愛錫兔兔既朋友,都會盡自己所能將最好既俾兔兔,

"
" 係對兔兔黎講最主要既食物,點會俾差既草草俾兔兔食呢 ^^ ?

大部份兔主買草既牌子,以 apdoxbowmomi 為主,
其他就會有 Q兔草、ILR草。
日本草就應該好少好少兔友會買 (日本野始終唔健康丫嘛 ^^)

Timothy (提摩西牧草)

APD
timothy 有分二種,一種係 Timothy High Fiber Hay,另一種係 Timothy Gold Hay

二種有乜野分別呢 ?

Timothy High Fiber Hay = 1 st cut
有枝 ( 2 nd cut )、有葉。

Timothy Gold Hay = 2 nd cut
主要係葉,間中會有少少枝。
個人覺得呢隻草可以混其他牌子既草,多葉混多枝既,應該有唔錯既效果 (雖然我未試過 XD)

二隻草,究竟揀邊隻呢 ?
記得我第一次買箱裝草,上網搜集資料既時候,兔兔鐘意食葉,
所以起初係打算買 APD Timothy Gold Hay
但係當到到某間寵物用品店既時候,職員問我係俾兔兔長食定係零食,我答係長食之後,
佢話唔適合兔兔食APD Timothy Gold Hay,因為枝太少,差唔多淨葉,
長期食會令到兔兔得唔到足夠既磨牙而太長。
所以最後揀左 Timothy High Fiber Hay
( 多謝呢位職員提醒我,如果唔係我愛兔兔就變成害左佢囉 )

品質上,APD 係比較穩定,價格上亦都係比較貴 (貴就係貴在穩定草質)
一箱 5 lbs大約 $25010 lbs 大約 $450

銷售地點:
http://www.americanpetdiner.com/intl_locations.html#Hong%20Kong
不過呢個比較奇怪,某d 舖頭有得賣但無係 list 上面。

我自己買過二箱,二箱都唔錯,未開箱已經聞到好香既草草味,食到底草碎唔算好多。
兔兔超級鐘意食 ^^ 大約二個星期就幫我清左一箱 5 lbs

Oxbow timothy 無分1st或者2 nd,都會有枝有葉。
品質上,oxbow 就無咁穩定,有時好靚,有時好差,
所以大部份都係要靠各位兔友報料 (睇下兔友係幾重要呢 ^^)
粗略知道o個一期既草大約係點樣。
價錢上,oxbow apd 平, 9 lbs 大約 $212-$222,而 25 lbs 大約 $450

Oxbow 產品指定經銷商
http://www.pet-link.com/sheet001.htm
小心假冒,原裝正貨係買有一個oxbow 貼紙貼係箱面。
我買咁多次都有個貼紙貼係到 ga ^^

Oxbow 而家係我家二隻兔最主要食既牌子,都買過好多箱,有時候草草好靚,有花既、好綠,
曾經試過一次買左一箱,返到屋企見到有好多枯黃丫差樹枝仔,入草前都要先揀草。

Momi timothy 亦都係無分1st或者2nd,都係有枝有葉,但枝係比較粗硬。
品質上比較奇怪,因為好多時候都聽到兔友講某lbs既草係比另一隻lbs既草靚。
價錢上係最平既一種,5.5 lbs 大約 $14011 lbs 大約 $240

Momi 而家已經可以係金魚街各大寵物店買到,
但係見到某d網頁有兔友話某些店舖職員聲稱 momi 其實係 apd 同一家廠既出品。
信不信就睇下各兔主點睇 la ^^

至於q兔草、ILR 草,呢 d 草無寫明係邊隻牌子,
有人話係 APD 拆散賣,但亦都有人話只係美國黎既草,
所以要唔要買黎俾家中既寶寶食,就自己決定囉

lingyan 2008-11-6 04:16:59 PM
買箱裝草要注意乜野呢 ?
其實都無乜野可以睇到,只可以睇箱外,因為90%既店舖都係唔會俾你開箱睇下d草既情況,
所以只可以搵一d信譽好、有良心既店舖買。
如果箱裝草既箱外表有破損、有液體漬、有被開過箱既痕跡,建議就唔好買 la

箱裝草買左返屋企要點處置呢 ?
有兔友會先將大約幾日食量既草草先放入密封箱,再將箱裝草包好,盡量減少打開箱裝草既次數,
避免草草走味或天氣潮濕而令草草濕左。

我自己就因為兔兔食量比較大,而我買既係最細磅數既箱裝草,通常3-4個星期就要買一箱,
所以我就無特別處理,只會入完草後,將開口摺幾下,再用大夾夾實。

要幫兔兔既草轉牌子,應該點做呢 ?
要決定轉牌子,最好先係食快食完A牌子既時候,買一包B牌子既草混落A牌子既草入面。
因為兔兔係會食得出唔同牌子既草,如果食哂A牌子先轉草,
兔兔可能因為唔習慣而令到佢頭一、二日唔肯食新牌子既草。
兔兔唔食野係比較麻煩既一件事,避免麻煩都係慢慢轉草比較好。

