因為洗白白而賠上小性命
頭先去睇兔協個FORUM,見到一個因為帶兔兔洗完白白之後既慘痛事件。
希望大家帶兔兔去洗白白之前真係三思而後行。
唔好令兔兔白白既賠上生命。

------------

本人曾於四月六日帶同兩隻兔兔(一男一女,男的五歲,女的四歲半)到將軍澳的"寵物寶x"洗澡 .
洗澡完畢當天,當我拿回家後,發現其中一隻(男兔兔)全身無力(好似癱左咁),
不吃也不喝.........即日,約兩小時後,我立即致電到該店問過明白,
誰知,那店舖職員說美容師很忙,未能回答我的問題,經多番追問下,美容師才回覆我,而且非常無禮貌咁講
: "你隻兔都無事,點解要美容師覆你?",更令
人氣頂的,就是後來才發現回覆我的只是一位美容師的helper......(大家可想想他們的售客態度有多"好")
        隔了一天,我見勢色不對,於是,我帶了兔兔到獸醫診所,
醫生話兔兔肝腎衰竭,性命難保,最後......牠過了兩天便離我而去.......這幾天,我到那pet
shop投訴,因為我相當質疑他們是如何替我的兔兔洗澡的,他
們當然一一否認......我已致電消委會投訴,現正處理當中,無論結果如何,
至少我為牠討了一個公道,希望各位愛兔者小心選擇寵物美容服務,不會再有兔兔慘死......

http://my.newsgroup.la/?newsgroup=welcome.hkrabbit_org

詳細內容
http://mini-house.info/viewthrea ... p%3Bfilter%3Ddigest
0717071700 2011-4-29 06:53:54 PM

~ hi ~ 我想問你住邊??我住將軍澳!!如果你住富緊你可bring你隻rabbit同我rabbit play
nathalie 2011-4-29 11:30:16 PM
我之前都聽過有兔兔洗完澡之後就bye bye 左,但如果有粉同佢地澡,D粉又對佢地唔好,所以,我都係同隻兔兔日日梳毛算la!
nathalie 2011-4-29 11:32:32 PM
sorry ,打錯<係用粉唔係有粉>
雪小卡•倉鼠 2011-4-30 02:17:54 PM
有冇搞錯啊……
果隻兔真係慘!如果將美容師同隻兔身份轉一下,睇下果美容師既感受係咩?!
jinjin 2011-8-19 06:29:48 PM
個兔主人唔知道兔仔怕水唔可以同佢地沖涼,兔仔一受驚就好容易攪到肝腎都有問題,其實佢自己都有責任既,要多了解自己竉物的習怕先可以令佢地長壽
lenmui 2011-8-20 12:30:08 PM
兔兔根本就唔洗沖涼
佢地好似貓咁自己會清潔D毛
主人只要多D幫佢地梳毛就夠了

寵物店係有唔o岩
但個主人都唔了解多D兔兔既習慣就帶佢地去沖涼都唔見得好好
養動物之前, 睇多D書, 了解左先決定養唔養啦
唔好害D小生命

快速發帖