哥哥本身話尋晚過黎接返preter同埋小波子..
但係最後都冇返到黎...
今朝mama打比佢..
佢話..唔想拎返..
因為佢實在太忙..太多野做..
根本冇時間照顧..
一早就已經想將佢地兩個比左我..
但係又知道我又養左兩隻..驚我唔肯..

我係咁勸佢地拎返..
但係我mama都覺得佢咁忙..
冇時間照顧佢地..盞害左佢地..
mama叫我將佢地送去愛協之類ge機構..
但係其實我唔捨得..
不過如果養埋佢地我又好辛苦..handle唔到..
但係我又真係好唔捨得將佢地送走..
如果真係冇辦法..唯有送去兔協.....
唉...
wesky 2008-11-11 01:40:55 PM
咁都有.......
佢負責任D好喎....
無時間當初就唔好養啦
vice0926 2008-11-11 02:00:37 PM
咪係囉..
佢真係玩玩下..
佢搞到小波子對腳咁樣我都已經算啦..
宜家都唔負返應該負ge責任..
我真係好唔開心呀!!!
望住佢地兩個..
真係好唔忍心呀..........
lingyan 2008-11-11 02:19:13 PM
無時間養,呢D話唔埋既,可能養個陣有時間,
之後因為工作而無時間照顧都唔出奇 (如果係無左出街玩既時間另計 =3=),
不過處理手法好不負責任囉。

咁你仲有乜野辦法丫 ?
vice0926 2008-11-11 02:32:50 PM
其實我知道我哥哥真係好忙ga..
佢開salon..有幾間~每晚冇2點都返唔到屋企..
放假都有booking要返去..
佢女朋友仔係artist黎ga..成日都唔得閒..
每個禮拜只係叫鐘點清楚一次..順便清埋籠..
我mama都話佢根本唔適合養兔仔..
可能佢諗住養兔仔唔洗點理..又唔洗帶佢落街散步..

其實佢咁樣已經算好盡責任..
起碼佢唔係就咁丟係街..係比左我..

宜家我再考慮下..睇下養埋佢地o唔ok..
不過我mama都唔比..
因為preter同埋小波子個籠係放係廳..
我mama話太多毛..又臭又污漕..
所以宜家我問下有冇朋友想養兔兔..
preter其實都幾得意ga~
我諗有人肯收養佢掛..
但係小波子行動不便..
多數都會拎去兔協...

同埋最後方法..死lur我哥哥睇下佢肯唔肯要返佢地..
lingyan 2008-11-11 03:00:46 PM
佢地同 hachi 同 MIO 夾唔夾到丫 ?
如果夾到可以訓同一個籠 ...
elyse)) 2008-11-11 03:10:22 PM
無記錯既話 hachi 同 MIO 好似未絕育...
不過1個人照顧2隻都已經辛苦,更何況2隻..
有兔友幫忙嗎...mini house 既兔友幫忙既話....
vice就可以成日知道佢地既近況了...
vice0926 2008-11-11 03:58:13 PM
係........
mio同埋hachi仲有小波子都未絕育..
得preter絕左..
但係佢地都一齊唔到住..
因為preter會打mio..
hachi又唔鍾意其他兔入佢屋企..
小波子行動不便..唔可以同大size兔住..

其實我覺得preter比人領養到ge機會好大..
但係小波子周身病痛..行路又不便..又已經拔左四隻門牙..
唔識去廁所..臭..同埋佢唔識得乾淨..應該冇人肯要佢....
cloudcloudgrace 2008-11-11 04:31:34 PM
點解會咁嫁~~~preter同埋小波子咁可愛點捨得唔要,養左咁耐應該有感情呀!!!
而且你一個人照顧4隻兔兔真係好吃力的:029:
vice0926 2008-11-11 05:11:18 PM
係囉...佢地仲耐過mio同埋hachi ga...
唉...勁辛苦囉呢排..
小波子又周圍痾shu shu..
每日淨係清佢地個籠都已經好辛苦...
光之天使)) 2008-11-11 05:24:11 PM
4隻兔又真係好難照顧~~
你哥哥真係.....好似借機塞左兩隻兔比你咁~~
佢知自己咁忙...點解仲要養兩隻咁多呢.....?
lingyan 2008-11-11 05:44:15 PM
preter 係男定女丫 ?
易唔易同兔相處 GA ?
love_penny 2008-11-11 06:04:41 PM
preter 好似係男同埋好惡

elyse)) 2008-11-11 06:23:04 PM
PETER其實都唔係好惡...應該OK吧...

好多兔兔去到新環境同遇到新兔都係咁..
如果怕相處唔到,可以試下將2個籠拍埋一起...
等佢地感受對方既存在...
等日子久了先放佢地一起吧...
hahahayin 2008-11-11 08:51:18 PM
PETER幾大呀我想問?

快速發帖