Mountain Hay 可唔可以成為兔兔長期食既草呢 ?
Mountain hay timothy 相比,mountain hay 比較高鈣,唔太適合成兔長期食用,
兔兔吸收太多鈣質,可能會出現泌尿系統有問題。

兔兔食開貴草,會唔會唔食平少少既草 ga ?
其實有可能唔食既,不過亦都可以先試下用轉草既方法,如果幾日佢都完全唔肯食新牌子既草,
只肯食舊牌子既,咁就無辦法,即係兔兔唔肯接受新草草,就需要搵過另一隻新牌子草草。
(
所以轉草先買包裝,如果兔兔唔接受既話都唔浪費金錢丫嘛 ^^ )

以上呢D只係不過係自己既一點點感想、經驗,
希望幫到一d想新手兔友 la ^^

另外,我對momi草認識唔係好多,始終係無買過,
如果有momi用家有意見,歡迎提出。
glendy 2008-11-6 04:33:40 PM
o甘mountain glass是否適合成兔長期食用呢?
lingyan 2008-11-6 09:12:21 PM
[quote]原帖由 glendy 於 6-11-2008 04:33 PM 發表
o甘mountain glass是否適合成兔長期食用呢? [/quote]

mountain glass 我自己未問過獸醫可唔可以長期食,
但係睇過有兔友問過獸醫可以長期食。

不過可能心理因素問題,好多主人都係最後將mountain換成timothy。
原因係成兔主要係多纖少鈣,
mountain既鈣比timothy高 (其實只係高大約0.25-0.5%),
兔主為左減少機會患泌尿系統疾病,都會寧願轉左佢。

我自己反而會睇多唔多枝,夠唔夠兔兔磨牙仔用。
始終自己真係好怕兔兔牙仔過長要剪牙,
除左銀包會大出血之外,自己亦都心痛呢 ^^
hamster1013 2008-11-6 10:34:56 PM
我都想問成兔除咗食T草之外, 仲駛唔駛買其他草加俾佢食架?
我買開OXBOW的T草
lingyan 2008-11-6 11:18:02 PM
原帖由 hamster1013 於 6-11-2008 10:34 PM 發表
我都想問成兔除咗食T草之外, 仲駛唔駛買其他草加俾佢食架?
我買開OXBOW的T草

可以買下其他草草俾佢地食 ga,當零食咁食囉,
兔兔每日都食同一種草會悶 ga ma,
得閒俾下其他草草、菜菜 (當然係兔兔食得先好 la ^^),
幫佢地換下新口味丫嘛。

我自己就買左包果樹草,得閒俾d佢食當獎勵囉。
wesky 2008-11-6 11:23:10 PM
解答左好多人一直以黎既疑問
多謝晒 lingyan ^^
lunguide 2008-11-7 12:27:11 AM
lingyan的資料很詳盡呢
thank you
glendy 2008-11-7 11:40:56 AM
謝謝lingyan...解釋好仔細呀
shura 2008-11-7 11:44:47 AM
解釋得好清楚:048:
hamster1013 2008-11-7 04:41:04 PM
原來係咁, 我知道喇!
多謝LINGYAN!!!:002:
hamster1013 2008-11-7 04:55:36 PM
LINGYAN,你好呀!
我個囡囡都係叫布甸.佢係貓貓兔,應該都有1歲喇(無都差唔多).
可唔可以post你個布甸張相嚟睇吓呀?你囡囡幾大呀?
lingyan 2008-11-7 06:51:05 PM
原帖由 hamster1013 於 7-11-2008 04:55 PM 發表
LINGYAN,你好呀!
我個囡囡都係叫布甸.佢係貓貓兔,應該都有1歲喇(無都差唔多).
可唔可以post你個布甸張相嚟睇吓呀?你囡囡幾大呀?

HELLO~^^
miffy 妹妹 - 布甸  http://mini-house.coms.hk/index.php

衰女之前body check獸醫話夠3個月大,
所以我當佢係3個月大囉。

個陣時第一個sales就話佢係獅子兔,
第二個sales話佢應該有少少混安哥拉。
所以我第一眼望佢既時候就覺得似安哥拉短毛版。
Amberbee 2009-2-8 10:35:51 PM
My rabbit drinks a lot when it eats momi hay......
Miyako)) 2009-5-23 09:26:50 AM
apd草會唔會有草蜢嫁...:044:

快速發帖