我剛買左隻兔bb   我隻兔好似痴左線=.=佢成日伸個頭入個兔bb籠到咬佢  我想問你地有無人是過錦?? 佢本身已絕育左都錦惡 我未見過佢錦惡
wesky 2008-12-15 10:26:59 PM
唔係隻隻兔都可以即刻接受到新同伴
未 bond 好就唔好俾佢地一齊玩住
分分鐘發生流血事件.....
pochaccobb 2008-12-15 10:33:53 PM
唔係同一個籠  佢成日走去bb個籠出面伸個口入去咬佢
光之天使)) 2008-12-15 10:59:26 PM
wesky意思係...
佢隔住個籠都想走去咬bb~
你唔好咁快比佢地一齊玩~
睇下大家點樣bond啦~
hamster1013 2008-12-15 11:45:03 PM
可能你隻兔兔覺得佢入侵佢地方, 同唔鍾意, 所以就咁惡掛~
咁你唔好俾你隻兔兔走埋隻bb兔個籠到, 免得發生流血事件嘛.
pochaccobb 2008-12-16 02:23:54 AM
我用野圍住左個籠佢咬唔到
波丸媽 2008-12-16 06:59:47 AM
好彩咋,你慢慢比佢地適應下先啦
呢度都有唔少資料教點樣bonding
bonding係要較長時間架,努力啦
glendy 2008-12-16 08:56:45 AM
你兩隻兔兔係男定女呀?
不過你都係唔好放bb出來住呀...
lingyan 2008-12-16 11:12:32 AM
兔兔覺得地位有威脅~

而家最好就唔好放bb兔出黎,
由得bb兔係籠到,照常咁放兔兔出黎玩,多d陪佢,
等兔兔覺得就算有bb兔係到,佢地位都無受威脅。
親手餵野食既時候先俾兔兔,等兔兔食完就輪到俾bb兔~
乜野都先俾兔兔,再俾bb兔~

我就無試過咁樣,不過就試過兔兔呷醋。
好多時候我坐地下幫miffy仔梳完毛,
之後將佢放落地俾佢自己玩,就幫布甸梳毛,
miffy仔都會走過黎阻住哂 .... 直到我放低布甸先肯收手 ...
初頭以為佢想救布甸,點知發現幾次佢都會輕輕力咬布甸腳仔
(救人唔會咬布甸呱,係都咬我啦),
先知道佢唔鐘意我抱布甸~
nievedith 2008-12-16 03:26:10 PM
有兔踩場, 佢唔喜歡MA.
慢慢來~ 先分開佢地住, 等大家習慣有其他兔的味道先啦, 等兔B大多少少先BOND.
pochaccobb 2008-12-16 06:20:37 PM
本身個隻係女 bb係男    吱吱返黎屋企個陣都無咬佢出來玩都唔會咬佢:056: 只係問下佢

照片 049.jpg (104.78 KB, 下載次數: 13)

本身個隻

本身個隻

照片 505.jpg (17.96 KB, 下載次數: 12)

bb

bb

照片 284.jpg (75.83 KB, 下載次數: 15)

吱吱

吱吱

ping.tat 2008-12-16 08:04:50 PM
你家bb好細隻,係那一種兔兔#^54^#
可能兔兔覺得有威脅.怕地位不保
因此對兔bb惡#^62^#
我家coffee同奶茶第一日見到嘟嘟都勁惡
現在每次出來玩,都會係對方門前痾便便同尿尿
#^7_002^#
pochaccobb 2008-12-16 11:44:18 PM
買個陣話係安哥拉兔  我都唔知係咪:059:

快速發帖