我隻兔仔好惡呀~~~~:050:
佢都有大約有5個幾月大,但近衣排唔俾人捉,
一見到有手靠近就發哂惡,又凶人又想咬人,
但一見到又野食就任摸都得,好鬼現實~~~:044:
wesky 2008-11-1 12:19:31 PM
要慢慢建立信心啊
儘量唔好將手放係佢地前面, 或突然間係佢眼前郁過
佢地會唔理係咩, 總之打左先算

我兩隻都好現實架 --
BB囡 2008-11-1 12:23:00 PM
你比心機d啦
我bb囡個時都係咁嫁,成日咬我
等佢覺得對你有安全感會好d嫁
不過bb囡而家有時都唔比我摸添
兔兔係幾有性格嫁
simtali 2008-11-1 12:24:20 PM
信心點建立先穩定???
隻手唔好放前面,甘放邊好
wesky 2008-11-1 12:26:09 PM
由後摸佢
我波波一開 始都係咁惡架, 隨時咬人
平時試下用手親自餵佢地食糧
冽! 2008-11-1 12:33:49 PM
小哲呢,買佢返黎果陣2個幾月,過左冇耐我就開始摸佢,抱佢
7月買,宜家都11月頭
就快4個月
但仲係比人抱,佢有時仲幾enjoy -_____-
麻油麵呢,佢好有性格,抱一抱都唔得
但摸就冇問題
BB囡 2008-11-1 12:37:41 PM
原帖由 wesky 於 2008-11-1 12:26 PM 發表
由後摸佢
我波波一開 始都係咁惡架, 隨時咬人
平時試下用手親自餵佢地食糧

係呀,我親手餵bb囡時,佢知我鍚佢
佢會好乖嫁,仲有你多d同佢傾計呀
多d係地地到同佢玩
debbie1222 2008-11-1 12:41:59 PM
我有3隻..
現時只有喵b任摸唔嬲
本來嘟嘟都是任摸的
但自從跟左肥啡之後性情大變..
摸佢都會走開...:034:
simtali 2008-11-1 12:45:53 PM
我好想佢俾我抱同摸呀:008:
哎~~唯有俾多D心機啦
玩??佢好似鍾意咬野多過玩,咬野就係佢既娛樂:026:
但我都好想知有咩可以同佢玩
光之天使)) 2008-11-1 12:48:07 PM
我家total是任摸任抱的~~
不過...有時伸手佢都會縮,但只要主人唔放棄~
繼續走去摸佢,佢就會任摸:009:

佢如果真係咬你,要責罵下佢~
你可以試下指住佢鬧佢做乜咬人~
兔兔會識聽你鬧佢架~佢會定一定...鬧完之後試下唔好理佢一陣~
同樣,如果佢比你摸,你要獎返佢食野~例如1,2粒乾糧啦
要賞罰分明呀~~

兔兔係好現實...邊個有野食比佢就邊個係好主人架~~:025:
wesky 2008-11-1 12:50:17 PM
你可以拎住個糧袋,  等佢跑過你度
然後俾少少獎勵, 再轉位等佢跑過黎
sheepman 2008-12-8 02:03:31 PM
艇仔都係任摸架
不過有時勁惡勁曳=__=
佢勁鐘意人摸架
不過佢好似認錯主人..
佢認左我個fd做主人= 口 =
佢對住我個fd勁聽話架.....又俾佢baby式咁抱
又聽佢話,又肯俾佢剪指甲=__=
對住我就奴隸獸咁...= . =

快速發帖