最近發現左個人好無良逼兔仔生bb 之後post 上去賣兔
真係好過份啦........呢d人...........
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!PJ ... pg-/article?mid=167
‵小瑩 :])) 2008-10-10 01:29:36 PM
原帖由 angelcrystal 於 2008-10-10 01:15 PM 發表
最近發現左個人好無良逼兔仔生bb 之後post 上去賣兔
真係好過份啦........呢d人...........
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!PJ ... pg-/article?mid=167

我有睇過呢個blog呀,,,佢好似係寵物店老闆黎-口-
elyse)) 2008-10-10 01:29:52 PM
呢個人成日起不同的寵物網站貼post...
什麼純種侏儒兔BB...隻隻都係個幾月大...
好似要7百幾蚊牙
nievedith 2008-10-10 01:30:30 PM
佢好似係有shop咁架bor , 龍貓仔xxx (睇唔到後面寫乜)
angelcrystal 2008-10-10 01:34:01 PM
我見到都好嬲
拿小動物來自家繁殖
真係好過份........
兔仔生bb係好傷身既
會_少左佢既壽命.......
elyse)) 2008-10-10 01:38:36 PM
佢個間起銅鑼灣...總統商場地庫..叫龍貓仔專門店
angelcrystal 2008-10-10 01:45:21 PM
我都去過個間野....
總統商場好細間既寵物店
個d兔仔又真係幾細隻下........
BB囡 2008-10-10 01:53:08 PM
下...咁過份都有,,佢地有冇人性嫁
lingyan 2008-10-10 02:19:47 PM
其實繁殖動物黎賣又唔係乜野大問題既,
佢地唔繁殖,兔兔無傳宗接待,我地又邊到有兔可以買黎養呢 ?
就算係兔協個d兔,都係要有兔兔媽媽生bb先有小兔兔 ga 嘛 ^^。

只要照顧得佢健健康康,俾靚野兔兔食,
幫兔兔搵個好既主人,要主人考慮清楚先好養,

教主人兔兔既基本知識,已經係一個有良心既商人。

兔兔如果唔想交配,就算放係同一個籠,都唔會生 bb ga,
交配只係天性,又唔算話係逼既 ...

女人生仔都好傷 la,唔止兔兔 ga,點解女人都生仔呢 ?
其實兔囡囡係咪都想生 bb 呢 ?
每種雌性動物都會有佢既母性,而家人類阻住人地發揮母性 wor ...
唔止人類有思想 ga,每種動物都有佢既思想 ga bor,只係人類唔知道 ...

好過mk個d無良既商人,搞到d兔兔病哂之後賣俾人,仲亂咁教人養兔兔 !!

以上只係個人意見。( 我知道講反對說話實會有人鬧我 ga la >w<)

karen195 2008-10-10 02:22:50 PM
銅鑼灣總統商場係唔係得一間ga??係屬多多龍既分店叫"Little Pet House 寵物屋"
地庫44號舖
pinwheelfish 2008-10-10 02:32:59 PM
唔係ga~~ 總統商場入面有兩間, 係連住嘅, 一間係龍貓仔專門店, 一間係多多龍既分店叫"Little Pet House 寵物屋, 其實你打電話去問, 龍貓仔專門店都有講明係自家繁殖ga woo, 好過mk嗰d成日話進口, check咗冇問題先會賣俾人, 但我個人都好同意lingyan嘅講法.
我個人認為"Little Pet House 寵物屋都ok ga~~ 嗰個店員or老闆好好人, 就算你唔買野, 佢都好樂意同你傾兔仔經, 佢嘅心態都好good ga, 佢d兔仔係大隻d(有時), 佢話希望兔兔大d健康d賣俾人好過唔足月, 我見佢都唔會hard sell d 兔仔俾人ga~~
wesky 2008-10-10 02:37:43 PM
關鍵在佢地繁殖的方法, 如何對待母兔, 有沒有近親繁殖, 有沒有重覆生育, 一年生幾多次...............
lingyan 2008-10-10 02:38:43 PM
原帖由 pinwheelfish 於 2008-10-10 02:32 PM 發表
唔係ga~~ 總統商場入面有兩間, 係連住嘅, 一間係龍貓仔專門店, 一間係多多龍既分店叫"Little Pet House 寵物屋, 其實你打電話去問, 龍貓仔專門店都有講明係自家繁殖ga woo, 好過mk嗰d成日話進口, check& ...

多謝 ..
我不知幾怕有人唔鐘意聽就猛鬧  >w<

我個人認為心態係最重要囉 ....

如果人人都係咁樣做,唔俾兔兔生 bb,兔兔就會絕種 la   >w<
kkyan01 2008-10-10 02:47:06 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-10 02:38 PM 發表

多謝 ..
我不知幾怕有人唔鐘意聽就猛鬧  >w<

我個人認為心態係最重要囉 ....

如果人人都係咁樣做,唔俾兔兔生 bb,兔兔就會絕種 la   >w

係啊, 就冇兔bb, 兔兔冇哂,
其實只要佢地好好對兔兔, 唔係冇良心甘為左生意額而去教壞人or買病兔, 都算係有良心的商店
lingyan 2008-10-10 02:51:07 PM
原帖由 wesky 於 2008-10-10 02:37 PM 發表
關鍵在佢地繁殖的方法, 如何對待母兔, 有沒有近親繁殖, 有沒有重覆生育, 一年生幾多次...............

其實呢 d 野,無得考究,
就算我地而家屋企既寶貝,都唔知道佢地既媽咪係點俾人對待。

相反,我地應該要好好地對待屋企既寶貝,黎答謝生佢地既媽媽,
冒險生左佢地出黎 tim ....

呢個 blog 我有睇過,佢地亦都有  post 兔兔既長大經過,
有環境可以睇到。
咁樣會唔會比起 mk 個 d 更好呢 ?
至少知道佢地媽咪係邊個,知道幾時出世,有幾多兄弟姐妹。

雖然,佢俾人既感覺係二隻荷蘭運黎既兔兔好似搞到生仔機器咁 ....
但係諗下, q 兔 8 號 佢地既兔兔咪又係一樣 ....
咁係咪又要列入黑名單呢 ?
我有一次係 q 兔到見到佢地用一個熊仔鼠籠黎困住一隻兔兔媽媽同 bb 一齊,
媽媽除左訓係籠無其他地方可以走動 tim ...

有陣時,我覺得好多兔友因為太過心痛兔兔而太過偏激 ...
繁殖兔兔唔一定等於黑店的 ....

快速發帖