兔兔要幾大先可以俾新鮮蔬果佢地食呢?
我見你地成日都用蔬果引兔兔玩,好開心呀∼
wesky 2009-1-5 11:54:25 AM
建議六個月大後, 先慢慢俾蔬果佢地食
未夠大, 腸胃無咁好, 容易肚瀉
Vinkivan 2009-1-5 12:09:52 PM
原帖由 wesky 於 2009-1-5 11:54 發表
建議六個月大後, 先慢慢俾蔬果佢地食
未夠大, 腸胃無咁好, 容易肚瀉

但我想問點解呢個post :
http://mini-house.info/viewthrea ... %26amp%3Btypeid%3D1
話十二個星期開始每日一種不多於十四公克嘅蔬菜呢??
wesky 2009-1-5 12:57:20 PM
果個係美國家兔協會講既
幾個月大先俾,  好視乎個別兔兔的腸胃, 隻隻都唔同
六個月大時, 普遍兔兔都已經可以接受到蔬菜, 無咁容易有軟便或肚瀉
Vinkivan 2009-1-5 01:06:26 PM
原帖由 wesky 於 2009-1-5 12:57 發表
果個係美國家兔協會講既
幾個月大先俾,  好視乎個別兔兔的腸胃, 隻隻都唔同
六個月大時, 普遍兔兔都已經可以接受到蔬菜, 無咁容易有軟便或肚瀉

因為我之前睇咗呢個post, 見波子都四個月大(約十六星期), 所以已經開始俾菜菜波子食, 啱啱食咗第二日, 咁如果佢啲便便正常嘅話, 係咪就可以繼續俾菜菜佢食??

thank~!!
wesky 2009-1-5 01:23:31 PM
如果便便正常, 就無問題啊 ^^
俾佢食之前, 最好浸一浸, 然後用廚紙抹乾或用冷開水浸洗一次
elyse)) 2009-1-5 02:53:49 PM
其實可以少少咁比佢試下..
花侏佢9個月大個陣比佢食菜,唔記得比佢試下...
之後比左一堆菜心佢食,佢柯軟便...:024:

所以幾多歲都好,未食過既菜種,都最好比佢1,2條食下先..
等個腸胃適應左先食
慢慢先加多比佢
siuling1200 2009-1-5 03:50:21 PM
原帖由 elyse 於 2009-1-5 02:53 PM 發表
其實可以少少咁比佢試下..
花侏佢9個月大個陣比佢食菜,唔記得比佢試下...
之後比左一堆菜心佢食,佢柯軟便...:024:

所以幾多歲都好,未食過既菜種,都最好比佢1,2條食下先..
等個腸胃適應左先食
慢慢先加多比佢

但係如果俾d乾果佢食得唔得呢?
我見出面有d甘筍乾,木瓜乾, 蘋果乾..
elyse)) 2009-1-5 08:30:51 PM
原帖由 siuling1200 於 2009-1-5 03:50 PM 發表

但係如果俾d乾果佢食得唔得呢?
我見出面有d甘筍乾,木瓜乾, 蘋果乾..

其實都唔係咁好牙..
個次睇betty佢都話最好唔好比兔兔食咁多水果..
因為一隻(以我屋企隻兔兔為例,佢o.91kg(侏儒兔))...
平時我比佢食水果,都已經整細粒左,大概一節手指咁多,佢都話太多了...
佢話已經等於我食左十包薯片落肚:011:

佢話兔兔ge腸胃唔適合消化個d高糖份ge食物,so食得多好易有腸胃病..
有時有些兔友ge兔兔突然腸停,死左呢個都係其中一個原因。

而且好多乾果因為抽干哂d水份,糖份會更加高.
仲衰過新鮮生果..
so唔比好過比:014:
siuling1200 2009-1-6 09:57:41 AM

回復 9# 的帖子

oh...我果日仲買左木瓜乾俾佢添..
好彩仲未俾佢食∼∼
Vinkivan 2009-1-6 12:18:50 PM
我依家每次俾三小塊菜菜波子食, 暫時便便都正常~

快速發帖