兔兔習慣左一定既時候回家就少d情緒問題喇.
仲可以試下整定個大餐係籠裡,
d餵食貓一番到籠裡就有好野食,佢地就會覺得番籠=食好野,
咁就會夠鍾自動番入籠喇.
另外,兔兔需要大d活動空間,
籠大d,用圍欄都是辦法今佢覺得夠地方活動就冇咁抗拒被困喇.
Cwk 2008-10-2 04:17:22 PM
個籠用左好一排,無問題
當然有洗,尿墊亦成日換
我覺得係放養太多有d野性左
之前都係習慣用圍欄圈住佢,然後我係旁邊清籠,佢都乖乖坐係度
佢而家係會咬住欄邊用力撞出黎 =.=
加完草又咬住度門推,唔准人關門
佢好鬼活躍,時時刻刻都想出黎玩

快速發帖