很久沒有 post 兔兔d相了,因為近來都忙於 bonding 事項:037:
現在就同大家分享一下成功例子: 小財同黑白豬

至於唔成功 bonding 就係小龜子同黑白豬了,我諗係小龜子既"地盤意識"太強,佢唔容許有別的兔女入侵自己既地盤:056: 所以我都唔強迫小龜子了~~~或許慢慢再算吧!!!
在這裡為 bonding 中 or 打算 bonding 既朋友打氣:010:這是一場持久戰,急唔來的,當中可能會令你好唔開心(我都哭了無數次了:050: )但我們都要學識放下,有d事是急不得的,就慢慢來,我希望每個兔奴都開開心心~~~加油!!!
jennytyy 2008-10-15 04:53:14 PM
你點bond佢地呀?
cordero 2008-10-15 04:58:38 PM
幾fd咁bor^_^
小龜子加油~~小龜子媽都加油
cloudcloudgrace 2008-10-15 05:19:48 PM
原帖由 jennytyy 於 2008-10-15 04:53 PM 發表
你點bond佢地呀?

當黑白豬初來時,我就將兔兔們既籠,放在大家都可以見到大家既地方,希望小財和小龜子可以知道有一位新成員到了我們家.
這期間,大家就各自出來玩~~~有時我會將大家既籠拉近,令佢地可以聞下大家的味,這維持了1個月左右.
之後,我就嘗試放小財和黑白豬出來玩,頭一個星期放15 mins,跟住見佢地相處 ok 就慢慢加時間.這過程要完全睇實,因為我怕佢地會互咬對方,所以一步都唔可以離開(這段時間令我精神緊張:043
直到現在小財和黑白豬都相處融合, touch wood 冇打過架~~~希望一直都可以係咁好啦
cloudcloudgrace 2008-10-15 05:27:16 PM
原帖由 cordero 於 2008-10-15 04:58 PM 發表
幾fd咁bor^_^
小龜子加油~~小龜子媽都加油

多謝你呀 cordero ~~~ 我會努力的,但正如我所說,如果小龜子真係接受唔到黑白豬,我唔會強迫小龜子,我都會咁疼愛牠,黑白豬和小財呀!!!
絨絨妹)) 2008-10-15 05:41:18 PM
慢慢黎啦, 加油呀:061:
wesky 2008-10-15 05:49:39 PM
恭喜先
佢地靚女左 :039:
cloudcloudgrace 2008-10-15 05:56:15 PM
原帖由 Evan 於 2008-10-15 05:49 PM 發表
恭喜先
佢地靚女左 :039:

黑白豬就係靚女,但小財係仔仔呀:024: 應該係靚仔先對~~~
BB囡 2008-10-15 08:12:40 PM
請問咩叫bonding呀..?:013:
‵小瑩 :])) 2008-10-15 10:05:24 PM
恭喜你呀!
兔地好可愛-3-
bond兔呢d野慢慢黎啦@@有時唔夾就係唔夾-3-迫都無用呢..
kkyan01 2008-10-15 10:21:04 PM
恭喜哂啊 ~
兔兔可以和睦相處係兔爸媽最想見,
不過, 如果係唔岩迫真係冇用嫁, 唔係會大打出手啊 ~

好彩我屋企的雪糕芭啡暫時都好乖ga

光之天使)) 2008-10-15 10:58:45 PM
小財好可愛呀~~
黑白豬個名真係冇改錯~~好襯佢~:053:

快速發帖