我前日行過mk既 I X RABBIT,
見到隻兔仔好似係貓貓兔,
但係SALES話係獅子兔,
佢又話獅子同貓貓其實係一樣....

甘即係點呢? 有分別定真係一樣呢?
wesky 2008-12-29 03:19:05 PM
如果係一樣, 咁就唔會有兩個品種名啦 = =

學名:Lion Head(獅子頭兔)

香港名稱:獅子兔
類型及體重:屬寵物兔來,標準體重為 3.25-4 bl,是小型兔之一。
介紹:他們源自比利是,是歐洲品種,但還沒有被ARBA所承認。
特徵:他們和賓尼兔很相似,都是面圓身圓,鼻扁,但前腳就較長,在頸的四周都長有毛髮(呈"V"字的圍住頸部),因此令他們長得像頭獅子,而耳仔則是豎起的呈三角形,沒有毛髮且不長過3吋。

貓貓兔

成身都好多毛
係混左種既安哥拉兔
lingyan 2008-12-29 03:30:08 PM
我隻布甸係呢間到買,
我第一眼望落去似安哥拉兔,
但係個張紙就寫係獅子兔,
跟住第一個SALES話係獅子兔,
到我接兔兔個陣另一個SALES就話偏安哥拉既獅子兔~

而家香港好多兔都混哂種,想知係乜野兔真係比較難。
真正既獅子兔,一眼望落去真係好似隻獅子仔 ga。
二隻係唔同品種 ga。

貓貓兔係獅子兔+安哥拉 (即係混種兔),
而獅子兔係純種兔。
siuling1200 2008-12-29 03:46:03 PM
我而家明白點分啦..
真係俾個SALES玩死...佢product knowledge唔夠...

我隻兔係佢度買, 佢地話係獅子兔, 但我睇落又唔多似..
請問大家覺得我隻兔BB似獅子多D定係貓貓多D呢...
因為我成日都諗, 兔兔大左會係點樣..
lingyan 2008-12-29 04:04:24 PM
暫時似貓貓兔,(可能mix左侏儒兔,耳仔好似好短)。
要等佢大少少先清楚~
lolo 2008-12-29 04:59:25 PM
(個人立場:031: )

旺旺係獅子+貓貓兔

旺旺係獅子+貓貓兔

豆豆就係貓貓+獅子兔

豆豆就係貓貓+獅子兔

lolo 2008-12-29 05:05:19 PM
原帖由 lingyan 於 2008-12-29 04:04 PM 發表
暫時似貓貓兔,(可能mix左侏儒兔,耳仔好似好短)。
要等佢大少少先清楚~

我都係咁諗:062: ~
love_penny 2008-12-29 05:16:25 PM
原帖由 lolo 於 2008-12-29 04:59 PM 發表

姐係兩個都一樣=.=
lolo 2008-12-29 05:25:26 PM
原帖由 love_penny 於 2008-12-29 05:16 PM 發表

姐係兩個都一樣=.=

旺旺獅子d,豆豆貓貓d先啱#^11^#
lingyan 2008-12-29 05:30:04 PM
原帖由 lolo 於 29-12-2008 04:59 PM 發表

豆豆好似隻貓仔,有一種貓既毛色又係差唔多樣,暹羅貓

SheR_bb 2008-12-29 09:34:51 PM

回復 2# 的帖子

獅子兔張相相真係好獅子呀~~
好搞笑呀#^54^#
siuling1200 2008-12-30 12:18:06 AM
唔知我果隻大左似阿爸多d定似阿媽多d呢..
哈哈!!
ping.tat 2008-12-30 08:33:04 AM
似貓貓兔,不過要大個d先知
LatteMum 2008-12-30 08:33:10 PM
你果隻應該係貓貓#^27^#

快速發帖