今日試下整麵包布甸~~表面係脆既麵包~入面係蛋布甸~
幾好味~~不過我覺得應該係失敗左....
因為焗完出黎,過左一陣跌晒落去....好似塌樓咁~~
而且麵包唔夠脆~:073:

材料: (四位用)
鮮奶    150g
糖      40g
淡忌廉  150g
雲呢拿香油  少許
蛋      150g
麵飽    適量
牛油    適量
玉桂粉  少許
提子乾  少許

做法:
(1) 焗爐預熱180 度。麵飽切片放在杯內,塗牛油及放入少許玉桂粉,再放上
提子乾。
(2) 蛋、糖攪勻,加入淡忌廉和奶攪勻隔渣(可再加少許雲呢拿香油),倒入麵飽杯內至7-8 成滿。隔水
以200 度焗約40-45 分鐘。

入焗爐前,要隔水焗

入焗爐前,要隔水焗

岩岩出爐~~好似好靚

岩岩出爐~~好似好靚

close up~

close up~

love_penny 2008-11-2 12:34:45 AM
好似好好食咁bor~~^田^
wesky 2008-11-2 12:43:35 AM
我以前都整過啊
點解靚過我整果d 咁多既 :022:
絨絨妹)) 2008-11-2 12:45:26 AM
嘩...... 睇落去好似好好食咁喎!!!
光之天使)) 2008-11-2 12:47:43 AM
唔靚架...岩岩出爐就靚~~
但係之後塌晒~~好似地陷咁囉
love_penny 2008-11-2 01:29:23 AM
點整ga
教我教我~
wesky 2008-11-2 01:30:08 AM
應該打埋份食譜出黎嘛
等我得閒又整下
karen195 2008-11-2 03:34:08 AM
這仲布甸好rich.....
mim0510 2008-11-2 03:37:43 AM
我多數用食淨果d麵包去整ga...............

廢物利用嘛,而且多多爸一d都唔發覺ga:060:
波丸媽 2008-11-2 12:21:14 PM
多多媽, 做得好, 食得唔好晒XD

唔知Wesky幾時再整.........比我食呢XD
cordero 2008-11-2 02:18:36 PM
我見到都好想食~我好鍾意食面包布丁ga:033: :033:
Panda)) 2008-11-2 02:30:07 PM
就黎下午茶時間~~~見到都流晒口水啦~~
丫芷~可能wesky今晚就整比你食:073:
波丸媽 2008-11-2 05:00:54 PM
嘩哈哈~~
Panda~~我都想呀
但wesky佢今日同我講, 話佢貧窮神上身,冇$買材料啊~~~ :051:
絨絨妹)) 2008-11-2 10:38:34 PM
原帖由 mim0510 於 2008-11-2 03:37 AM 發表
我多數用食淨果d麵包去整ga...............

廢物利用嘛,而且多多爸一d都唔發覺ga:060:

多多媽你咁醒既, 用食淨果D麵包去整,
我都試過出街食早餐, 留返個多士返黎整呀, 都無人發覺呀:014:
wesky 2008-11-2 10:44:30 PM
等我手頭鬆動D, 買料整下先
係呢,  邊到可以買到平既忌廉??

快速發帖