大家好呀~我好鍾意兔兔ga~
而家搜集緊資料 想知多d先決定養吾養好~
我覺得未養之前要做好準備 先作決定啊~
否則就害左無辜既兔兔啦~~~

想睇下每月平均支出係幾多....
如果吾計兔兔大吉利是要睇醫生,
普遍來說每月要花幾多錢養一只呢?

我估花錢最多的是飲食吧....
根據你地既經驗 平均一個月要買幾多錢野食呢!?
大約幾耐食一包草&每包幾錢甘啦~
我見d兔兔成日食草 係咪好快食哂一包!?

對於考慮養兔兔的朋友 你的意見很重要!!
歡迎兔友分享~~~
單選投票, 共有 158 人參與投票
39.87% (63)
48.10% (76)
5.70% (9)
0.63% (1)
5.70% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
small_tra 2008-10-12 02:24:27 PM
如出面買的兔兔要boby cheak~
每個月~約$400~(2隻大食兔)←整係草o既錢~!
有好多野~唔洗每個月要買~!
糧~大包~3個月一包~!
cat沙~大包~1個半月~!
蔬菜(適量)~每日供應
絕育~男$1100~女$1500~!
如有病~就價$非同小可~!
‵小瑩 :])) 2008-10-12 08:34:13 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2008-10-11 10:58 PM 發表
"墊料"<
請問係咪要另買一d類似"禾趕草"的墊係籠底?
我見兔協都只是用木康....
我見過 pet shop 有種應該不是兔兔平時食的草 約$50/包
吾知係咪用這種墊籠底比較好?:045:

唔係好知你講邊隻@@
不過墊料就係木粒同紙砂比較好~
呢個post幫到你:
http://mini-house.info/thread-2271-1-1.html

cordero 2008-10-26 11:14:45 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2008-10-11 10:58 PM 發表
"墊料"<
請問係咪要另買一d類似"禾趕草"的墊係籠底?
我見兔協都只是用木康....
我見過 pet shop 有種應該不是兔兔平時食的草 約$50/包
吾知係咪用這種墊籠底比較好?:045:

兔協唔係只用木槺ga..木槺下面仲有放木粒ga
wm20472 2009-4-9 05:19:46 PM
我養2隻兔兔, 每月支出如下:
T草一包 $144
A草一包 $149
A糧一包 $68
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
紙碎 15L 用2-3個月,所以不計數
jj08 2009-6-9 01:49:22 PM
我養1隻兔兔~
每個月1箱5磅T草$270
木粒 1包 $28 可以1-2個月
草磚,當零食比佢,唔係成日比,$68
cordero 2009-6-22 11:44:40 AM
你好似買貴草wor....apd5磅250ja ma
燒雞。﹏。)) 2010-2-7 02:10:20 AM
兔兔1隻
草一個月一包,一次過喺8號兔到訂4包momi$360
oxbow成兔糧,食大約3個月
oxbow草粒墊料,用大約3個月
仲有定期服食香草

養一隻兔兔真係唔需要很多$$,不過醫療費就:077:
vianna 2010-4-2 05:44:34 PM
對不起!!POST錯區

Maggie)) 2010-4-3 08:59:40 PM
小姬B唔多食糧(因為我唔多比佢食)
食蔬菜都係媽媽唔炒果D

草都食得多,但唔會浪費,墊料又唔係貴,我諗

每月
草﹕$100
墊材﹕$30
零食﹕$2-5(好少比,除左剪完甲、反完佢、做一D佢唔鍾意我對佢做既事,先會比)
anthony 2010-4-8 06:23:24 PM
其實你唔駛成日比佢食 主要係草同糧多 得閒咪買菜黎獎勵下佢囉
太錫佢 佢大個會食住你 好易發老皮- -我係例子之一
鈉米 2011-9-2 12:55:10 AM
我家2隻b都好細食-.-(1日食1個身體咁大既草球)
1包5.5lb可以食1個月...($140)
糧就一個月大約$40
跟住就係木粒大約都係$50左右
菜菜就一個月($100)
加埋夏天開冷氣1個月都要成200-300蚊...
所以1個月都要成500-600蚊左右~_~
Dylan 2012-3-7 02:30:40 PM
無呀! Oxbow 25 lb timothy hay $500 之嗎一個月食$250 我地食咩菜兔地咪食咩菜囉 一家三口 無計啦! 比 dd 新鮮水果同果乾 tim  雖然 bB 好大食不過 do 係好少錢姐
Bube 2013-4-3 03:11:15 PM
依家 6位小朋友
兔糧(幼+成 ) =  約 $150
草( A +T + 麥草 + 果園 之類) = 約 $ 1000
尿片 + carefresh = 約 $ 200
(每月固定開支)

其他用具 + 醫療開支 = 每月平均 $ 500 ~$ 1000
(由新年到今日  我已經超支左2倍  )

IvanLau 2013-4-7 02:26:00 AM
lingyan 發表於 2008-10-10 12:53 PM
除左睇醫生,
每個月一箱 apd 既草草 $250,
已經停左糧,所以唔駛買糧錢,

我想問下你點樣停糧呀,佢會唔會發脾氣?
warm_warm 2013-4-7 02:05:08 PM
阿仔每個月食有機菜蔬既費用約$1100
再加上草、糧、零食、尿片等共約$1600

另外醫療費,近這四個月共用了一萬二千元

所以平時要慳d先得啦

快速發帖