相關post, wesky的小麥草種植日記
http://mini-house.info/viewthrea ... ht=%A4p%B3%C1%AF%F3

鑒於係花墟買種子種小麥草實在太貴,
有厄錢之嫌,
我研究左個新方法黎種小麥草....

首先...
去街市雜貨鋪買1~2蚊麥米(視乎佢要求你最少買幾多)
根據我既經驗,兩蚊雞已經夠種幾次
準備膠盒一個
用溫水浸十小時或以上,要閂蓋,將壞/爛既種子揀出黎
將水倒去,閂蓋營造溫室環境催芽

大部分種子發芽後,可以將種子種入泥土
或者成本更低可以用紙巾或者棉花,但用泥既效果較佳

保持泥土/紙巾/棉花濕潤,幾日後,兔兔就有新鮮可口既小麥草食la
兔爸兔媽想keep fit,都可以用小麥草黎榨汁飲或者整沙律,有排毒作用

wesky 2008-12-2 02:27:26 PM
麥米有冇皮架??

呢個方法好似幾好喎
搵日去睇下有冇得賣先
[小懶] 2008-12-2 02:28:31 PM
我想問一個好無知既問題.... :054:
街市果d麥米唔係應該打磨過架咩? 都種到??
因為我唔知麥米係點既樣= = 可唔可以post一張麥米既相呀?:002:
wesky 2008-12-2 02:36:31 PM
我都係想問呢個問題啊
哈哈~
cordero 2008-12-2 02:41:29 PM
打唔打磨...我都唔清楚....
不過實驗證明...係種到既....不過無相睇...b女已經食晒.....
麥米既相,已上傳,^_^
[小懶] 2008-12-2 02:47:11 PM
唔該晒:002: :002:
wesky 2008-12-2 02:54:20 PM
同我買既小麥草種子係一樣的 @@
咁多都係2 蚊??
我果次買十蚊都唔夠你多 = =
cordero 2008-12-2 03:05:24 PM
呢度已經係種左幾次既份量....
所以買種子種唔抵GA....買麥米抵好多....
glendy 2008-12-2 05:06:14 PM
請問要種幾耐先可以比兔兔食呀?
cordero 2008-12-2 05:36:07 PM
前後7日左右都已經食得GA LA
lolo 2008-12-2 05:50:10 PM
我都種過~
跟e度學水種:062:
http://mao4.com/?p=776
ping.tat 2008-12-2 10:47:05 PM
直接去雜貨鋪話要麥米嗎
另外泥土有冇d咩要加入去,肥料要嗎,(除左水)
elyse)) 2008-12-2 11:04:02 PM
依~好似ok wo...原來可以去街市雜貨買麥米...
之前我去去過旺角花園街個邊買間間都無小麥草種子.....
所以去左兔協,但有點兒貴,...
日本城個d又種到發毛都未生草...

等我去買稷試下先...
波丸媽 2008-12-3 06:42:51 AM
以後可以唔駛買咁貴既種子啦^^~~thx啊:002:
cordero 2008-12-3 11:17:24 AM
原帖由 ping.tat 於 2008-12-2 10:47 PM 發表
直接去雜貨鋪話要麥米嗎
另外泥土有冇d咩要加入去,肥料要嗎,(除左水)

除左淋水乜都唔洗ga la....真係兩蚊搞掂ga^_^

快速發帖