呢個係美國家兔協會既Suggested Vegetables LIST
(http://www.rabbit.org/care/veggies.html)
轉載俾大家參考下,兔兔可以食既植物
紅色字係我今日想講既香草,亦係一D我個人認為好易種既品種
Alfalfa, radish & clover sprouts
Basil
Beet greens (tops)*
Bok choy
Broccoli (mostly leaves/stems)*
Brussels sprouts
Carrot & carrot tops*
Celery
Cilantro
Clover
Collard greens*
Dandelion greens and flowers (no pesticides)*
Endive*
Escarole
Green peppers
Kale (!)*
Mint
Mustard greens*
Parsley*
Pea pods (the flat edible kind)*
Peppermint leaves
Raddichio
Radish tops
Raspberry leaves
Romaine lettuce (no iceberg or light colored leaf)*
Spinach (!)*
Watercress*
Wheat grass(之前開POST講過LA...^_^)
請參考:
種子及種植方法:
http://mini-house.info/viewthrea ... ht=%A4p%B3%C1%AF%F3
http://mini-house.info/viewthrea ... ht=%A4p%B3%C1%AF%F3

Basil蘿勒
有很多品種,常見既品種有泰越料理常用既金不換(台灣菜亦有用,稱為九層塔,香港有人稱中國羅勒),西菜常用既甜蘿勒,仲有紫羅勒等等....據我所知旺角花墟所賣既都係可以食用
個人有種甜羅勒同九層塔既經驗,都係購自花墟,價錢15~25,以4~5吋盆為常見
可能因為甜羅勒較香,所以我家B女比較愛吃,但其香味較惹蚊蟲
九層塔佢都鍾意食
種植方法好簡單,早晚淋水,隔月施肥
肥料我用購自花墟既有機肥,間中用壓碎左B女既CC
九層塔比甜羅勒長很快,幾乎每兩星期可以收成一次(夠兔兔一餐),但B女屋企因為日日有菜食,我以香草為副菜,所以日日收成都無問題
唯一要注意係,羅勒雖然係多年生植物(即可以種一年以上),但因其喜高溫(對於羅勒,香港一年四季都屬高溫),一年四季都不斷生長,容易因養分耗盡而亡,因此除左施肥,必須經常修剪
我家共有三盆羅勒,甜羅勒我一至兩星期剪一次,另有兩盆九層塔,一盆係買,另一盆係自己用杵插方式繁殖
買果盆因為起初唔識,果陣未養B女未有修剪,令到盆草雖然生得多葉但好瘦弱
修剪方法:我主要剪一D弱枝,同埋太陽照射唔到營養不良既葉,但因為怕兔兔營養唔夠,我都會剪一D強枝

Peppermint leaves/Mint薄荷
堪稱最易種既香草之一(個人認為另一種係迷迭香)
生命力超強,又易於雜交,所以我都唔知邊種打邊種
買果陣記住問清楚食得就ok....
同蘿勒一樣都可以購自花墟,價錢差不多,但有時可以$5買到苗自已慢慢種
我之前係買$5苗,每日淋水大得好快,一個月左右已經要換5吋盆
想慳功夫,都係買15~25既大大盆方便
種植方法同羅勒相差無幾,keep住修剪除左可以延長植物壽命
係香港寸金尺土既環境,keep住用5吋盆既大小已經好夠
呢種植物除左係佢乾死之前淋下水,幾乎唔洗理佢
每日淋水,有少少太陽已經足夠令佢好健康,同每兩星期供應一餐俾兔兔

Parsley番茜
除左parsley,仲有chinese parsley
唔知其他兔兔係唔係,我家b女見到會發癲,芫茜同番茜都係佢既至愛
不過注意番茜含高鈣,兔兔要適量攝取
芫茜較番茜鈣含量低,但都唔可以食咁多,以免導致結石問題
係花墟非常容易買到,價錢15~20左右
一般又稱為歐芹,買既時候要注意,d人通常唔叫佢做番茜
種植方法都屬於新手級,但無上述兩種咁易種
比較怕熱,屬半日照,太陽太猛會死
每日淋水,但吸水無羅勒薄荷咁多,
所以淋水時,羅勒薄荷用倒,番茜用噴
修剪方式係外圍剪,因為兔兔唔食得咁多(尤其b女年紀大-.-"),所以我只會間中剪一兩條俾b女當零食

註:以上全部係我個人經驗,如有雷同實屬巧合
個人種植方法都係睇書,上網,同經驗累積得黎,如有謬誤,請大家提出
打呢篇野打左兩個鐘,打完都無心機睇多次,如有錯漏,請見諒!
第一次開呢類post,請大家多多指教!!!#^75^#
仲有...我都係種植新手,有種植經驗既兔友請交流下心得

[小懶] 2008-12-6 12:39:53 AM
我之前晌花墟買左包蘿勒同番茜種子,但唔知點解種極都死,次次都係種到見苗之後無耐就死> < 都唔知究竟要點種先種得成, 好苦惱:047:
cordero 2008-12-6 10:55:20 AM
用種子種係好難成功ga.....我都係買返黎種...
而且,羅勒比較適合用杵插繁殖....用種子種反而比較難
如果你想種又唔想買,我可以剪枝俾你插
[小懶] 2008-12-6 02:21:27 PM
原帖由 cordero 於 2008-12-6 10:55 AM 發表
用種子種係好難成功ga.....我都係買返黎種...
而且,羅勒比較適合用杵插繁殖....用種子種反而比較難
如果你想種又唔想買,我可以剪枝俾你插

多謝你#^80^#
不過煩麻你唔好意思既,我自己買得喇#^14^#
shura 2008-12-6 05:22:38 PM
好正
多謝你啊
我一定會試試#^9_003^#
cordero 2008-12-7 12:50:01 AM
希望各位兔友有用,咁兔兔們就有口福la

快速發帖