呢兩日我個女隻耳仔好凍
我都唔知佢真係凍,所以我買左D衫仔佢著...
其實兔仔怕唔怕凍架?
wesky 2009-1-2 12:03:34 AM
衫仔就唔需要   著黎影下相好啦
你用大毛巾蓋一蓋個籠, 減少空氣對流
留返適量的通風位
elyse)) 2009-1-2 01:31:10 AM
其實兔仔唔怕凍,(雖然我都諗過呢個問題好多次..hahaha)
佢地最good ge 溫度係about 16~21度..
除非得返幾度....

不過如果你擔心可以起呢段時間既話.
可以比多d草阿..菜阿(菜大概一日一碗..)
增加返佢個能量...千萬唔好幫佢著衫保暖..
因為佢地身體本身係會調節返個體溫...
同埋我最近睇過書話過原來耳仔凍係正常,
因為兔仔耳仔係散熱so夏天係摸到係暖的...
但冬天,因為佢要自我保溫,所以血液無夏天行得咁快,同散熱...
so 你摸到凍凍地都係正常
siuling1200 2009-1-2 09:36:22 AM
我初時都怕佢冷親諗住俾衫仔佢著...
但我問過人, 話兔兔唔鍾意著衫, 會自己整甩件衫
而家天氣十一度,我都係俾張vetbed佢訓
同埋我幫佢用紙箱整左個屋仔, 佢會縮入去訓
我去吉豬島十元店買左個大既禮物盒, 然後開個窿就得
唔想花錢就睇下有冇紙皮箱拾...
SheR_bb 2009-1-2 12:47:24 PM
鬆餅唔肯訓vet bed, 死都要訓草兜 (長方形, 攤長岩岩好佢個size, 一d位都冇淨)
連toilet 都唔肯訓, 巴閉~~
我已經 蓋左2張大毛巾俾佢~~佢都要咁~~
我買左oxbow 草織 隧道俾佢捐入去訓, 佢都唔肯訓~

siuling1200 2009-1-2 02:07:17 PM

回復 5# 的帖子

嘩...你買咁多野俾佢..花好多$$:038:
我就唔捨得花..我寧願DIY俾佢
SheR_bb 2009-1-2 07:11:51 PM
原帖由 siuling1200 於 2009-1-2 02:07 PM 發表
嘩...你買咁多野俾佢..花好多$$:038:
我就唔捨得花..我寧願DIY俾佢

有時見到得意野, 又想令佢開心下, 所以先會買~~
其實我買的, 多數係草, or cookies (食得的)
個隧道係食得架, 如果唔係我唔買lu, 費事佢咬哂, 激死我~
而且樣樣都幾十蚊ja ma #^51^#  (不計日常用品)

LatteMum 2009-1-3 03:00:12 PM
其實兔兔怕熱耐寒..
係冬天比較冬既日子..用大毛巾蓋住個籠四周..
已經好夠。
當然..如果都係怕兔兔凍既話..可以加埋vetbed鋪係籠入面比佢暖#^72^#

快速發帖