天氣開始凍啦
想問大概幾多度要用毛巾蓋住個籠呀
仲有用咩蓋係最好呢..??
因為毛巾又怕佢咬,而且好似好黑咁
lingyan 2008-11-10 04:45:20 PM
我只係會用大毛巾圍住個籠咋,
我又唔會怕佢會怕黑既,反而我覺得佢地越黑越鐘意~~~

我尋晚有用毛巾幫手擋一擋風,因為門隙個D風真係好鬼凍~
wesky 2008-11-10 04:49:02 PM
依家夜晚都幾凍
可以用毛巾蓋一蓋, 蓋住上層, 下層通風
佢地見凍就會走上上層架啦
室內無咩風, 依個溫度唔駛太擔心既

我個籠放係露台, 四面做足防風防雨措施
前面上半層再蓋一條毛巾
夜晚佢地會走上頂層訓

IMG_1747 (Small).jpg (194.69 KB, 下載次數: 23)

IMG_1747 (Small).jpg

hamster1013 2008-11-10 05:04:36 PM
哩幾晚雖然都凍咗, 但我都無蓋住佢個籠呀~
因為我怕佢凍, 所以將大陪份o既窗關晒, 只係剩底一個窗關剩少少隙
BB囡 2008-11-10 05:21:09 PM
我仲開到個窗好大添:056:
係呀...點先知兔兔好凍嫁
ping.tat 2008-11-10 06:40:16 PM
昨晚凍d, 我有用布蓋住佢個籠,因為怕佢凍,
其實兔兔是否耐寒,??:051:
光之天使)) 2008-11-10 09:50:42 PM
我屋企就冇乜風~暫時都未蓋毛巾
今日放學返黎,見total係二樓縮埋~
開左vet bed放二樓~好似好d~今晚試下放過夜睇下點~

hh0 2008-11-10 11:19:24 PM
呢d 溫度對室內兔兔黎講都係舒服架
抱上手不知幾暖
jennytyy 2008-11-11 09:47:51 AM
兔兔應該係怕熱多過怕凍,依家的天氣佢地應該唔會覺得太凍,大家唔駛咁擔心
ping.tat 2008-11-11 10:28:28 AM
昨天放左張地毯仔俾奶茶同coffee
coffee初頭抓下咬下.之後就係上面:045:
點知奶茶個衰仔,咬下抓下,用一晚時間,將佢消滅:077:

如果用vet bed兔兔會唔會咬同抓
lingyan 2008-11-11 10:35:50 AM
應該唔會呱 ...
不過我個二隻都唔太鐘意 vetbed,
miffy 佢一見到 vetbed 就一直抓,
一定要咬走張vetbed(其實係任何野墊底佢都唔鐘意),
而布甸無咬走,只不過唔會訓有vetbed既地方囉 ...
marimo 2008-11-11 11:46:17 AM
I am new to keeping rabbit. I also has similar question, when my lovely rabbit may feel cool or cold? I did some searches on the web, most of the foreign web sites related to rabbit care said optimal temperature for rabbit is 60-70 Fahrenheit which is equivalent to 15.5 - 21.1 Celsius.
http://netvet.wustl.edu/species/rabbits/rabtcare.txt
http://www.veterinarypartner.com ... A&A=673&S=5
http://www.mypetcareclinic.com/rabits.html

I also recalled that when I attended training class before I adopt Marimo at HKRS. They also said rabbit can tolerate HK's winter, you only need to address low temperature only if it is below 10 Celsius.

You may also refer to the post at another forum for Dr. Betty's recommendation regarding winter time.
http://www.rosybunny.com/forum/i ... um=1&topic=5831

To conclude, I think recent temperature is really good for our lovely rabbits. :055:
lingyan 2008-11-11 12:32:45 PM
[quote]原帖由 marimo 於 11-11-2008 11:46 AM 發表
I am new to keeping rabbit. I also has similar question, when my lovely rabbit may feel cool or cold? I did some searches on the web, most of the foreign web sites related to rabbit care said optimal  ... [/quote]

小心觸犯版規。

(1) 嚴禁宣傳或連結其他與 MINI-HOUSE.INFO 性質相同之網站 - 論壇或討論區。
va16 2008-11-15 10:27:10 PM
大家好呀!
我係新朋友,,
但其實都養左成年兔兔架啦!

我家兔兔見到毛巾or布就會咬,,
然後就會fing走塊布,,
我又想俾佢暖d,,但佢又鍾意fing走塊布,,
都唔知點好,,
wesky 2008-11-15 11:00:53 PM
佢地好鍾意咬, 抓毛巾或布架
好似好好玩咁= =
如果怕佢凍, 可以係籠外面鋪毛巾