我月尾想買隻兔兔呀
有無人知道觀塘有間叫pet cafe口碑好唔好
佢既網址係:
http://www.pets-cafe.com/
有無人幫襯過呢間呀
:039:
cordero 2008-10-16 04:42:34 PM
個人感覺...
佢D服務有D厄錢...
點解要買兔兔....?唔去領養?
logon 2008-10-16 04:50:13 PM
我只會買佢d野但唔會幫襯服務
唔領養係因為被拋棄過既兔兔對人唔多唔少都會有陰影,避忌
我想一買兔兔返來就可以開開心心去相處
唔想可能要等好耐先搞好關係
同埋我想買隻半歲左右既
甘可以睇著佢長大

而家就唔知個度d兔兔健唔健康

又或者邊度買兔兔最好:020:
lolo 2008-10-16 04:52:32 PM
其實我隻兔兔係o係o個度買...
8月尾我買左豆豉呀..touch wood 都無病無痛既...
但係對o個度無好感...
隻兔兔成4個月佢地都話睇唔到男定女...(但兔ba一睇就知)
佢地話兔兔食開excel糧,我叫佢地俾少少糧我混oxbow轉糧都唔得,
要我買成袋$170又唔太好的俾佢食law...
之後我無再去過...
elyse)) 2008-10-16 04:52:49 PM
點解要買牙..不如去收養牙...
因為驚你到時買左隻有病既兔,到時可能失錢失心失眼淚牙~
呢度都有好多例子牙~
而且做你齊資料搜集未牙,同埋係有無儲錢既習慣牙..
如果兔兔有病怎麼辦呢~

唔好怪我多口...:017:
logon 2008-10-16 05:02:25 PM
原帖由 elyse 於 2008-10-16 04:52 PM 發表
點解要買牙..不如去收養牙...
因為驚你到時買左隻有病既兔,到時可能失錢失心失眼淚牙~
呢度都有好多例子牙~
而且做你齊資料搜集未牙,同埋係有無儲錢既習慣牙..
如果兔兔有病怎麼辦呢~

唔好怪我多口...:017:

但係我想要半歲大
可以睇著佢一路一路甘長大
領養個d都2-3歲左右
而且要養一排對人類先無介心
至於錢方面大吉利是一定夠哂去醫佢
其實我以前都養過兔兔有2年既時間
到左呢排我都搵左好多資料
而家就係差唔知邊度買半歲既兔兔最好
仲有兩星期就去買啦=v=
‵小瑩 :])) 2008-10-16 05:02:57 PM
原帖由 logon 於 2008-10-16 04:50 PM 發表
我只會買佢d野但唔會幫襯服務
唔領養係因為被拋棄過既兔兔對人唔多唔少都會有陰影,避忌
我想一買兔兔返來就可以開開心心去相處
唔想可能要等好耐先搞好關係
同埋我想買隻半歲左右既
甘可以睇著佢長大

而家就 ...

唔好介意我多口講幾句..
其實被人遺棄過既兔兔..佢地係會知道有個真心既主人去帶佢返屋企
以後就有幸福既生活過..
你買返黎既都唔一定會好易相處好開心~
唔係一定由細細個養~兔兔就會乖,,就會跟你..
每隻兔兔既性格唔同..
所以真係強烈建議你去領養嫁!!
wesky 2008-10-16 05:06:53 PM
wesky 2008-10-16 05:08:43 PM
兔協有時都會有半歲既兔仔可以領養, 你可以留意下先啊
SPCA 都可以留意下

出面唔會有半歲既兔賣
通常都係1-2個月, 最多都係三個月
花無缺 2008-10-16 05:30:40 PM
原帖由 logon 於 2008-10-16 05:02 PM 發表

但係我想要半歲大
可以睇著佢一路一路甘長大
領養個d都2-3歲左右
而且要養一排對人類先無介心
至於錢方面大吉利是一定夠哂去醫佢
其實我以前都養過兔兔有2年既時間
到左呢排我都搵左好多資料
而家就 ...

領養都會有六個月大既, 未夠六個月都可以領養,
只不過要等佢夠六個月先俾你帶走
不過如果六個月大既, 都差唔多大定了
BB囡 2008-10-16 05:31:56 PM
其實其他兔友講得好岩嫁..
出面買既都係3個月大既兔兔
3個月大真係要好好咁睇住佢,因為近日好多病菌
如果你買番黎冇耐就有病,就算你有幾多$睇e生
你自己都會唔安心啦
更何況你認為兔兔由細養大反而相處好d
li個諗番唔可以話錯
但真係要睇你同兔兔既緣份嫁
好似我同b囡咁,佢都係細細過就買番黎
但b囡都唔係好跟我,都一樣好cool
所以真係要睇緣份嫁..
你睇定d先啦
兔協都有比較細既兔,而家我個人認為佢地係會乖d添
因為始終佢地都比人遺棄過,佢地會知邊個對佢地好嫁

不過li d都係我個人諗法
logon 2008-10-16 05:40:41 PM
多謝大家既回答
我會再諗下的:048:
jadis 2008-10-16 07:08:02 PM
我之前都係petcafe到買兔兔,都係叫豆豉:024:
kkyan01 2008-10-16 07:26:58 PM
坦白講, 出面d寵物店好難會有半歲的兔兔俾你,
多數都係三、四月或者仲細d ga 兔兔,
唔知有冇病病, 建議之後同佢地去身體檢查一下,
唔好彩的話, 都要$$做醫療用(有兔友用成千幾二千蚊去醫), and 加上絕育
$$
領養方面, 你可以留意下兔協 or 愛護動物協會方面睇睇,  
有陣時佢地會有d細細個ga兔兔嫁 ~
佢地d健康and唔駛一筆$$做絕育
兔協手續比較多d,
愛護動物協會手續簡單d,

而你講兔兔佢地跟唔跟你, 好睇兔兔的性格,
唔會講特別有分由細養大, or 領養,
你一樣都係俾甘多時間落去 ,
so 你自己諗下決定啦 ~
elvisli 2008-10-16 07:36:15 PM
個人認為就算有半歲比人買既兔都好

佢既飲食習慣已經被店員set 死左

你可要知道兔仔係習慣性既動物.要改佢唔係咁易

即係話就算店員用左錯既方法養到佢半歲,明知係錯既都改佢唔到

但如果係兔協的兔.飲食既糧草同護理都係最好的.咁到你帶番去時都比較易教

快速發帖